To Top
19:14 Τετάρτη
18 Ιουλίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Μάτσης: «Το μέλλον φαίνεται πολύ καλύτερο» (εικόνες)
ΑΡΧΙΚΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Μάτσης: «Το μέλλον φαίνεται πολύ καλύτερο» (εικόνες)
Τελευταία Ενημέρωση: 12 Ιουλίου 2018, 6:27 πμ

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Τράπεζας, Γιάννης Μάτσης, μίλησε ενώπιον της 44ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της τράπεζας και αναφέρθηκε τόσο στην πορεία των τελευταίων ετών όσο και στους στόχους για το 2018 που περιλαμβάνουν την περαιτέρω μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, την περαιτέρω  ενίσχυση της θέσης της τράπεζας μέσω της παραχώρησης δανείων και την ολοκλήρωση της συμφωνίας για το Συνεργατισμό.

Ο κ. Μάτσης αναφέρθηκε στις ενέργειες που έγιναν τα τελευταία χρόνια ώστε η καθαρή αξία των ΜΕΔ να εμφανίζονται πλέον στον ισολογισμό στα €874 εκατομμύρια. Επιπλέον κατά τη διάρκεια του 2017 παραχωρήθηκαν δάνεια ύψους €526 εκατομμυρίων ανεβάζοντας το μερίδιο αγοράς της τράπεζας στο 8.1% έναντι 7.7% που ήταν το 2016.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ελληνική: Βήμα προς την ολοκλήρωση της συμφωνίας

Για το 2018 ο κ. Μάτσης είπε ότι «στόχος παραμένει η αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων, με ταχύτερη επίλυση των Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων και τη μεγιστοποίηση της αξίας τους για την Τράπεζα». Σε αυτό θα βοηθήσουν και «Οι τροποποιήσεις και νέες νομοθεσίες που ψήφησε την Κυριακή η Βουλή των Αντιπροσώπων». Επιπλέον στόχος είναι να μετατραπεί η πλεονάζουσα ρευστότητα σε νέες εξυπηρετούμενες χορηγήσεις.

«Η στρατηγική μας θα συνεχίσει να διακρίνεται από μια πελατοκεντρική προσέγγιση. Επιθυμούμε να γίνουμε η κύρια τράπεζα για τους επιλεγμένους πελάτες μας, οι οποίοι έχουν συνήθως την τάση να διατηρούν τραπεζικές σχέσεις με μεγάλο αριθμό τραπεζών. Αυτό θα οδηγήσει επίσης σε αύξηση των εσόδων μας από τα δικαιώματα και προμήθειες που προέρχονται από τους εν λόγω πελάτες», είπε.

Πολυκάρπου: Επωφελείται ο ευρύτερος τραπεζικός τομέας από τη συμφωνία για τη ΣΚΤ
 
Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Τράπεζας Ευριπίδης Πολυκάρπου έκανε λόγο για μια περίοδο γεμάτη από προκλήσεις και σημαντικές αλλαγές για την Ελληνική Τράπεζα, τον ευρύτερο τραπεζικό τομέα και την κυπριακή οικονομία γενικότερα.
 
Αναφερόμενος στη συμφωνία της Ελληνικής Τράπεζας με τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, είπε ότι πρόκειται για μια συμφωνία καίριας σημασίας, με την ολοκλήρωση της οποίας θα επωφεληθεί τόσο η Τράπεζά, αφού θα ισχυροποιηθεί η θέση της στην αγορά, όσο και ο ευρύτερος τραπεζικός τομέας της Κύπρου, μέσω της επαναφοράς του αισθήματος ασφάλειας και της διατήρησης της σταθερότητάς του.
 
Εξέφρασε την ελπίδα για θετική έκβαση της διαδικασίας με την έγκριση της συμφωνίας.


 
Παράλληλα ανέφερε ότι το 2017 για την Ελληνική Τράπεζα ήταν μια μεταβατική χρονιά, μια χρονιά «μεταμόρφωσης», κατά την οποία λήφθηκαν καθοριστικές και δύσκολες αποφάσεις, με στόχο την σταδιακή επιστροφή στην καθαρή και βιώσιμη κερδοφορία.
 
Είπε επίσης ότι η Ελληνική Τράπεζα είναι περήφανη που πρωτοπόρησε στη διαχείριση των ΜΕΧ με την APS Debt Servicing Cyprus την πρώτη πλατφόρμα διαχείρισης ακινήτων και Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων που δημιουργήθηκε στην κυπριακή αγορά.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κυρίαρχοι παίκτες στην αγορά Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική
 
«Τα αποτελέσματα αυτού του εγχειρήματος είναι ενθαρρυντικά άλλα όχι ικανοποιητικά. Ευελπιστούμε όμως ότι οι πρόσφατες αλλαγές στο σχετικό νομοθετικό πλαίσιο θα συμβάλουν θετικά στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων», είπε.
 
Ανέφερε ακόμα ότι η Τράπεζα καινοτόμησε πραγματοποιώντας και την πρώτη πώληση χαρτοφυλακίου προβληματικών δανείων, προς την επενδυτική B2Kapital Cyprus.
 
Επιπλέον είπε ότι ένας άλλος σημαντικός στόχος είναι η ενδυνάμωση της θέσης της τράπεζας στην κυπριακή αγορά και η αύξηση του δανειακού της χαρτοφυλακίου μέσω της παραχώρησης νέων βιώσιμων χορηγήσεων. «Για να γίνει αυτό οφείλουμε να αλλάξουμε εκ των έσω, οφείλουμε να γίνουμε πιο πελατοκεντρικοί», πρόσθεσε.

Προς την κατεύθυνση αυτή, είπε, η Ελληνική προχώρησε στην αναδιοργάνωση της Οργανωτικής Δομής της, με την οποία ο Τομέας Ιδιωτών, ο Τομέας Επιχειρήσεων και ο Τομέας Διεθνούς Τραπεζικής επικεντρώνονται πλέον στην άμεση και απρόσκοπτη επαφή με τους πελάτες.
 
Αναφέρθηκε παράλληλα στην υλοποίηση του σχεδίου Εθελούσιας Πρόωρης Αποχώρησης από το οποίο επωφελούνται πέραν των 200 υπαλλήλων αλλά και τη στροφή προς την τεχνολογία στην οποία η Τράπεζα επενδύει συνειδητά και αδιάκοπα τα τελευταία χρόνια.
 
«Τις νευραλγικές αποφάσεις του 2017 αντικατοπτρίζουν τα θετικά αποτελέσματα, και το 2018 μας βρήκε έτοιμους να συνεχίσουμε με την ίδια σοβαρότητα την πορεία της μεταμόρφωσης, και να αντιμετωπίσουμε με αξιώσεις τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας», είπε.
 
Πρόσθεσε ότι οι προκλήσεις παραμένουν, όμως οι βάσεις που έχουν τεθεί είναι πλέον γερές.

 
«Στόχος μας και αυτή τη χρονιά θα είναι η υπεύθυνη ανάπτυξη του ισολογισμού μας, με σεβασμό πάντοτε προς τα συμφέροντα των πελατών μας, των μετόχων μας και φυσικά της ευρύτερης οικονομίας. Βέβαια η μεγαλύτερη πρόκληση για την Ελληνική Τράπεζα το επόμενο διάστημα θα είναι η επιτυχής υλοποίηση ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης με βάση τα νέα δεδομένα που προδιαγράφονται», κατέληξε.
 
Τόσο ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής όσο και ο Πρόεδρος της ΔΣ της Τράπεζας ευχαρίστησαν στο τέλος των ομιλιών το μέλος του ΔΣ Λάμπρο Παπαδόπουλο, ο οποίος επέλεξε να μην επαναδιεκδικήσει εκλογή του.

Πηγή: philenews

  Στέφανος Κουρατζής   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.