Τα πρώτα θύματα του πολέμου στην Ουκρανία όσον αφορά στην οικονομική δραστηριότητα στην Κύπρο, θα είναι η Λεμεσός και η Πάφος. Αυτό εκτιμά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων Κύπρου, Ανδρέας Δημητριάδης, ο οποίος με δηλώσεις του στον «Φ» τόνισε ότι επείγει πλέον η άμεση εκπόνηση από την Κυβέρνηση ενός νέου επενδυτικού πλαισίου που θα επιτρέψει την διείσδυση σε νέες αγορές για εξεύρεση επενδυτών.

«Σε σχέση με την τουριστική βιομηχανία βεβαίως, ο κλάδος των μεγάλων αναπτύξεων δεν επηρεάζεται σε τόσο άμεσο βαθμό από τον πόλεμο», είπε ο κ. Δημητριάδης. « Και αυτό αφού υπήρχε ήδη μια μεγάλη στασιμότητα στην προώθηση μεγάλων έργων μετά την κατάργηση του προγράμματος των πολιτογραφήσεων και σε συνδυασμό με την πανδημία. Γι’ αυτό άλλωστε ο Σύνδεσμος είχε ήδη καλέσει την Κυβέρνηση να υιοθετήσει νέα ελκυστικά επενδυτικά μέτρα για προσέλκυση νέων επενδύσεων.

Τώρα όμως, με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, τα πράγματα χειροτερεύουν αισθητά και στον τομέα των μεγάλων αναπτύξεων, αφού επενδυτές που ήδη δραστηριοποιούνται στο νησί μας, είναι Ρώσοι και Ουκρανοί. Συνεπώς, αποκτά επείγουσα μορφή η λήψη μέτρων που πρέπει να αποφασισθούν για προσέλκυση επενδυτών από άλλες χώρες».

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων προσδιορίζει το μεγάλο μέρος της οικονομικής ζημιάς από τις διεθνείς εξελίξεις την Λεμεσό πρωτίστως και την Πάφο δευτερευόντως. Η Λεμεσός, εξηγεί, είναι η περιοχή που ως γνωστόν είναι σε εξέλιξη τα περισσότερα από τα μεγάλα έργα ανάπτυξης που κατασκευάζονται στην Κύπρο σήμερα, με πολύ σημαντική ρωσική, κυρίως, παρουσία.

« Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη όμως», τόνισε, « το γεγονός ότι μεγάλο τμήμα των επενδυτικών αυτών κεφαλαίων άρχισε ήδη το τελευταίο διάστημα να κατευθύνεται προς την Πάφο, λόγω κυρίως της πολύ μεγάλης ακρίβειας που επικρατεί στον χώρο των ακινήτων στη Λεμεσό.

Τώρα, οι επενδυτικές αυτές κινήσεις σταματούν έτσι κι’ αλλιώς».

Πέραν των μεγάλων αναπτύξεων, αναφέρει επίσης ο Ανδρέας Δημητριάδης, σε δυσμενή θέση περιέρχονται πλέον και οι μικρότερες αναπτύξεις στον κατασκευαστικό κλάδο. Η πρώτη κατοικία, αλλά και η δεύτερη κατοικία που απασχολεί ένα μεγάλο τμήμα ευρωπαίων και ρώσων επισκεπτών, παύει πλέον να αποτελεί σημαντικό τμήμα της κατασκευαστικής βιομηχανίας του τόπου, διαρκούντως του πολέμου και των οικονομικών περιορισμών που επιβλήθηκαν στη Ρωσία, αφού η απουσία τουριστικού ρεύματος σε μεγάλο βαθμό σημαίνει και την κατακόρυφη μείωση του ενδιαφέροντος για αγορά κατοικιών.

«Πρέπει να πούμε ακόμη ότι πολλές εταιρείες ρωσικών κεφαλαίων λειτουργούν στην Κύπρο ή μετέχουν σε εταιρείες κυπριακών κεφαλαίων», κατέληξε. « Τα επενδυτικά αυτά κεφάλαια αδρανοποιούνται πλέον, επομένως είναι άμεση ανάγκη όπως η Κυβέρνηση εξεύρει τρόπους και μέτρα που θα επιτρέψουν την έλευση επενδυτικών κεφαλαίων από άλλες χώρες πλην Ρωσίας, πρωτίστως, και Ουκρανίας δευτερευόντως».