Το ποτήρι της οργής έχει ξεχειλίσει για τους αιμοκαθαρόμενους ασθενείς στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου, που ετοιμάζουν κινητοποιήσεις, λόγω νέας βλάβης στο πεπαλαιωμένο σύστημα Αντίστροφης Ώσμωσης Αιμοκάθαρσης (RO System), που θέτει, όπως λένε, σε κίνδυνο την υγεία τους. Όπως καταγγέλλουν οι ασθενείς, μέσω του προέδρου τους στην Αμμόχωστο, Γιώργου Κέζου, το απόγευμα της Τρίτης, το σύστημα RO σταμάτησε να λειτουργεί κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης, με αποτέλεσμα εννέα αιμοκαθαρόμενοι ασθενείς, να μην μπορούν να λάβουν τη θεραπεία τους. Έπειτα από ώρες αναμονής, το σύστημα επαναλειτούργησε.

«Αρχίσαμε την αιμοκάθαρση στις 6 το απόγευμα και στο ενδιάμεσο σταματούσαν και ξεκινούσαν τα μηχανήματα. Από τους εννέα ασθενείς, οι τρεις έμειναν πάνω στα μηχανήματα και οι δύο διέκοψαν τη θεραπεία τους, επειδή δεν άντεχε άλλο ο οργανισμός τους. Οι υπόλοιποι τέσσερις, όταν τελειώσαμε την αιμοκάθαρση δεν νιώθαμε φυσιολογικά, είχαμε κάποια προβλήματα», είπε ο κ. Κέζος. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ζητούν παραίτηση Χατζηπαντέλα οι νεφροπαθείς

Η Διεύθυνση του νοσοκομείου πρότεινε στους ασθενείς να μεταφερθούν μετά τις 10 το βράδυ με λεωφορείο στο Νοσοκομείο Λάρνακας για να κάνουν αιμοκάθαρση και έλαβε αρνητική απάντηση. «Είχαμε μέσα ανθρώπους ανάπηρους, τυφλούς, πώς θα τους βάζαμε στο λεωφορείο να τους πάρουμε Λάρνακα; Εμείς έχει καιρό που φωνάζουμε για τα μηχανήματα. Μας είπαν ότι φωνάζουμε για να κάνουμε θόρυβο, αλλά τα προβλήματα ήρθαν. Οποιοσδήποτε θέλει να δει τι περνούμε, να έρθει στο νοσοκομείο να δει. Εμείς θα ετοιμάσουμε μέτρα αντίδρασης», διεμήνυσε ο κ. Κέζος, ο οποίος ζήτησε τις παραιτήσεις του υπουργού Υγείας και αξιωματούχων του ΟΚΥπΥ.

Σημειώνεται πως δεν είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο σύστημα παρουσιάζει βλάβη. Μέσω του «Φ», οι αιμοκαθαρόμενοι ασθενείς είχαν καταγγείλει πριν από ένα μήνα πως είχε σημειωθεί βλάβη στο σύστημα, κατά τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης ασθενών, και είχαν προειδοποιήσει για τους κινδύνους με τους οποίους είναι αντιμέτωποι. Κληθείς να τοποθετηθεί επί του θέματος, ο εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, Χαράλαμπος Χαριλάου, ανέφερε ότι υπήρξε βλάβη στο σύστημα Αντίστροφης Ώσμωσης Αιμοκάθαρσης, το οποίο θα αντικατασταθεί. «Είμαστε στο στάδιο των προσφορών προκειμένου να αλλαχθεί το σύστημα. Πέραν τούτου στον προϋπολογισμό προβλέπεται αλλαγή των μηχανών και επέκταση της Μονάδας Αιμοκάθαρσης του Νοσοκομείου Αμμοχώστου. Άρα, όσα υποσχεθήκαμε εμείς ως οργανισμός, τα υλοποιούμε. Το σύστημα θα χρειαστεί τουλάχιστον δύο μήνες για να εγκατασταθεί.

Στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου, θα σπεύσει εν τω μεταξύ εκτάκτως σήμερα ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, ο οποίος θα προεδρεύσει σύσκεψης για να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αιμοκαθαρόμενοι ασθενείς.