Βαρομετρικό χαμηλό που σχηματίζεται το πρωί του Σαββάτου με κέντρο στην περιοχή της Ρόδου κινείται νοτιοανατολικά προς την περιοχή της Κύπρου και βαθαίνει ως αποτέλεσμα της δυναμικής αστάθειας που επικρατεί στην μέση ατμόσφαιρα.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΠΡΟΓΝΩΣΗ: Έρχονται συννεφιές, βροχές, κρύο και χιόνια – Η πρόγνωση

Λόγω του ότι ο αναμενόμενος καιρός κατά την περίοδο από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου μέχρι και το απόγευμα της Δευτέρας, θα είναι σημαντικός, με μεγάλα ύψη βροχής, παρατεταμένες και ταυτόχρονα έντονες  καταιγίδες, σφοδρούς άνεμους και σημαντικό ύψος κύματος, το Τμήμα Μετεωρολογίας σε συνεννόηση με τους εταίρους του (Μετεωρολογικές Υπηρεσίες Ελλάδος και Ισραήλ) στο πρόγραμμα ονοματοδοσίας σημαντικών υφέσεων του οργανισμού των Ευρωπαϊκών Μετεωρολογικών Υπηρεσιών EUMETNET, αποφάσισε όπως του δώσει το όνομα «Carmel». 

Η συγκεκριμένη ονομασία βρίσκεται στον κατάλογο των ονομάτων των υφέσεων που προαποφασίστηκε από τους εταίρους, είναι το τρίτο όνομα του καταλόγου (τα προηγούμενα δύο δόθηκαν ήδη σε αντίστοιχες υφέσεις) και είναι ονομασία που δόθηκε από την Ισραηλινή Μετεωρολογική Υπηρεσία. Το όνομα «Carmel» παραπέμπει στο αντίστοιχο βιβλικό όρος και στην ομώνυμη πόλη των δυτικών ακτών του Ισραήλ. Το όνομα το συναντούμε και στη Κύπρο μεταξύ του Μαρωνίτικου πληθυσμού.

Η τελευταία πρόγνωση

Απόψε Πέμπτη ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, αλλά τοπικά αυξημένες νεφώσεις αναμένεται να δώσουν μεμονωμένες βροχές, στα παράλια ή και στα ορεινά. Στις ψηλότερες κορυφές του Τροόδους ή και τοπικά στα ψηλότερα ορεινά πιθανό να σημειωθεί παροδική χιονόπτωση. Τοπικά, κυρίως στο εσωτερικό, ενδέχεται να σχηματιστεί αραιή ομίχλη και χαμηλή νέφωση. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί ασθενείς, 3 μποφόρ αλλά αργότερα στα δυτικά μέτριοι, 4 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη, αλλά στα δυτικά λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 5 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 10 στα δυτικά παράλια, γύρω στους 8 στα υπόλοιπα παράλια και γύρω στο μηδέν στα ψηλότερα ορεινά. Τοπικά, στα ορεινά, θα σχηματιστεί παγετός.

Αύριο Παρασκευή, περίοδοι με ηλιοφάνεια θα εναλλάσσονται με συννεφιά, που αναμένεται να δώσει μεμονωμένες βροχές ή καταιγίδα. Στις ψηλότερες κορυφές του Τροόδους ή και τοπικά στα ψηλότερα ορεινά πιθανό να σημειωθεί παροδική χιονόπτωση. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως νοτιοδυτικοί ως δυτικοί, ασθενείς ως μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ αλλά σταδιακά στα παράλια μέχρι ισχυροί, 4 με 5 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι το πρωί λίγο ταραγμένη, αλλά στα δυτικά και στα βόρεια μέχρι ταραγμένη, ενώ το απόγευμα θα καταστεί μέχρι ταραγμένη αλλά στα δυτικά και στα βόρεια ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό και στα παράλια και γύρω στους 7 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Αύριο το βράδυ παροδικά αυξημένες νεφώσεις αναμένεται να δώσουν μεμονωμένες βροχές ή καταιγίδα. Στα ψηλότερα ορεινά αναμένεται παροδική χιονόπτωση. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, στα υπήνεμα ασθενείς ως μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ αλλά στα προσήνεμα μέχρι ισχυροί, 4 με 5 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη, αλλά στα δυτικά και τοπικά στα βόρεια ταραγμένη μέχρι κυματώδης.

Το Σάββατο, περίοδοι με ηλιοφάνεια θα εναλλάσσονται με συννεφιά, που αναμένεται να δώσει μεμονωμένες βροχές ή καταιγίδα, αλλά από τα μεσάνυκτα και μετά ο καιρός θα καταστεί κυρίως συννεφιασμένος, με βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Στα ψηλότερα ορεινά, αναμένεται χιονόπτωση.

Την Κυριακή και τη Δευτέρα ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασμένος, με βροχές και τοπικές καταιγίδες καθώς και χιονόπτωση στα ψηλότερα ορεινά. Τα φαινόμενα παροδικά θα είναι έντονα και παρατεταμένα. Την Κυριακή, στα προσήνεμα παράλια, αναμένεται παροδικά πολύ ισχυρό μέχρι σφοδρό νοτιοδυτικό ρεύμα αέρα, ενώ από τη νύκτα της Δευτέρας ο καιρός θα βελτιωθεί αισθητά.

Η θερμοκρασία δεν αναμένεται να σημειώσει αξιόλογη μεταβολή μέχρι την Κυριακή, για να κυμανθεί κοντά ή λίγο πιο κάτω από τις μέσες κλιματολογικές τιμές. Τη Δευτέρα αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας, για να κυμανθεί πιο κάτω από τις μέσες κλιματολογικές τιμές.