Του Γιώργου Γεωργίου

Αισιόδοξοι για την πορεία των tankers τους επόμενους μήνες εμφανίζονται οι Έλληνες εφοπλιστές, όπως φαίνεται από τις αγοραπωλησίες της τελευταίας εβδομάδας, παρότι τα ναύλα δεν έχουν ξεκολλήσει ακόμη από τον “πάτο”.

Μεγάλοι και παραδοσιακοί όμιλοι κινήθηκαν για την απόκτηση πλοίων μεταφοράς τόσο αργού πετρελαίου όσο και προϊόντων πετρελαίου (όπως η βενζίνη και η κηροζίνη – product tankers), σε μία περίοδο που οι αξίες καταγράφουν μία πτώση, αλλά παραμένουν υψηλότερα από πέρυσι.

“Μόνο προς τα πάνω μπορεί να πάει η αγορά” επισημαίνει στο Capital.gr ναυλομεσίτης. Όπως εξηγεί, πολλά “ηλικιωμένα” πλοία πωλούνται για scrap, γεγονός που μειώνει τα επίπεδα της προσφερόμενης χωρητικότητας. 

Την ίδια ώρα, τα αποθέματα αργού πετρελαίου έχουν υποχωρήσει στα επίπεδα του 2019. Τα χαμηλά αποθέματα σε χώρες – “κλειδιά”, όπως οι ΗΠΑ, σημαίνουν ότι είτε θα ξεκινήσουν να παράγουν περισσότερο αργό ή θα αυξήσουν τις εισαγωγές, σενάριο ωφέλιμο για τη ναυτιλιακή βιομηχανία.

“Εάν δεν είχαμε τον κορονοϊό, θα βλέπαμε ήδη ένα εποχικό comeback της αγοράς, μία ανάκαμψη” σημειώνει ο ναυλομεσίτης.

“Το θέμα είναι ότι λόγω των συνθηκών που έχει δημιουργήσει η πανδημία δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε πότε θα ανοίξει εντελώς η κίνηση” συμπληρώνει. Άλλωστε, οι νέες μεταλλάξεις και τα “ξεσπάσματα” κρουσμάτων σε περιοχές με χαμηλούς ρυθμούς εμβολιασμού εξακολουθούν να επιβραδύνουν τη ζήτηση.

Ένας αστάθμητος παράγοντας για τον κλάδο είναι και το πόσο “βαρύς” θα είναι ο φετινός χειμώνας. Οι αναλυτές της κορυφαίας ναυτιλιακής ένωσης BIMCO επισημαίνουν πάντως ότι “καλύτερες ημέρες” αναμένονται το 2022, όταν η ζήτηση εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019.

Τα “ψώνια” των Ελλήνων

Γυρνώντας στα πρόσφατα deals της ελληνικής εφοπλιστικής κοινότητας, το τελευταίο report του ναυλομεσιτικού οίκου Seasure Shipbroking συνδέει τους Ομίλους Βαρδινογιάννη και Βαφειά με δύο αγορές στη “ζώνη” περίπου των 17 εκατ. δολαρίων. 

Ειδικότερα, η Avin International της οικογένειας Βαρδινογιάννη φέρεται να αγόρασε το tanker “Ocean Vela”, χωρητικότητας 108.900 dwt και κατασκευής 2009 (στην Κίνα), έναντι 17,3 εκατ. δολαρίων. Η VesselsValue αποτιμά το πλοίο στα 17,1 εκατ. δολάρια. 

Υπενθυμίζεται ότι η ναυτιλιακή παρήγγειλε φέτος τρία tankers, τύπου suezmax, τα οποία θα μπορούν να αξιοποιούν και την αμμωνία ως ναυτιλιακό καύσιμο (ammonia ready). Τα νέα πλοία θα είναι τα πρώτα στον κόσμο, τα οποία θα χρησιμοποιούν την αμμωνία για την κίνησή τους, μετά από μετατροπές στην κύρια μηχανή. 

Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων Marine Information Services, η Avin αποτελείται από 36 πλοία, εκ των οποίων 35 είναι tankers και ένα bulk carrier. Περίπου 16 από αυτά είναι εγγεγραμμένα στο ελληνικό νηολόγιο.

Παράλληλα, η Stealth Maritime του Ομίλου Βαφειά συνδέεται με την απόκτηση του MR2 tanker “Justice Express”, χωρητικότητας 46.000 dwt και κατασκευής 2011 (στην Ιαπωνία), έναντι 17,1 εκατ. δολαρίων. Η VesselsValue το αποτιμά στα 14,7 εκατ. δολάρια. 

Πρόκειται για βαπόρι που πέρασε στις αρχές του έτους μία από τις μεγάλες επιθεωρήσεις (surveys), οι οποίες διενεργούνται ανά πενταετία περίπου, στη διάρκεια του κύκλου ζωής των πλοίων. 

Η βάση δεδομένων Equasis εντοπίζει 50 πλοία στο στόλο της ναυτιλιακής, κυρίως LPG carriers και λιγότερα tankers. Τμήμα του ομίλου είναι η Stealth Gas, η οποία είναι εισηγμένη στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά.

Πηγή: Capital.gr