Την εκτίμηση ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αρκετές επιχειρήσεις ή και φυσικά πρόσωπα, των οποίων διάφορες επενδυτικές προτάσεις εγκρίνονται μεν για συγχρηματοδότηση από τα σχέδια χορηγιών του υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας (ΥΕΕΒ), αλλά δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν λόγω έλλειψης κεφαλαίων, βαίνει προς επίλυση, εξέφρασε χθες η υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου.

Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση του έργου του ΥΕΕΒ για το 2021, ανέφερε συγκεκριμένα πως ο διάλογος που έχει αναπτυχθεί με τον Σύνδεσμο Τραπεζών άρχισε να φέρνει αποτελέσματα προς αυτήν την κατεύθυνση, γνωστοποιώντας πως το επόμενο διάστημα οι τράπεζες θα παρουσιάσουν εξειδικευμένα πακέτα δανειοδότησης για προτάσεις που εγκρίνονται για χορηγίες, βάσει των σχεδίων που προκηρύσσει το υπουργείο.

Η κ. Πηλείδου αναγνώρισε το πρόβλημα της πρόσβασης σε χρηματοδότηση που παρουσιάζεται σήμερα, αφού, όπως είπε, η ουσιαστική αξιοποίηση και απορρόφηση των οικονομικών κινήτρων που παρέχει το ΥΕΕΒ στις επιχειρήσεις, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πρόθεση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να διευκολύνουν την πρόσβαση στη χρηματοδότηση για τους συμμετέχοντες στα προγράμματά μας.

Υπενθύμισε πως τη φετινή χρονιά το υπουργείο ξεκίνησε δομημένο διάλογο με τον Σύνδεσμο Τραπεζών Κύπρου, ενώ ανέφερε πως διεξήχθηκαν και διεξάγονται και απευθείας επαφές με τις τράπεζες, με στόχο να δημιουργηθεί το κατάλληλο περιβάλλον, ώστε με ευκολία οι επιχειρήσεις να εξασφαλίζουν την αναγκαία χρηματοδότηση.

Υπενθύμισε ότι κατά τη 2η Εβδομάδα Βιομηχανίας που διοργάνωσε το ΥΕΕΒ τον περασμένο Σεπτέμβριο ανακοινώθηκε πως ο διάλογος φέρνει τα πρώτα αποτελέσματα, με τραπεζικά ιδρύματα να έχουν δηλώσει ότι προωθούν τη δημιουργία ειδικών προϊόντων για επιχειρήσεις των οποίων οι επενδυτικές προτάσεις εγκρίνονται από το υπουργείο Ενέργειας για συγχρηματοδότηση, συμπληρώνοντας πως το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξουν στην αγορά εξειδικευμένα πακέτα των τραπεζών προς αυτήν την κατεύθυνση.

Αυτό θα βοηθήσει στην αξιοποίηση των χορηγιών που αναμένεται να προκηρύξει το ΥΕΕΒ τη νέα χρονιά, που θα ανέλθουν συνολικά στα 130 εκατ. ευρώ. Τα νέα σχέδια ακολουθούν τις προκηρύξεις σχεδίων που έγιναν τη φετινή χρονιά, ύψους 127 εκατ. ευρώ. Το ΥΕΕΒ, ανέφερε η κ. Πηλείδου, βρίσκεται επί ποδός αφού, πέραν του έργου της αξιολόγησης των χιλιάδων αιτήσεων που έχει παραλάβει στο πλαίσιο των σχεδίων, προετοιμάζεται για να προχωρήσει και σε άλλες προκηρύξεις και ανακοινώσεις πριν από το τέλος του έτους.

Συσκευές και μεταποίηση

Η υπουργός προχώρησε χθες σε καταγραφή των σχεδίων χορηγιών που προκηρύχθηκαν τη φετινή χρονιά, που στο σύνολό τους έτυχαν θετικής αποδοχής, αναφέροντας πως το αμέσως επόμενο διάστημα θα προκηρυχθούν άλλα τρία σχέδια, συμπεριλαμβανομένου και του σχεδίου για αντικατάσταση οικιακών συσκευών που θα απευθύνεται σε ευάλωτα νοικοκυριά. Συγκεκριμένα ανέφερε πως μέχρι το τέλος του χρόνου ή το αργότερα μέχρι τις αρχές του 2022 προωθούνται για προκήρυξη τα πιο κάτω σχέδια:

⦁    Αντικατάσταση ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών (κλιματιστικά, ψυγεία, πλυντήρια) για ευάλωτα νοικοκυριά, €5 εκατ.

⦁    Μεταποίηση και εμπορία γεωργικών προϊόντων, €25 εκατ.

⦁    Ενεργειακή αναβάθμιση τοπικών αρχών και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που προσφέρουν στέγαση σε ευάλωτες ομάδες, €1 εκατ.

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΧΟΡΗΓΙΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΚΗΡΥΧΘΟΥΝ ΤΟ 2022

Εξάλλου το 2022 προγραμματίζεται η προκήρυξη και των πιο κάτω σχεδίων χορηγιών, ύψους 130 εκατ. όπως αναφέρθηκε:

⦁    Ψηφιακή αναβάθμιση επιχειρήσεων, €20 εκατ.

⦁    Σχέδιο παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών σε επιχειρήσεις, €5 εκατ.

⦁    Σχέδιο για τις μεγάλες βιομηχανίες, €7 εκατ.

⦁    Σχέδιο για την κυκλική οικονομία, €13 εκατ.

⦁    Ενεργειακή αναβάθμιση επιχειρήσεων και τοπικών αρχών, €40 εκατ.

⦁    Ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, €35 εκατ.

⦁    Σχέδια Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ, €7 – 8 εκατ. για θερμομόνωση, ΑΠΕ και σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων (διπλάσια χορηγία στα ορεινά).

⦁    Σχέδιο Ειδικού Συνδρομητή για εξασφάλιση της πρόσβασης των επιχειρήσεων στα πρότυπα, €15 χιλιάδες.

⦁    Συμμετοχής επιχειρήσεων σε διεθνείς εκθέσεις, €3,6 εκατ.