Ο ΟΑΥ, δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα, διαμηνύοντας ότι η συγκεκριμένη πρόνοια στα συμβόλαια, έχει ημερομηνία λήξης, ωστόσο, η Eλεγκτική Yπηρεσία, η οποία και στο παρελθόν είχε προειδοποιήσει τον Οργανισμό ότι η συμφωνία του με τα ιδιωτικά νοσοκομεία ήταν παράνομη, επαναλαμβάνει τη θέση της ότι με αυτό τον τρόπο επηρεάζεται ο χαρακτήρας και η φιλοσοφία του ΓεΣΥ στο οποίο «μπαίνει από την πίσω πόρτα το πολυασφαλιστικό σύστημα». 

Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων και Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος οι οποίοι παρέλαβαν τη σχετική γνωμάτευση της Nομικής Yπηρεσίας προ δεκαπενθημέρου δεν έχουν ακόμα τοποθετηθεί δημόσια, ενώ στην αναμονή για τις θέσεις όλων των εμπλεκομένων βρίσκεται ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας, ο οποίος θα μελετήσει το θέμα και με τον ΟΑΥ ενώ πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι ο δημόσιος διάλογος θα επεκταθεί και σε πολιτικό επίπεδο, εάν η «θεραπεία» που θα δοθεί, θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων την τροποποίηση της νομοθεσίας. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κεραυνοί Οδυσσέα κατά ΟΑΥ για ποινικά αδικήματα

Από πλευράς του ΟΑΥ βεβαίως, δεν φαίνεται να τίθεται τέτοιο ζήτημα, αφού όπως διεμήνυσε χθες ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Οργανισμού Άθως Τσινωντίδης, «ό,τι κριθεί ότι πρέπει να διορθωθεί στις συμβάσεις του ΟΑΥ με τα ιδιωτικά νοσοκομεία, θα διορθωθεί». 

Συγκεκριμένα, στις  δηλώσεις του ο κ. Τσινωντίδης, τόνισε ότι «σε καμία περίπτωση δεν αλλοιώνεται ο μονοασφαλιστικός χαρακτήρας του ΓεΣΥ», εξηγώντας πως «πολυασφαλιστικό σημαίνει ο ασθενής να έχει την επιλογή πολλών ασφαλιστικών ταμείων. Αυτό δεν συμβαίνει σε καμία περίπτωση. Στο ΓεΣΥ, ο ασθενής επιλέγει τον γιατρό. Εάν ο γιατρός είναι στο ΓεΣΥ τότε λαμβάνει υπηρεσίες από το Σύστημα, αν ο γιατρός δεν είναι γιατρός του ΓεΣΥ τότε πληρώνει ο ίδιος από την τσέπη του». 

Επιπλέον, είπε ο κ. Τσινωντίδης, «αυτή η δυνατότητα λειτουργίας κλινών εκτός πλαισίου ΓεΣΥ στα εντός ΓεΣΥ νοσοκομεία, δόθηκε για ένα μόνο χρόνο και η σχετική πρόνοια είχε περιληφθεί στις συμφωνίες κατόπιν νομικής γνωμάτευσης από τους νομικούς συμβούλους του ΟΑΥ. Άρα εμείς θεωρούμε ότι δεν λειτουργούμε με κανένα παράνομο τρόπο». 

Σίγουρα, είπε καταλήγοντας ο κ. Τσινωντίδης, «η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας θα μελετηθεί και τίποτα δεν θα αγνοηθεί. Ήδη έχει προγραμματιστεί ότι στη συνεδρίαση του την Πέμπτη, το διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΥ θα μελετήσει τη γνωμάτευση εκτάκτως, όμως θέλω να τονίσω ότι ο ΟΑΥ δεν λειτούργησε παράνομα και βεβαίως, εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχει κάτι που πρέπει να το διορθώσουμε, θα διορθωθεί». 

Ο Άθως Τσινωντίδης, απαντούσε σε δηλώσεις του εκπροσώπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Μάριου Πετρίδη ο οποίος υποστήριξε ότι «τίθεται θέμα ισότιμης μεταχείρισης των ασθενών από τα νοσηλευτήρια που συμμετέχουν στο σχέδιο καθώς επίσης και άνισης μεταχείρισης των νοσηλευτηρίων από μέρους του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας».

Πρόσθεσε πως, «με τις διαπιστώσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας μετά από σχετικούς ελέγχους στον ΟΑΥ, ταυτίζεται πλέον και η Νομική Υπηρεσία μέσω τριών γνωματεύσεων της που παραθέτουν τα άρθρα του νόμου από τα οποία φέρεται ο ΟΑΥ να έχει εκφύγει» και έκανε λόγο για τρεις κατηγορίες «παρανομιών». 

Πιο σημαντική παραβίαση, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, «θεωρείται το γεγονός ότι νοσηλευτήρια διατηρούν πτέρυγες και χώρους που λειτουργούν εκτός ΓεΣΥ. Αυτές οι ενέργειες του ΟΑΥ κάνουν το ΓεΣΥ να είναι ένα πολυασφαλιστικό αντί μονοασφαλιστικό σύστημα». 

«Αυτό που γίνεται τώρα», είπε, «δεν είναι αυτό που ψηφίστηκε από τη Βουλή. Θα πηγαίνω δηλαδή σε ένα νοσηλευτήριο, θα μου λέει δεν έχει να εξυπηρετήσει στη πτέρυγα ΓεΣΥ και ότι θα έχει σε 3-4 μήνες ή δύο χρόνια έχει όμως στην ιδιωτική πτέρυγα και θα σας κοστίσει 15-20 χιλιάδες ευρώ. Άρα θα αναγκαστώ να έχω και δεύτερη ασφάλεια γιατί θα ξέρω ότι δεν θα μπορώ να εξυπηρετηθώ αν προκύψει ανάγκη».

Η δεύτερη κατηγορία, αφορά «το ότι πάροχοι υπηρεσιών υγείας που δεν είναι ενταγμένοι στο ΓεΣΥ, όπως για παράδειγμα αναισθησιολόγοι, καλούνται για να εξυπηρετήσουν ανάγκες εντός του ΓεΣΥ. Αν μπω εγώ σε κάποιο νοσηλευτήριο του ΓεΣΥ δεν επιτρέπεται να με αγγίξει κανένας που είναι εκτός ΓεΣΥ», είπε ο κ. Πετρίδης.

Τέλος, η τρίτη κατηγορία, «αφορά το ότι για τις ίδιες ακριβές υπηρεσίες, νοσηλευτήρια στη βάση της σύμβασης που υπέγραψαν με τον ΟΑΥ χρεώνουν υψηλότερες τιμές από άλλα». Για αυτό το θέμα, υπενθύμισε ο κ. Πετρίδης, «η Ελεγκτική Υπηρεσία κάλεσε την Επιτροπή Ανταγωνισμού να παρέμβει καθώς θεωρεί πως δύναται ο ΟΑΥ με τις πράξεις ή τις παραλείψεις του να οδηγεί σε άνιση μεταχείριση των νοσηλευτηρίων».