Τραγικές μπορεί να είναι οι συνέπειες, όταν δεν είμαστε ενωμένοι, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος, από την Πάφο. 

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την τέλεση του μνημοσύνου των πεσόντων προς προάσπιση της νομιμότητας και της Δημοκρατίας  κατά το Πραξικόπημα,  στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Θεοδώρου στην Πάφο, ο κ. Πελεκάνος είπε ότι «τιμούμε σήμερα τη μνήμη όσων έδωσαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι τη Δημοκρατία. Οφειλόμενη τιμή που πρέπει να εκφράζεται όχι μόνο λεκτικά, αλλά και στην πράξη».

Και για να το πράξουμε αυτό, συνέχισε, θα πρέπει αυτή η θυσία να μας θυμίζει το πόσο τραγικές μπορούν να είναι οι συνέπειες όταν δεν είμαστε ενωμένοι, όταν δεν είμαστε μονοιασμένοι.

Εξάλλου, στην ομιλία του ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος ανέφερε πως τιμώντας σήμερα τους ηρωικούς νεκρούς της Δημοκρατίας και της αντίστασης στο πραξικόπημα, δεν έχουμε το δικαίωμα να σταματούμε στους θρήνους, να εξαντλούμαστε στην αναπόληση. Σε μέρες συνέχισε, όπως η σημερινή έχουμε χρέος να προβαίνουμε, όχι σε θλίψη και απόγνωση, αλλά με ελπίδα και πίστη στο δίκαιο και στο μέλλον, σε ανασύνταξη δυνάμεων και να αναζητούμε ερείσματα του αγώνα.

O Πάφου Γεώργιος ανέφερε πως είναι ξεκάθαρο και αυτό διεμήνυε συνεχώς και ο Μακάριος, όπως είπε, ότι ένας αγώνας απελευθέρωσης δεν διεξάγεται με συνεχείς υποχωρήσεις, ούτε με θεωρίες προς τον κατακτητή. «Η αγωνιώδης κραυγή του Μακαρίου, που αντηχεί ακόμα στα αυτιά όλων μας “ότι δεν θα ξεγράψουμε πατρίδες και δικαιώματα” σημείωσε, ήταν το απόσταγμα μιας κοσμοθεωρίας, αλλά συγχρόνως και το επιστέγασμα μιας ζωής αγώνων», πρόσθεσε.

Σήμερα δυστυχώς, είπε, παρουσιάζεται μια σοβαρή κάμψη στην αγωνιστικότητα του Κυπριακού Ελληνισμού και στην αντίσταση του κατά των Τούρκων εισβολέων. Τα 47 χρόνια που πέρασαν, συμπλήρωσε, «έδρασαν για πολλούς ως ναρκωτικό της εθνικής συνείδησης. Πρόσθεσε πως οι τουρκοκρατίες, όμως, δεν φεύγουν με ευχολόγια ούτε και με επαναστάσεις της πολυθρόνας». 

Μετά το πέρας του μνημοσύνου έγινε κατάθεση στεφάνων. 

ΚΥΠΕ