Σε 48.553 έφτασαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που αναφέρθηκαν την Πέμπτη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πρόκειται για το χειρότερο ημερήσιο απολογισμό από τις 15 Ιανουαρίου, που διαμορφώνει μια αύξηση της τάξης του 32,6% στην αύξηση των κρουσμάτων σε κυλιόμενη επταήμερη βάση.

Σημειώνεται πως ο Πρωθυπουργός Τζόνσον είχε πει πως έως τις 19 Ιουλίου που θα καταργηθούν οι νομικοί περιορισμοί και υποχρεώσεις κατά της πανδημίας, τα κρούσματα θα μπορούσαν να φτάσουν τις 50 χιλιάδες.

Ο δε Υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ έχει προειδοποιήσει για έως και 100.000 λοιμώξεις την ημέρα αργότερα μέσα στο καλοκαίρι.

Μεγάλη ημερήσια αύξηση καταγράφηκε και στους θανάτους λόγω κορωνοϊού, με 63 να επιβεβαιώνονται στο 24ωρο. Τις τελευταία επτά ημέρες έχουν καταγραφεί 257 θάνατοι, αριθμός που συνιστά αύξηση 47,7% σε σύγκριση με την προηγούμενη επταήμερη περίοδο.

Πολύ μεγάλη είναι την τελευταία εβδομάδα και η αύξηση των νοσηλειών. Μέχρι και χθες Τετάρτη σε νοσοκομείο βρίσκονταν 3.786 φορείς του ιού, οι περισσότεροι από τις 30 Μαρτίου.

Σε αναπνευστήρα βρίσκονται 545 εξ αυτών των ασθενών, οι περισσότεροι από τις 31 Μαρτίου.

Συνολικά τις τελευταίες επτά ημέρες έχουν γίνει 3.933 εισαγωγές φορέων Covid, αριθμός κατά 46,8% μεγαλύτερος από το προηγούμενο διάστημα επτά ημερών.

Στο μέτωπο των εμβολιασμών τη δεύτερη δόση έχουν κάνει πάνω από 35,3 εκ. πολίτες, δηλαδή το 67,1% των ενηλίκων.

Σύμφωνα, εξάλλου, με την εφαρμογή ZOE του King’s College του Λονδίνου που καταγράφει τη συχνότητα εμφάνισης συμπτωμάτων του κορωνοϊού, το 47% των νέων φορέων του ιού έχουν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου. Πρόκειται δε κυρίως για νεαρούς. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι αυτό οφείλεται στο ότι ο ιός δε βρίσκει πολλούς ανεμβολίαστους για να προσβάλει, με το 87,5% των ενηλίκων να έχουν κάνει την πρώτη δόση.

Η ίδια μελέτη δείχνει ότι την περασμένη εβδομάδα 33.118 πολίτες προσβάλλονταν από τον κορωνοϊό κάθε μέρα.

Ο επικεφαλής της ομάδας του King’s College καθηγητής Τιμ Σπέκτορ είπε πάντως ότι  από τα στοιχεία προκύπτει πως πιθανώς έχει επέλθει η κορύφωση των λοιμώξεων, αν και ο ρυθμός μείωσης είναι πιο αργός σε σχέση με την περίοδο μετά από την κορύφωση του δεύτερου κύματος της πανδημίας στο Ηνωμένο Βασίλειο το χειμώνα.