To Top
14:54 Παρασκευή
22 Μαρτίου 2019
philenews insider
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Capital.gr
ΜΑΖΙ ΜΕ
Forbes
insider banner
Επόμενο
Προηγούμενο
Στο Ισραήλ μέσω Κύπρου η Exxon Mobil
ΑΡΧΙΚΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚΥΠΡΟΣ Στο Ισραήλ μέσω Κύπρου η Exxon Mobil
  15 Μαρτίου 2019, 8:49 πμ  
Επιταχύνει και διευρύνει τον σχεδιασμό της για ανάπτυξη δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου η ExxonMobil, μετά και την ανακάλυψη του κοιτάσματος «Γλαύκος» στην κυπριακή ΑΟΖ και τα πολύτιμα δεδομένα που συνέλεξε από τις δύο πρόσφατες γεωτρήσεις.
 
Συγκεκριμένα, ενώ προχωρά στον προγραμματισμό ακόμα δύο γεωτρήσεων στο τεμάχιο 10, εκ των οποίων η μία επιβεβαιωτική στον στόχο «Γλαύκος» και ερευνητική γεώτρηση σε νέο στόχο, μελετά τα γεωλογικά δεδομένα του τεμαχίου 12 που είναι ελεύθερο πλην του κοιτάσματος «Αφροδίτη», όπως και του τεμαχίου 11.
 
Επίσης, αναμένεται η υπογραφή συμφωνιών ανάθεσης για δύο ερευνητικά τεμάχια της Ελλάδας νοτιοδυτικά και δυτικά της Κρήτης, όπου έχει επιλεγεί μέσα από τις ελλαδικές διαδικασίες σε κοινοπραξία με την Total και τα ΕΛ.ΠΕ.
 
 
Παράλληλα έχει ήδη αποκτήσει τα δικαιώματα του τεμαχίου 3 στην αιγυπτιακή ΑΟΖ και διεκδικεί πρόσθετες περιοχές, ενώ χθες το Ρόιτερ αποκάλυψε ότι το τελευταίο διάστημα, ερευνά και τα γεωλογικά δεδομένα στην ΑΟΖ του Ισραήλ. Συγκεκριμένα, αποκαλύπτεται ότι η Exxon Mobil,  μελετά το ενδεχόμενο να διεκδικήσει τεμάχια του Ισραήλ, κάτι που μέχρι τώρα απέφευγε κυρίως για να μη δημιουργήσει θέματα δυσφορίας από άλλες αραβικές χώρες με τις οποίες συνεργάζεται. Κι αυτό λόγω της δυναμικής στην ανακάλυψη κοιτασμάτων που παρουσιάζει η περιοχή. Ήδη, η ExxonMobil αγόρασε (όπως και στην περίπτωση των τεμαχίων 11 και 12 στην Κύπρο) σεισμογραφικά περιοχών της ισραηλινής ΑΟΖ.
 
Ανώτατα στελέχη της ExxonMobil συναντήθηκαν με τον Ισραηλινό υπουργό Ενέργειας Γιούλα Στάινιτς στο Χιούστον, με αντικείμενο την υποβολή προσφορών στη διαγωνιστική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ισραήλ. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές τις μέρες βρίσκεται στις ΗΠΑ για παράλληλες επαφές για τα ίδια θέματα και ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης.
 
Ομάδα ειδικών της ExxonMobil, επισκέφθηκε και το ειδικό κέντρο γεωλογικών δεδομένων που διαθέτει το υπουργείο Ενέργειας του Ισραήλ. Η υποβολή προτάσεων ολοκληρώνεται στις 17 Ιουλίου.
 
Σε αυτό το πλαίσιο υπενθυμίζεται και η συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, στη συνάντηση των ηγετών Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ με αντικείμενο και την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή την ερχόμενη Τετάρτη στο Τελ Αβίβ.
Είναι φανερό ότι η ExxonMobil θέλει να έχει ισχυρό ρόλο στις εξελίξεις με τη δημιουργία περιφερειακής αγοράς φυσικού αερίου.
 
«Το Ισραήλ και η Κύπρος είναι μικρές χώρες, αλλά έχουν μια καλή ευκαιρία να γίνουν εξαγωγείς στο μέλλον», ήταν και η χαρακτηριστική αναφορά του υπουργού Ενέργειας του Ισραήλ, κατά τη διάρκεια συζήτησης στο συνέδριο CERAWeek στις ΗΠΑ που διεξάγεται αυτή την εβδομάδα. «Είναι επίσης σημαντικό να έχουμε ισχυρή υποστήριξη από τις ΗΠΑ», συμπλήρωσε στην παρουσία του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ και του Γιώργου Λακκοτρύπη.
  Πέτρος Θεοχαρίδης   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.