To Top
20:41 Τρίτη
19 Μαρτίου 2019
philenews insider
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Capital.gr
ΜΑΖΙ ΜΕ
Forbes
insider banner
Επόμενο
Προηγούμενο
Συνέδριο για Ακίνητα: Στα επίπεδα του 2006 οι τιμές
ΑΡΧΙΚΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚΥΠΡΟΣ Συνέδριο για Ακίνητα: Στα επίπεδα του 2006 οι τιμές
  15 Μαρτίου 2019, 6:01 μμ  
Περίοδο σημαντικής άνθισης διανύει ο τομέας των ακινήτων με τις πωλήσεις τον Φεβρουάριο του 2019 να παρουσιάζουν αύξηση κατά 25% και τις τιμές να βρίσκονται περίπου στα επίπεδα του 2006, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο Property Conference που έγινε σήμερα στη Λευκωσία.

Ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης επεσήμανε, σε χαιρετισμό του, ότι το Υπουργείο συνεχίζει σταθερά προς την κατεύθυνση της επίλυσης του προβλήματος των εγκλωβισμένων αγοραστών ακινήτων και ανέφερε πως σύντομα θα ανακοινωθούν πρόσθετα μέτρα για τη δημιουργία συνθηκών προσιτής στέγασης για τις οικονομικά ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού.

Στο συνέδριο μίλησαν, σύμφωνα με δελτίο Τύπου, 20 ειδικοί του τομέα των ακινήτων.

 Σε χαιρετισμό που ανέγνωσε εκ μέρους του ο Διευθυντής του Κτηματολογίου Ανδρέας Σωκράτους, ο υπουργός Εσωτερικών παρουσίασε τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης στον ευρύτερο τομέα των ακινήτων.

Ο κ. Πετρίδης αναφέρθηκε στις προσπάθειες του Υπουργείου για εκσυγχρονισμό των βασικών νομοθεσιών που αφορούν την ανάπτυξη και εγγραφή διαχείριση της ακίνητης ιδιοκτησίας στην Κύπρο, με τρόπο, όπως είπε, που να ανταποκρίνονται στις σημερινές απαιτήσεις της οικονομίας, της προστασίας του περιβάλλοντος, της παροχής ποιοτικής στέγης στον πληθυσμό, αλλά και της χρονικά άμεσης εξασφάλισης των απαιτούμενων αδειών και εγκρίσεων.
 

«Η βελτίωση του συστήματος παροχής τόσο των πολεοδομικών όσο και των οικοδομικών αδειών είναι μέρος των καθημερινών προσπαθειών του Υπουργείου και ήδη τα αποτελέσματα είναι ορατά» σημείωσε ο κ. Πετρίδης.

«Η προσπάθεια για τη δημιουργία των ενιαίων αρχών ανάπτυξης σε συνδυασμό με την προσπάθεια της αναδιοργάνωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα δώσουν μόνιμες και αποτελεσματικές λύσεις στα διαχρονικά προβλήματα των σοβαρών καθυστερήσεων στην αδειοδότηση, έλεγχο, έγκριση και εγγραφή των αναπτύξεων» επεσήμανε.

Είπε ακόμα πως το Υπουργείο προχώρησε σε άμεσες τροποποιήσεις νομοθεσιών, διαταγμάτων και εντολών του Υπουργού Εσωτερικών, με αποτέλεσμα την αντιμετώπιση σε μεγάλο βαθμό του προβλήματος των δεκάδων χιλιάδων εγκλωβισμένων αγοραστών ακινήτων που δημιουργήθηκε λόγω των χιλιάδων αναπτύξεων οι οποίες δεν είχαν ή και δεν έχουν ακόμα όπως πρέπει τις απαιτούμενες άδειες και εγκρίσεις της πολιτείας, και συνεχίζει σταθερά για τη ριζική και οριστική επίλυση του προβλήματος.
Ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε επίσης ότι η δημιουργία συνθηκών προσιτής στέγασης για τις οικονομικά ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού είναι ένα θέμα που απασχολεί τελευταία το Υπουργείο και σύντομα θα είναι σε θέση για την ανακοίνωση πρόσθετων μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση.

«Ο τομέας των ακινήτων αποτελεί σημαντικό τομέα της οικονομίας του τόπου και σαν τέτοιος αντιμετωπίζεται από την Κυβέρνηση» είπε.
 

Εξάλλου, σε ομιλία του στο συνέδριο ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου είπε ότι οι ενυπόθηκες εξασφαλίσεις αποτελούν μέρος μιας δανειακής σύμβασης που αποσκοπούν στη διασφάλιση του «λαβείν» του δανειστή σε περιπτώσεις αδυναμίας του οφειλέτη να ανταποκριθεί στο συμφωνημένο σχέδιο αποπληρωμής και αναπόφευκτα, αυτό συνεπάγεται, νομοτελειακά, την εκποίηση της υποκείμενης του δανείου ενυπόθηκης εξασφάλισης.

Ωστόσο, ο Επίτροπος τόνισε ότι οι απαραίτητες αυτές εκποιήσεις πρέπει να γίνονται κατά τρόπο συντεταγμένο, ώστε να αποκλείεται η δημιουργία αδικαιολόγητων ανισορροπιών στην Κτηματαγορά (αλλά και στο υπόλοιπο σύστημα) και πρόσθεσε ότι «η επίπτωση των εν λόγω απαραίτητων εκποιήσεων, επί της κοινωνικής συνοχής και ευταξίας, ελαχιστοποιείται μόνο αν οι εν λόγω εκποιήσεις προωθούνται και πραγματοποιούνται κατά τρόπο νόμιμο και ορθολογικό».

«Παρά το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις εκποιήσεις που ισχύει από τον περασμένο Ιούλιο, εντούτοις, το νομικό μας σύστημα εξακολουθεί να παρέχει αποτελεσματικές δικλείδες ασφαλείας, κατά τη γνώμη μου, που κατοχυρώνουν, λογική νομιμότητας των εκποιήσεων και χρηματοοικονομική δικαιοσύνη, σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα τους, σε σχέση με τα συμφέροντα των οφειλετών των οποίων, οι ενυπόθηκες εξασφαλίσεις άγονται στη διαδικασία πλειστηριασμού», πρόσθεσε.

Ο κ. Ιωάννου είπε ότι το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, παρά τις πρόσφατες θεσμικές εξελίξεις, προς διευκόλυνση της διαδικασίας των εκποιήσεων, μέσα από θεσμοποίηση μηχανισμών εκποίησης, εξακολουθεί να παρέχει μορφές προστασίας των δανειοληπτών ως επίσης της κύριας κατοικίας αλλά και της επαγγελματικής στέγης.

Με βάση στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τους ομιλητές οι τιμές σήμερα βρίσκονται στα επίπεδα του 2006 με τη Λεμεσό να κρατά τα σκήπτρα όσον αφορά το επίπεδο των τιμών, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Ειδική αναφορά έγινε για το παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού, το οποίο συγκεντρώνει τις πιο αυξημένες τιμές στην Κύπρο.
Στο Property Conference καλύφθηκε όλο το φάσμα που αφορά τον τομέα των ακινήτων, όπως είναι η εικόνα και οι τάσεις της αγοράς, το επίπεδο των τιμών, οι φόροι που επιβάλλονται στα ακίνητα, το Σχέδιο Εστία, τα «κόκκινα» δάνεια, οι αναδιαρθρώσεις δανείων για ακίνητα και άλλα.
 
ΠΗΓΗ: Philenews/Insider
 
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.