⦁ Ο άνθρωπος παραδέχθηκε ότι η πλευρά μας ηχογραφούσε την άλλη πλευρά και το είπε με το πιο φυσικό ύφος του κόσμου. Ο Νίκος Αναστασιάδης, Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε στη συνέντευξη στον ALPHA, «ότι όπως εκείνος ηχογράφησε τα όσα ελέχθησαν, το πράξαμε και εμείς. Χαίρομαι να πω ότι εζητήθηκε και απέστειλε απομαγνητοφώνηση της συνομιλίας, η οποία συμπίπτει απολύτως με τη δική μας», εννοώντας τον Τσαβούσογλου. «Παρέλειψε ορισμένα που αφορούσαν τι θα μπορούσαν να αποδεχθούν οι Ε/κ, πως θα μπορούσε να γίνει ένα λειτουργικό κράτος αλλά το πιο σημαντικό είναι η επισήμανση από την αρχή της συνομιλίας μας όταν του επεσήμανα ότι τα δύο κράτη είναι αδύνατο να γίνουν αποδεκτά είτε από την διεθνή κοινότητα είτε από την ΕΕ. Και είναι και στο δικό του κείμενο το ίδιο και στο δικό μας.» Μετά τη συνέντευξή Αναστασιάδη, έσπευσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος να διορθώσει αλλά το πουλί είχε πετάξει. 

⦁ Ζήσαμε το σάλο που προκάλεσε το ενδιάμεσο πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για τις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις. Ακούσαμε τον Πρόεδρο να λέει μεν «mea culpa», να διακηρύττει όμως ότι όταν ολοκληρωθεί η δουλειά της Επιτροπής Νικολάτου, αν προκύπτουν ευθύνες που αφορούν την κυβέρνηση του ή τον ίδιο θα τις αναλάβει! Κι αυτό ως εάν η δήλωση Νικολάτου πως πέραν των μισών πολιτογραφήσεων που έκαμε η κυβέρνηση Αναστασιάδη είναι παράνομες ελέχθηκε για άλλη κυβέρνηση. Ο ίδιος μας είπε πως έχει δουλειές τώρα, να πάει στη Γενεύη για το Κυπριακό, και τα «χρυσά διαβατήρια» θα πρέπει να περιμένουν, λες και το ότι μια ολόκληρη κυβέρνηση ελέγχεται για μαζικές παρανομίες είναι μηδαμινό από τη στιγμή που πρόκειται για μέλη των οικογενειών των επενδυτών και όχι για τους ίδιους. Τα θέλετε και τα λέτε ή σας ξεφεύγουν; 

⦁ Όταν μάλιστα θυμίσει κάποιος από τους δημοσιογράφους ότι το επιχείρημα πως δεν είναι παράνομες οι πολιτογραφήσεις συγγενών, έχει καταρριφθεί από γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα το 2015, οι κυβερνώντες προβάλλουν ως επιχείρημα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν το γνώριζε. Μα σοβαρά τώρα; Ο Πρόεδρος δεν το γνώριζε; Μήπως δεν έφτασε η γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία στο Προεδρικό; Αν δεν έφτασε, τότε keep walking. Μόνο μη μας δουλεύεις ψιλό γαζί διότι το γεγονός ότι η δικαιοσύνη υπνώττει, κάθε άλλο περιποιεί τιμή στο κράτος του οποίου προΐστασαι.  

⦁ Σε μια συναφή κίνηση μάθαμε ότι από τους φακέλους που είχε στα χέρια της η αστυνομία σχετικά με τις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις ένας ήταν και πολύ «διάσημος» λόγω ονόματος επενδυτή βρίσκεται ήδη στη Νομική Υπηρεσία. Πρόκειται για το φάκελο του καταζητούμενου -για απάτη και υπεξαίρεση τεράστιου ποσού- από την Ιντερπόλ, του Tony Newman, Ιρανού με υπηκοότητα της Δομινικανής Δημοκρατίας, μαζί με τον οποίο καταζητούνται και οι γονείς του. Ο «Newman» παρουσιάστηκε στην Κύπρο με πλαστό διαβατήριο και χρησιμοποίησε τα κλοπιμαία για να αποκτήσει υπηκοότητα αλλά και για να τα «επενδύσει». Σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες υπάρχει εισήγηση για ποινική δίωξη του Ιρανού και των γονέων του καθώς και μελών δικηγορικού γραφείου στη Λάρνακα που είχε τον Ιρανό ως πελάτη. Δεν υπάρχει εισήγηση για ποινική δίωξη της εργοληπτικής από τη Λάρνακα καθώς οι ανακριτές ολοκλήρωσαν το έργο τους καταλήγοντας ότι δεν προκύπτει επιλήψιμη δραστηριότητα. 

Μάντης Κάλχας 

Φιλελεύθερα, 25.4.2021.