Εξηγήσεις δίνει με γραπτή ανακοίνωση του ο Δήμος Σωτήρας αναφορικά με εμπλοκή του ονόματος του Δήμου σε έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, λέγοντας, μεταξύ άλλων, πως ουδέποτε «έκαναν πλάτες» σε οποιασδήποτε παρανομίες.

Στην ανακοίνωση ο Δήμος αναφέρεται στην έκθεση με τίτλο «Αναπτύξεις Συμφερόντων Συγκεκριμένου Πολιτικά Εκτεθειμένου Προσώπου, εντός ή πλησίον Δικτύου Natura 2000 στον Δήμο Σωτήρας» και σημειώνει πως το θέμα συζήτησε σε συνεδρία της ολομέλειας του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 23 Απριλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έκαναν πλάτες στις αναπτύξεις Τζιοβάνη

Προστίθεται ότι «ο Δήμαρχος, το Δημοτικό Συμβούλιο και γενικότερα ο Δήμος Σωτήρας ουδέποτε ‘έκαναν πλάτες’ σε οποιασδήποτε παρανομίες όπως πιθανόν αφήνεται να νοηθεί είτε στην εν λόγω έκθεση, είτε σε αναφορές κάποιων ΜΜΕ. Αντ’ αυτού, το λιγοστό προσωπικό της δημοτικής υπηρεσίας, ακολουθεί πιστά τις οδηγίες και τις υποδείξεις των αρμόδιων τμημάτων, όπως συνέβη και στην παρούσα περίπτωση με ανάπτυξη στην παραλιακή περιοχή Αγίας Θέκλας στον Δήμο Σωτήρας».

Επίσης, σημειώνεται πως «μετά τον εντοπισμό και στην διαπίστωση παρανομιών προέβη στις δέουσες ενέργειες όπως θα έπρεπε να προβαίνουν και άλλες τοπικές αρχές παγκύπρια. Έχουμε δηλώσει κατ’ επανάληψη έτοιμοι, να προχωρήσουμε στα πλαίσια των εξουσιών που μας δίνει ο νόμος, στην λήψη επιπρόσθετων μέτρων, τα οποία θα μας υποδειχθούν από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, τις οδηγίες των οποίων πάντοτε ακολουθούμε και εκτελούμε».

Αναφορικά με τις επισημάνσεις που γίνονται στην Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το Σχέδιο Ανάπλασης του παραλιακού μετώπου της Σωτήρας, ο Δήμος υποστηρίζει πως «ο πρωταρχικός και διακηρυγμένος στόχος που έχει τεθεί είναι αυτός της αειφόρου ανάπτυξης και οι συνεπακόλουθοι σχεδιασμοί που γίνονται, είναι πάντοτε κατόπιν συνεννόησης με τα αρμόδια τμήματα και υπηρεσίες, με σεβασμό στους νόμους, κυρίως στο πλαίσιο που ορίζει και το δίκτυο Natura 2000 και την προστασία του περιβάλλοντος».

Στην περίπτωση του σχεδιασμού ανάπλασης του παραλιακού μετώπου Σωτήρας, ο Δήμος σημειώνει στην ανακοίνωση του ότι «ακολουθήθηκαν νομότυπα όλες οι διαδικασίες, αφού εκπονήθηκε μελέτη για τοπιοτέχνηση και αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου, που επικεντρώνεται, κυρίως, σε κατασκευή ενός πεζοδρόμου-ποδηλατοδρόμου μήκους τριών περίπου χιλιομέτρων, πλάτους μερικών μέτρων και με ήπιες αναπτύξεις. Επίσης, οτιδήποτε έγινε από πλευράς του Δήμου για το συγκεκριμένο προτεινόμενο έργο, έχει κατατεθεί ούτως ώστε να λάβει εγκρίσεις από όλα ανεξαιρέτως τα αρμόδια τμήματα και υπηρεσίες, με σκοπό ο Δήμος να είναι σύννομος και να μην αντιβαίνει σε καμία εθνική ή και κοινοτική νομοθεσία».

Ο Δήμος Σωτήρας υπενθυμίζει επίσης ότι «πρόκειται για προτεινόμενο έργο και προφανώς καμία εργασία δεν έχει ξεκινήσει. Άλλωστε, οποιαδήποτε «παρασπονδία» εκούσια ή ακούσια, γνωρίζουμε από πρώτο χέρι ότι θα έχει επιπτώσεις στις τιτάνιες προσπάθειες που καταβάλλουμε για εξασφάλιση των απαιτούμενων αδειών και εγκρίσεων και κυρίως της απαραίτητης χρηματοδότησης του έργου ανάπλασης. Σημειώνουμε με απαρέσκεια ότι για διάφορους λόγους κάποιοι χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα το καθεστώς Natura, θεωρούν ότι ο Δήμος Σωτήρας θα πρέπει να παραμείνει καθηλωμένος και στάσιμος».

Στην ανακοίνωση «υπενθυμίζεται ότι οι πρόνοιες του Natura, σε καμία περίπτωση δεν απαγορεύουν εκτέλεση έργων και ούτε καταδικάζουν τις ενταγμένες περιοχές να παραμένουν καθηλωμένες.  Νιώθουμε ως τοπική κοινωνία ότι αδικούμαστε, γιατί ενώ κινούμαστε εντός του πλαισίου που επιτάσσει η εθνική και κοινοτική νομοθεσία για το θέμα, για να ξεπεράσουμε σκοπέλους που προκύπτουν από την ένταξη ολόκληρης της παραλιακής περιοχής Σωτήρας σε δίκτυο Natura, εν πολλοίς η αυστηρότητα εξαντλείται στο Δήμο Σωτήρας, τον οποίο κάποιοι πιθανόν να βλέπουν ως το φτωχό συγγενή».

Το συναίσθημα αυτό, προστίθεται στην ανακοίνωση «επιτείνεται όταν βλέπουμε να προχωρούν απρόσκοπτα έργα που δε συνάδουν ή δεν διαθέτουν ανάλογες αδειοδοτήσεις και εγκρίσεις από την πολεοδομική ή περιβαλλοντική αρχή. Η συγκεκριμένη ανάπτυξη αποτελεί έργο πνοής η οποία αναμένεται να αλλάξει προς το καλύτερο την εικόνα της περιοχής, και χωρίς – το υπογραμμίζουμε – καμία περιβαλλοντική ή άλλη επιβάρυνση».

Ο Δήμος Σωτήρας αναφέρεται και στις «συστάσεις που γίνονται στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας» και σημειώνει πως «αυτές θα μελετηθούν και κατόπιν συνεννόησης με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και με καθοδήγησή τους, θα διορθωθούν, παρατυπίες οι οποίες πιθανόν εντοπιστούν. Ακόμα θα γίνει εκτενής απάντηση επί όλων των σημείων που αναφέρει η Ελεγκτική Υπηρεσία από τον νομικό σύμβουλο του Δήμου».

Εν τω μεταξύ σε ανακοίνωσή της η Ελεγκτική Υπηρεσία, στο Twitter, απαντά στους ισχυρισμούς του Δημάρχου Σωτήρας ότι ο Δήμος δεν ενημερώθηκε για τα ευρήματα της Υπηρεσίας, πριν την έκδοση της χθεσινής Ειδικής Έκθεσης και σημειώνει πως “ο Δήμαρχος ενημερώθηκε με επιστολή ημερομηνίας 7.1.2021 και απάντησε γραπτώς στις 24.1.2021”.

Philenews/ΚΥΠΕ