Άδοξο τέλος είχε το φιάσκο της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό στην Γενεύη με αποτέλεσμα αδιεξόδου στην εξεύρεση κοινού εδάφους μεταξύ των δύο πλευρών. Με κατατεθειμένες επίσημα τις προτάσεις των Τούρκων για λύση δύο κρατών αποφασίστηκε η συνέχιση της προσπάθειας με νέα άτυπη πενταμερή διάσκεψη σε χρονικό ορίζοντα ενός τριμήνου. Νιώθω βαθιά ανησυχία όχι τόσο από το αναμενόμενο αδιέξοδο αλλά κυρίως για τις τοποθετήσεις του ΓΓ του ΟΗΕ και τις δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη μετά το τέλος της  διάσκεψης.

Ο ΓΓ απέτυχε να διεξάγει επίσημες διαβουλεύσεις στην βάση των όρων εντολής του, επιχειρηματολογώντας ότι η σύγκλιση άτυπων διασκέψεων χωρίς προϋποθέσεις του δίνει το δικαίωμα να επιτρέπει στα εμπλεκόμενα μέρη να εκφράζουν τις θέσεις τους εκτός του πλαισίου των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ). Ο ίδιος έδειξε ατολμία να καταδείξει ποιος παρεκτράπηκε από την βάση λύσης των ψηφισμάτων του Διεθνούς Οργανισμού ανακοινώνοντας νέα άτυπη πενταμερή διάσκεψη, ίσως γιατί δεν ήθελε να χρεωθεί το αδιέξοδο της αποτυχημένης προσπάθειας ενόψει του ενδιαφέροντος του για αναζήτηση δεύτερης πενταετούς θητείας προς το τέλος του έτους.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ελαφρά εκνευρισμένος δήλωσε ικανοποίηση για το αποτέλεσμα προβάλλοντας το παράλογο των αξιώσεων της άλλης πλευράς. Περαιτέρω εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον ΓΓ για την άψογη στάση του και την συνέχιση της προσπάθειας του, ενώ δεν παρέλειψε να εξευμενίσει την σταθερή στάση της Βρετανίας. Επεσήμανε τις θριαμβολογίες των Τούρκων για την κατάθεση λύσης δύο κρατών και προειδοποίησε ότι η δημιουργία νέων τετελεσμένων επι του εδάφους και στην θάλασσα θα είναι αιτία μη συμμετοχής του στην νέα άτυπη πενταμερή διάσκεψη. Μέσα στην σύγχυση του απατώντας σε ερώτηση για τετραγωνισμό του κύκλου ανέφερε ότι θα τον κάνει ορθογώνιο. Αλήθεια τί απέγιναν οι πολυδιαφημιζόμενες του προτάσεις για χαλαρή ή αποκεντρωμένη ομοσπονδία που θα ξεκλείδωναν τους Τουρκοκύπριους; Η αποδοχή μας να συμμετάσχουμε σε νέα άτυπη πενταμερή με αυτά τα δεδομένα και στην απουσία της ΕΕ είναι το ολέθριο λάθος που έγινε για προεκλογικούς λόγους. Ήταν καλύτερα να καταθέσει την αδυναμία του για συνέχιση της προσπάθειας ο ΓΓ εξηγώντας τους λόγους και να ζητήσει νέα εντολή από το ΣΑ.

Νιώθω επίσης οργή γιατί μέσα από την ανικανότητα μας η Τουρκία κατάφερε να καταθέσει επίσημα προτάσεις για λύση δύο κρατών χωρίς συνέπειες και πέτυχε νέα αναβολή της άτυπης πενταμερούς σε χρόνο τριμήνου μετά την σύγκλιση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (ΕΣ) στις 25 Ιουνίου όπου θα εξετασθεί η αναβάθμιση της τελωνειακής της σύνδεσης με την ΕΕ. Είναι σε αυτό το ΕΣ που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επένδυσε απειλώντας με το ΒΕΤΟ της Κύπρου σε συνάρτηση με την στάση της Τουρκίας στην άτυπη πενταμερή. Όχι μόνο δεν υπήρξε πρόοδος αλλά η Τουρκία μας πέταξε κατάμουτρα με τον πλέον επίσημο τρόπο την λύση δύο κρατών. Ένα κρύο ντους που έκανε τον Πρόεδρο μας να παραληρίζει ότι θα απέχει από την νέα άτυπη πενταμερή αν συνεχιστούν οι παραβιάσεις. “Κούνια που τους κούναγε”. Τον στόχο της η Τουρκία τον πέτυχε αλώβητη. Τι καινούριο να αναμένουμε ότι θα προκύψει στη νέα άτυπη πενταμερή αορίστου χρόνου εκτός από οπισθοδρόμηση, όσο και αν φωνασκούμε ότι πρέπει να καμφθεί η Τουρκική αδιαλλαξία.

Συνοψίζοντας θα έλεγα ότι το μόνο θετικό της διάσκεψης είναι η ανώμαλη προσγείωση μας, που εύχομαι να μας ταρακουνήσει  να συνειδητοποιήσουμε τους στόχους της Τουρκίας και να αναζητήσουμε νέα διεξοδική στρατηγική ως Κυπριακή Δημοκρατία μαζί με την Ελλάδα, την συμμετοχή μας στην ΕΕ και τις συμμαχίες μας με την Γαλλία, ΗΠΑ και Ισραήλ. Με την κατάλληλη διαφώτιση των 5 μονίμων μελών του ΣΑ να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως θέμα εισβολής και κατοχής δείχνοντας παράλληλα την συνέπεια μας στον σεβασμό των ψηφισμάτων τους, ούτως ώστε μέσα από μια διεθνή διάσκεψη να επιφέρουμε κόστος στην Τουρκία με οικονομικές και στρατιωτικές κυρώσεις. Η αδιέξοδη πολιτική των κυβερνώντων, η ανικανότητα τους, η κουτοπονηριά στην συμπεριφορά τους και ο διασυρμός της χώρας από τα “χρυσά διαβατήρια” δεν αφήνουν άλλα περιθώρια ελπίδας σε αυτό τον δύσμοιρο και πολυβασανισμένο τόπο. Δεν πάει άλλο, χρειάζεται αλλαγή κουλτούρας και νέο όραμα με έξυπνη στρατηγική για την σωτηρία της πατρίδας μας.

 

Eur Ing, CEng, CMgr

Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΔΗΚΟ

Προσωπικό blog : spyrospetousis.blogspot.com