To Top
19:34 Παρασκευή
6 Δεκεμβρίου 2019
philenews insider
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Capital.gr
ΜΑΖΙ ΜΕ
Forbes
insider banner
Επόμενο
Προηγούμενο
ΗΠΑ: 5,7 δισ. ύποπτα δολάρια στην Κύπρο
ΑΡΧΙΚΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚΥΠΡΟΣ • ΗΠΑ: 5,7 δισ. ύποπτα δολάρια στην Κύπρο
Τελευταία Ενημέρωση: 06 Απριλίου 2019, 1:30 μμ
Το πρόγραμμα των κυπριακών διαβατηρίων έχει παράγει 5,7 δισ. δολάρια από το 2008 έως το τέλος του 2017, σύμφωνα με την έκθεση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ. Με τίτλο «International Narcotics Control Strategy Report», στην ενότητα που αφορά στο ξέπλυμα χρήματος, επισημαίνεται ότι η Κύπρος παραμένει στη λίστα των «σημαντικών επικρατειών» για ξέπλυμα χρήματος το 2018 όπως και το 2017, παρά την πρόοδο που σημειώνεται σε εφαρμογή οδηγιών. 
 
Όπως αναφέρεται, ως περιφερειακό χρηματοοικονομικό κέντρο, η Κύπρος έχει σημαντικό αριθμό ξένων επιχειρήσεων. Στα τέλη του 2017, στην Κύπρο καταχωρήθηκαν συνολικά 217.588 εταιρείες, πολλές εκ των οποίων ανήκαν σε μη μόνιμους κατοίκους. Σύμφωνα με το νόμο, όλες οι εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες στην Κύπρο πρέπει να αποκαλύπτουν τους τελικούς πραγματικούς ιδιοκτήτες, επενδύσεις σε οποιονδήποτε συνδυασμό ακινήτων, ανάπτυξης γης και έργων υποδομής, σε εταιρείες με αποδεδειγμένη φυσική παρουσία ή άδεια χρήσης χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων κυπριακών εταιρειών.
 
Στην έκθεση υποστηρίζεται ότι οργανωμένες εγκληματικές οργανώσεις από Ρωσία και Ουκρανία έχουν χρησιμοποιήσει τις κυπριακές τράπεζες για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Η έκθεση επισημαίνει ότι ο τομέας τυχερών παιχνιδιών ενδέχεται να δημιουργήσει νέα, δυνητικά τρωτά σημεία. Γίνεται αναφορά στη δημιουργία καζίνο, μια επένδυση εκατομμυρίων ευρώ, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2021. 
 
Σύμφωνα με την έκθεση, μετά από πιέσεις από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου αποφάσισε τον Μάιο του 2018 να περιορίσει τον αριθμό των πολιτογραφήσεων των επενδυτών σε 700 ετησίως. Στην έκθεση σημειώνεται ότι υπάρχει έλεγχος δύο επιπέδων.
 
Οι υποψήφιοι που φτάνουν στο δεύτερο επίπεδο αντιμετωπίζουν πιο εκτεταμένη έρευνα, η οποία διαρκεί έως έξι μήνες για να ολοκληρωθεί. Προστίθεται πως το 2016 οι κυπριακές Αρχές καταδίκασαν 28 άτομα για εγκλήματα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, έξι εκ των οποίων διώκονταν σε υποθέσεις που είχαν κατατεθεί πριν από το 2016. Το 2017, οι κυπριακές Αρχές καταδίκασαν 33 άτομα για αδικήματα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, εκ των οποίων 22 αφορούσαν σε υποθέσεις που είχαν κατατεθεί πριν από το 2017. Στοιχεία για το 2018 δεν είναι ακόμη διαθέσιμα. 
   
Στις 14 Ιουνίου 2018, η Κεντρική εξέδωσε εγκύκλιο στις τράπεζες, συμβουλεύοντάς τες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές κατά των εταιρειών κελύφους (shell companies) και να αποφεύγουν να συνεργάζονται μαζί τους. Μια νέα έκδοση αυτής της εγκυκλίου εκδόθηκε στις 2 Νοεμβρίου 2018 προς όλα τα πιστωτικά ιδρύματα και τα ιδρύματα πληρωμών. Η εγκύκλιος είχε ως αποτέλεσμα οι τράπεζες να κλείσουν μη συμβατούς λογαριασμούς και να αρνηθούν να ανοίξουν νέους που δεν πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια. 
 
Για να αυξηθεί η διαφάνεια της ιδιοκτησίας της εταιρείας, το Περού θέσπισε νομοθεσία για την εντολή της αποκάλυψης της πραγματικής ιδιοκτησίας. Στην έκθεση αναφέρεται ότι η Κύπρος και η Σερβία έχουν νέους νόμους που αφορούν κεντρικά αρχεία των πραγματικών δικαιούχων. Επιπλέον, σε μια προσπάθεια αύξησης της διαφάνειας, αυξανόμενος αριθμός δικαιοδοσιών, όπως η Αργεντινή και το Κουρασάο, συνάπτουν συμφωνίες για την ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών. Άλλοι, όπως το Πακιστάν, ο Παναμάς και η Ρωσία, αρχίζουν να μοιράζονται χρηματοπιστωτικές πληροφορίες βάσει της συμφωνίας πολυμερούς αρμόδιας αρχής του ΟΟΣΑ, αναφέρει η έκθεση.
  Θεανώ Θειοπούλου   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...