Όταν είχε πει ότι ο ίδιος είναι η μεγαλύτερη εταίρα της πολιτικής, ουδείς πλην του ιδίου, του Νίκου Αναστασιάδη, μπορούσε να αντιληφθεί μέχρι ποιου σημείου θα μπορούσε να φτάσει, ο  άνθρωπος αυτός, αν και Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 

Θυμίζω ότι στο Κυπριακό έφτασε στο σημείο να του δώσει χάρτη ο Ακιντζί στο Μον Πελεράν και να επικαλεστεί πρόβλημα του Άντρου Κυπριανού με το ΑΚΕΛ -χωρίς να το πει στον Άντρο- και να φύγει από την Ελβετία. Στο Κραν Μοντάνα όταν αντιλήφθηκε ότι ο Τσαβούσογλου συναίνεσε στην άρση των εγγυήσεων και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων -όπως τον ενημέρωσε παρασκηνιακά και ο Γ.Γ. των Η.Ε.- και πως έμεινε η έλευση των πρωθυπουργών στο ελβετικό θέρετρο, δεν δίστασε να την πει στον Κοτζιά που ήθελε να τηλεφωνήσει στον Τσίπρα. Και αφού είδε ότι ο κίνδυνος λύσης (!) ήταν προ των πυλών, είπε ένα «όχι» στον Γκουτέρες, πήρε το αεροπλάνο της Ράιαν που είχε αγκαζάρει από πριν κι έφυγε ξημερώματα. Τώρα πήγε στην Γενεύη κι όταν πρόταξε στο Γ.Γ. του ΟΗΕ ότι είναι απαράδεκτη η θέση της τουρκικής πλευράς περί λύσης δύο κρατών, αλλά ο Γκουτέρες που τον έμαθε πια, του είπε πως εκείνος ο ίδιος έβαλε στη συζήτηση και την επιλογή λύσεως δύο κρατών από το Κραν Μοντάνα και εντεύθεν, ο κ. Αναστασιάδης δεν είχε τι να του πει.

Αντίθετα ερχόμενος στην Κύπρο και ταΐζοντας σανό ιθαγενείς και εμπλεκόμενους γράφει επιστολή στους ευρωπαίους εταίρους και στο Γ.Γ. του ΟΗΕ και βάζει τον Κυριάκο Κούσιο να διακηρύττει ότι: «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην επιστολή του τονίζει το απαράδεκτο των τουρκικών θέσεων που, δυστυχώς, δεν συμβάλλουν στη δημιουργία κοινού εδάφους για επανέναρξη των συνομιλιών».

Ταυτόχρονα δηλώνει έτοιμος να συναντηθεί με τον Ερσίν Τατάρ, με προϋπόθεση όμως η συνάντηση να γίνει πριν το Συμβούλιο Κορυφής της Ε.Ε. του Ιουνίου, συνεχίζοντας το παιγνίδι της καθυστέρησης στο Κυπριακό που κρατάει τόσα χρόνια όσα το διαχειρίζεται ο κ. Αναστασιάδης ως Πρόεδρος. Θέσαμε το ερώτημα την περασμένη Κυριακή  κατά πόσον αληθεύει ότι στη Γενεύη ο κ. Τσαβούσογλου εμφάνισε έγγραφο που είχε παρουσιάσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στο Κραν Μοντάνα με το οποίο απέρριψε την εκ περιτροπής προεδρία; Ωστόσο στη λογική ότι δεν έχει να δώσει λόγο σε κανένα, η κυβέρνηση ενός Προέδρου που με δική του παραδοχή ενεπλάκη στη βιομηχανία «χρυσών διαβατηρίων» κι ενός Κυβερνητικού Εκπροσώπου που όταν αποκαλύφθηκε το κόλπο γκρόσο με τα 7,5 δισ. ΜΕΧ που πήρε η Αλταμίρα, το μόνο που είχε να πει είναι ότι ως δικηγόρος δικαιούται να έχει πελάτες, φυσικά και δεν θεωρεί υποχρέωση να απαντήσει επί ενός ζητήματος που αποκαλύπτεται ότι ο Αναστασιάδης στο Κραν Μοντάνα υπέσκαψε την προσπάθεια λύσης, θέτοντας σοβαρά προσκόμματα δια της κατάθεσης εγγράφων που πολιτικοί αρχηγοί ούτε καν γνώριζαν ότι υπήρχαν. Και είναι απορίας άξιον που ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Άντρος Κυπριανού και το ΑΚΕΛ άφησαν ανέγγιχτο –όπως και τότε στο Μον Πελεράν- ένα τόσο καίριο ζήτημα μάλιστα εν μέσω προεκλογικής.

Επειδή όμως η κυβερνητική παράταξη έχει βρει στο λαϊκισμό μια πολύ βολική φόλα που τη ρίχνει όταν ζορίζεται και συνίσταται στο ότι όποιος ασκεί κριτική στον Αναστασιάδη για τους καταστροφικούς χειρισμούς του στο Κυπριακό, «υιοθετεί τον τουρκική προπαγάνδα», εμείς που δεν τρώμε τις φόλες ρωτάμε κι αυτό: Αληθεύει ότι στη Γενεύη ο Τσαβούσογλου, ρώτησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη: Δεν είστε εσείς που στο Κραν Μοντανά μου είπατε ότι οι Ε/κ δεν πρόκειται να μοιραστούν την εξουσία, ούτε καν τα νοσοκομεία, με τους Τ/κ; Και συνέχισε: «Φτάνει πια σε αυτά τα παιχνίδια διπλοπροσωπίας που συνεχίζονται για χρόνια» και εκεί εμφάνισε έγγραφο που ο κ. Αναστασιάδης κατέθεσε στο Κραν Μοντανά με το οποίο απέρριψε την εκ περιτροπής προεδρία. Και αν η σιωπή της κυβέρνησης στο ερώτημα αυτό που θέσαμε την περασμένη Κυριακή σημαίνει μη διάψευση να ρωτήσουμε επίσης:

Ποια είναι τα παιχνίδια διπλοπροσωπίας που συνεχίζονται για χρόνια και τα γνωρίζει η Άγκυρα; Μήπως ο Τσαβούσογλου να εννοεί ένα κανάλι επικοινωνίας Ερντογάν-Αναστασιάδη μεταξύ προσωπικών απεσταλμένων που αναπτύχθηκε μερικά χρόνια πριν; Μήπως ο απεσταλμένος Έρντογάν έφτασε μέχρι και την προεδρική κατοικία στο Τρόοδος, περνώντας σαν σκιά από τα σημεία ελέγχου στα οδοφράγματα; Μήπως με αυτά τα «παιχνίδια διπλοπροσωπίας που συνεχίζονται για χρόνια», ο Νίκος Αναστασιάδης έφτασε να κοροϊδεύει εκτός εμάς τους ιθαγενείς, Ε/κ και Τ/κ, και τους Άγκυρα, Αθήνα, Λονδίνο καθώς και Η.Ε και Ε.Ε. πετυχαίνοντας να κρατεί το Κυπριακό ζεστό αλλά απροσπέλαστο. Κι αυτό για να αναπτύσσει απερίσπαστος προσοδοφόρες  μπίζνες, με μεγάλο προστάτη τους Ρώσους πελάτες του, που οι άκρες τους φτάνουν μέχρι το Κρεμλίνο; Μήπως χάριν εκείνων, κούρεψε τους Κύπριους καταθέτες από ρίζα κι ούτε καν αποδέχτηκε εφάπαξ κούρεμα 15,6% που προτάθηκε την υστάτη από την Ευρώπη. Μήπως η αντιπολίτευση που αυτοευνουχίστηκε στο χειρουργείο του Κυπριακού με τον Νίκο Αναστασιάδη να της κρατά με συμπάθεια το χέρι, είναι καιρός να ζητήσει απαντήσεις κ. Κυπριανού; Θα κάμω μια πρόβλεψη: Ακόμα κι αυτή την τελευταία βδομάδα ουδείς θα τολμήσει να θέσει τα καίρια αυτά ερωτήματα στη δημόσια ατζέντα και θα αποδειχθεί ότι είχε δίκαιο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης που την Τρίτη (18.05.21) ρίχνοντας άλλη μια φόλα τους είπε: «Ο τόπος απαιτεί σοβαρούς ηγέτες και όχι αρνητές της προκοπής του τόπου. Αυτό απευθύνω προς όλους όσοι, το μόνο που έχουν να πουν είναι σε κάθε βήμα, το «όχι», ότι η άρνηση είναι καταστροφή». Άντε και καλή ψήφο! 

Φιλελεύθερα, 23.5.2021.