Απαντήσεις στα ερωτήματα χιλιάδων πολιτών για τα νέα δεδομένα γύρω από το εμβόλιο της AstraZeneca καλείται να δώσει από χθες το υπουργείο Υγείας, ενώ τη δυσφορία τους εξέφρασαν και οι προσωπικοί γιατροί του Γενικού Συστήματος Υγείας, οι οποίοι αναμένουν ενημέρωση για το τι πρέπει να πράξουν, από τη στιγμή που αρκετοί από τους δικαιούχους τους που είχαν διευθετήσει ραντεβού για εμβολιασμό, ανήκουν στις ηλικίες κάτω των 50 ετών, για τις οποίες ανακοινώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης ειδική σύσταση. 

Ο «Φ» αναζήτησε απαντήσεις έπειτα από τα ερωτήματα που τέθηκαν από δεκάδες πολίτες από την Τετάρτη μέχρι και χθες το απόγευμα, ενώ σχετική ενημέρωση έγινε κατά τη διάρκεια της ημέρας και από το υπουργείο Υγείας. 

Οι περισσότεροι πολίτες ανήκουν στην κατηγορία των ατόμων κάτω των 50 ετών και έχουν ήδη υποβληθεί στην πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca. Αρκετοί, ανησυχούν για το κατά πόσον θα είναι ασφαλείς εάν λάβουν και τη δεύτερη δόση του εμβολίου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Η απάντηση στη συγκεκριμένη περίπτωση δόθηκε και χθες από όλους τους επιστήμονες οι οποίοι προέβησαν σε σχετικές δηλώσεις. «Μόνο τα άτομα που έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου και έχουν παρουσιάσει σοβαρές παρενέργειες δεν πρέπει να προχωρήσουν στη δεύτερη δόση σύμφωνα και με τις διεθνείς συστάσεις», τόνισε σε δηλώσεις του ο επιστημονικός σύμβουλος του υπουργείου Υγείας Αναπληρωτής Καθηγητής Φαρμακευτικής Χρίστος Πέτρου. Υπογράμμισε ταυτόχρονα πως «ο εμβολιασμός για να είναι αποτελεσματικός και να δημιουργείται μακροχρόνια προστασία, αλλά και προστασία έναντι μεταλλάξεων όπως η βρετανική και η ινδική, πρέπει να ολοκληρώνεται».

Μια άλλη μεγάλη μερίδα ανθρώπων που επίσης ανήκουν στις ηλικίες κάτω των 50 ετών, έχουν διευθετήσει ραντεβού για την πρώτη δόση του συγκεκριμένου εμβολίου τις επόμενες ημέρες και ζητούσαν να ενημερωθούν για το κατά πόσον θα έχουν δικαίωμα αλλαγής εμβολίου. 

Η απάντηση, αυτή τη φορά δόθηκε κατευθείαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι, «από την ώρα που είναι κάτω των 50 ετών, έστω και αν έχει διευθετηθεί ραντεβού για εμβολιασμό με AstraZeneca, θα τύχουν δεύτερης ευκαιρίας, ώστε να εμβολιαστούν με άλλο εμβόλιο».

Η επόμενη ομάδα πολιτών εξέφραζε αγωνία για το αν θα υπάρχουν στην Κύπρο αρκετά αποθέματα για να λάβουν τη δεύτερη δόση του εμβολίου, όπως αυτή έχει ήδη προγραμματιστεί. 

Σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Υγείας, στην Κύπρο, αυτή τη στιγμή υπάρχει διαθέσιμο απόθεμα του εν λόγω εμβολίου ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να φθάσουν ποσότητες οι οποίες είναι αρκετές για να καλυφθούν οι ανάγκες των 90.000 και πλέον πολιτών που έχουν λάβει την πρώτη δόση και αναμένουν τη δεύτερη. 

Σε ό,τι αφορά τους προσωπικούς γιατρούς, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί αριθμό εμβολίων της AstraZeneca, από το απόγευμα χθες καταγράφουν ακυρώσεις των ραντεβού που έχουν διευθετήσει σε δικαιούχους τους οι οποίοι είναι κυρίως κάτω των 50 ετών. 

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της επιστημονικής εταιρείας οικογενειακών και προσωπικών γιατρών, Ανδρέας Πολυνείκης, «πρόκειται για ένα πρόβλημα, για το οποίο δεν έχουμε πάρει ακόμη οδηγίες από το υπουργείο Υγείας αλλά είναι φανερή η ανακοίνωση του υπουργού ότι κάτω των 50 δεν θα εμβολιάζονται με AstraZeneca, εκτός των περιπτώσεων που επιθυμούν οι ίδιοι να εμβολιαστούν». 

«Σχεδόν όλα τα προγραμματισμένα ραντεβού που είχαν δηλωθεί για εμβολιασμό με ΑstraZeneca έχουν ακυρωθεί», είπε, διευκρινίζοντας ότι «με τη δεύτερη δόση θα εμβολιάσουμε τα άτομα τα οποία δεν είχαν οποιεσδήποτε σοβαρές παρενέργειες και θα προχωρήσουν στον δεύτερο εμβολιασμό». Άλλοι προσωπικοί γιατροί οι οποίοι επικοινώνησαν με τον «Φ», εξέφραζαν την απορία για το αν πρέπει να επιστρέψουν τα εμβόλια που έχουν ήδη στη διάθεσή τους στο υπουργείο Υγείας. 

Ο «Φ», έθεσε το θέμα ενώπιον του υπουργείου Υγείας, το οποίο διαβεβαίωσε ότι όλοι οι προσωπικοί γιατροί θα λάβουν σχετική ενημέρωση και κατά πάσα πιθανότητα τα εμβόλια που έχουν στην κατοχή τους θα επιστραφούν ή ενδεχομένως να τα κρατήσουν για να τα χορηγήσουν στους δικαιούχους τους που αναμένουν να λάβουν τη δεύτερη δόση. 

Στο μεταξύ χθες, ανακοινώθηκε ότι η Πύλη Εμβολιασμού θα επαναλειτουργήσει σήμερα από τις 7:30 το πρωί και θα παραμείνει ανοικτή μέχρι το Σάββατο στις 5:30 το απόγευμα για άτομα ηλικίας 36-39 ετών, στα οποία δίνεται δεύτερη ευκαιρία για διευθέτηση ραντεβού. Οι εμβολιασμοί, όπως επισημαίνει το υπουργείο Υγείας, «θα γίνονται σε Κέντρα Εμβολιασμού που λειτουργούν παγκύπρια με τα διαθέσιμα εμβόλια».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη σύσταση του υπουργείου Υγείας, η οποία ήταν αποτέλεσμα των εισηγήσεων της πλειοψηφίας των μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, τα άτομα κάτω των 50 ετών από τώρα και στο εξής προτρέπονται να εμβολιάζονται με εμβόλια τεχνολογίας mRNA, δηλαδή με τα εμβόλια των Pfizer και Moderna. 

Τρεις «δόσεις» χαλαρώσεων από αύριο μέχρι τις 10 Ιουνίου

Χαλαρώσεις σε τρεις φάσεις αποφάσισε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο και η αρχή γίνεται από αύριο, με την αλλαγή στην ώρα έναρξης της απαγόρευσης κυκλοφορίας. 

Αναλυτικά και σύμφωνα με τις αποφάσεις της Κυβέρνησης: 

– Από τις 29 Μαΐου, η απαγόρευση μετακινήσεων ισχύει από τη 1 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί. 

Από την 1η Ιουνίου θα επιτρέπεται:  

– Η παρουσία σε οικίες ατόμων με μέγιστο αριθμό τα 20 άτομα, περιλαμβανομένων των μόνιμα διαμενόντων και των ανήλικων.

– Η φυσική παρουσία προσώπων σε κλειστούς χώρους, όπως θρησκευτικής λατρείας, καζίνο, χώρους διεξαγωγής συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων, θέατρα, αμφιθέατρα και άλλους χώρους παραστατικών τεχνών καθορίζεται στο 50% της χωρητικότητας του κάθε χώρου.

– Η επαναλειτουργία των εσωτερικών χώρων των επιχειρήσεων εστίασης, στη βάση του υγειονομικού πρωτοκόλλου.

Από τις 10 Ιουνίου: 

– Καταργείται το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

– Επαναλειτουργούν τα νυχτερινά κέντρα αναψυχής, στη βάση υγειονομικού πρωτοκόλλου. 

– Αίρεται ο περιορισμός του ορίου του 50% φυσικής παρουσίας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και τμήματα/οργανισμούς του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Ανακοινώνοντας τις νέες χαλαρώσεις ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, δήλωσε πως «είναι σημαντικό να μην ξεχνούμε ότι παρά τα ουσιαστικά βήματα που κάνουμε, ο ιός εξακολουθεί να βρίσκεται ανάμεσά μας. Είναι ουσιαστικό αυτή την ώρα, που η κοινωνία και η οικονομία ξεκλειδώνουν, να συνεχίζουμε με προσοχή και συνέπεια στην τήρηση των μέτρων. Από εδώ και στο εξής, ο κοινός στόχος όλων μας θα πρέπει να είναι η διατήρηση της θετικής επιδημιολογικής εικόνας και η περαιτέρω βελτίωσή της».