Ό,τι «σταύρωσε» η Βουλή τον περασμένο μήνα κατά την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού του 2021, τρέχει τώρα να το αποδεσμεύσει, ώστε να προχωρήσουν κανονικά η λειτουργία του κράτους και η εκταμίευση κονδυλίων. Λόγω και των βουλευτικών εκλογών του Μαϊου και την αυτοδιάλυση της Βουλής, τα υπουργεία επιδιώκουν να προωθήσουν όσα πιο πολλά αιτήματα για αποδέσμευση κονδυλίων, κάτι που θα αυξήσει δραματικά τον όγκο εργασίας της Επιτροπής Οικονομικών.

Τις τελευταίες ημέρες στο Κοινοβούλιο φτάνουν μαζικά αιτήματα από τα υπουργεία και τις κρατικές υπηρεσίες για την αποδέσμευση κονδυλίων. Τη Δευτέρα, ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, θα τεθούν αιτήματα για την αποδέσμευση κονδυλίων ύψους περίπου €45 εκατ., από τα υπουργεία Υγείας, Οικονομικών και Εσωτερικών, το Υφυπουργείο Τουρισμού και τη Νομική Υπηρεσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κριτήρια και χορηγίες για νέα στεγαστικά σχέδια – Αναλυτικά

Σύμφωνα με στοιχεία που στάλθηκαν στη Βουλή, το Υπουργείο Υγείας ζητά την αποδέσμευση κονδυλίων ύψους €26 εκατ. για την αγορά υπηρεσιών που αφορούν μεταξύ άλλων και την πανδημία του κορωνοϊού. Από τη διοίκηση του Υπουργείου Υγείας ζητείται η αποδέσμευση 34 κονδυλίων συνολικού ύψους €24 εκατ., που σχετίζονται με τη διενέργεια τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου σε όλη την Κύπρο, τη διενέργεια μοριακών τεστ στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής στα πλαίσια της ιχνηλάτισης των θετικών κρουσμάτων, τη διενέργεια τεστ στους αφιχθέντες στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου καθώς και τη διεξαγωγή μελέτης για επισκόπηση της πρόθεσης εμβολιασμού. Εξάλλου, ζητείται η αποδέσμευση πιστώσεων €1,6 εκατ. από τις Ιατρικές Υπηρεσίες σε σχέση με την πανδημία. Μεταξύ άλλων τα κονδύλια αφορούν συμβάσεις για την αγορά υποστηρικτικών υπηρεσιών από φοιτητές, πτυχιούχους και επαγγελματίες υγείας για τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Ελέγχου των λοιμωδών νοσημάτων και για τις ανάγκες συντονισμού ιατρείων δημόσιας υγείας.

€2,2 εκατ. για πολιτογραφήσεις 

Εξάλλου, την αποδέσμευση κονδυλίων ύψους €10,2  εκατ. ζητά και το Υπουργείο Εσωτερικών για να καλυφθούν οι δαπάνες για τις συμβουλευτικές υπηρεσίες και τη διεξαγωγή μελετών. Ξεχωρίζουν τα κονδύλια που αφορούν τους εξειδικευμένους διεθνείς οίκους για τη διενέργεια ελέγχων δέουσας επιμέλειας για τους αιτούντες απόκτησης κυπριακής υπηκοότητας, στη βάση του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος. Τα συνολικά κονδύλια για τον έλεγχο δέουσας επιμέλειας για τις πολιτογραφήσεις είναι €2,2 εκατ. Αξίζει να σημειωθεί πως οι διεθνείς εταιρείες χρεώνουν €2,500 για την εξέταση  κάθε αίτησης αιτητή και €1,000 ανά αίτηση εξαρτώμενων προσώπων. Περιλαμβάνουν και αγορά υπηρεσιών από δικηγορικά γραφεία για διαδικασίες διάλυσης και εκκαθάρισης οντοτήτων που δεν έχουν επικαιροποιήσει τα καταστατικά τους. Επίσης, αφορά αγορά υπηρεσιών από ελεγκτικά γραφεία για υποστήριξη του πρώτου ελέγχου των οικονομικών  καταστάσεων των σωματείων και των ιδρυμάτων αναφορικά με το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Αμοιβές εμπειρογνωμόνων 

Το κατώφλι της Βουλής θα περάσουν και εκπρόσωποι της Νομικής Υπηρεσίας, οι οποίοι θα ζητήσουν την αποδέσμευση κονδύλιων €3,1 εκατ. Το μεγαλύτερο ποσό -και συγκεκριμένα €3 εκατ.- θα καλύψουν τις αμοιβές εμπειρογνωμόνων και δικηγορικών οίκων στον εξωτερικό για θέματα που αφορούν την οικονομία, τις αμοιβές ιατροδικαστών, εμπειρογνωμόνων και μαρτύρων, οι οποίοι καλούνται στη Νομική Υπηρεσία για να καταθέσουν σε διάφορες δικαστικές υποθέσεις. Στο μεταξύ, κονδύλια €1,5 εκατ. σχετίζονται με το Υφυπουργείο Τουρισμού. Οι πιστώσεις αφορούν αγορά υπηρεσιών εμπειρογνωμόνων, μίσθωση υπηρεσιών για τη φρούρηση των κτηρίων, καθώς και τις δαπάνες για την κάλυψη των ενοικίων των γραφείων τουρισμού στο εξωτερικό για τον Μάιο μέχρι το Σεπτέμβριο.

Συγχρηματοδοτούμενα έργα

Ενώπιον της Επιτροπής θα τεθούν και αιτήματα για την αποδέσμευση κονδύλιων €900 χιλ. που σχετίζονται με συγχρηματοδοτούμενα έργα. Στις συγκεκριμένες πιστώσεις περιλαμβάνονται έργα τα οποία ελέγχονται μέσω των αυστηρών διαδικασιών που προβλέπονται από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία. Όπως επισημαίνει το Υπουργείο Οικονομικών, για να αποφευχθεί η καθυστέρηση της υλοποίησης των συγχρηματοδοτουμένων έργων, η Βουλή θα πρέπει να αποδεσμεύσει τις πιστώσεις που σχετίζονται με τις συμβουλευτικές υπηρεσίες. Μεταξύ άλλων, αφορούν δικαιώματα εμπειρογνωμόνων για την ετοιμασία μελετών για σχέδια βιώσιμης αστικής κινητικότητας, τα οποία συγχρηματοδούνται κατά 85% από το Ταμείο Συνοχής.