Οι ταχυδρομικοί οργανισμοί αποτελούν σημαντικούς θεσμούς που έχουν μακρά ιστορία και έχουν συνδράμει στην κοινωνική, οικονομική, εμπορική και πολιτιστική πρόοδο των κρατών στα οποία δραστηριοποιούνται.

Η σημασία της αδιάλειπτης παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών, παγκόσμια, κατοχυρώνεται μέσα από τη λειτουργία της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης, οργάνωση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στην οποία συμμετέχουν 192 χώρες, αλλά και μέσα από τις συνταγματικές και άλλες νομοθετικές ρυθμίσεις των κρατών μελών. Κλασσικό παράδειγμα της σημασίας αυτής, αποτελούν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (ΗΠΑ), της «βασίλισσας» της ελεύθερης αγοράς, όπου η λειτουργία των Ταχυδρομείων προστατεύεται συνταγματικά, ως ομοσπονδιακός θεσμός, με ευρείες αρμοδιότητες που φθάνουν μέχρι και τη διαχείριση των «επιστολικών ψήφων», οι οποίες καθόρισαν και το αποτέλεσμα των πρόσφατων προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ. 

Σε ένα κόσμο που μεταβάλλεται συνεχώς, για να επιβιώσεις πρέπει να αποκτήσεις προσαρμοστικότητα. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, τα Κυπριακά Ταχυδρομεία προσαρμόζονται και ενστερνίζονται τις νέες τάσεις αλλά και τις τεχνολογικές αλλαγές που χρειάζονται για να συμβαδίζουν και να προσφέρουν στους πολίτες αναβαθμισμένες και διευρυμένες υπηρεσίες που δεν αφορούν μόνο τις παραδοσιακές ταχυδρομικές υπηρεσίες. Εξάλλου, ο στρατηγικός στόχος τους, ως απότοκο των αλλαγών που παρατηρούνται στην ταχυδρομική αγορά με κύριο χαρακτηριστικό τη μείωση της παραδοσιακής αλληλογραφίας αλλά και την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου, είναι η βιώσιμη ανάπτυξη και βελτίωση του επιπέδου των ταχυδρομικών υπηρεσιών με την παροχή νέων ταχυδρομικών και άλλων υπηρεσιών και αναβάθμιση των υφιστάμενων.

Προς την κατεύθυνση αυτή, έχουν υλοποιηθεί ήδη και προωθούνται έργα που θα εμπλουτίσουν την δυναμική που απέκτησαν τα τελευταία χρόνια τα Κυπριακά Ταχυδρομεία  με παράλληλη προσαρμογή στις τεχνολογικές εξελίξεις.

Ενδεικτικά αναφέρεται η έναρξη της λειτουργίας εντός των ημερών του συστήματος «THALIS», ενός πρωτοποριακού και ολιστικού συστήματος διαχείρισης ταχυδρομικών αντικειμένων με κόστος πέραν του € 1 εκ.  Με τεχνολογία Optical Character Recognition (OCR), αυτόματη μηχανή διαλογής μικροδεμάτων καθώς και συνδεμένα συστήματα τελωνειακού ελέγχου, θα εκσυγχρονίσει και θα επιταχύνει τη διαχείριση των εισερχόμενων ταχυδρομικών αντικειμένων, που αυξάνονται ραγδαία ως αποτέλεσμα της άνθησης του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Επιπρόσθετα, ένα άλλο έργο στρατηγικής σημασίας για τα Κυπριακά Ταχυδρομεία παίρνει το δρόμο της υλοποίησης, με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης στις 22 Φεβρουαρίου 2021 από το Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής. Πρόκειται για το έργο της εισαγωγής συστήματος αυτοματοποίησης των σημείων συναλλαγής με το κοινό (counter automation system-CAS), το οποίο θα βελτιώσει θεαματικά τον τρόπο λειτουργίας των Ταχυδρομικών Γραφείων. Το έργο έχει προϋπολογισμό € 2,17 εκ. + ΦΠΑ και χρόνο ολοκλήρωσης 28 μήνες.

Μπορεί να ακούγεται ένα μακρινό σενάριο, αλλά οι εξελίξεις  στην ταχυδρομική αγορά είναι ραγδαίες και πολλές φορές υλοποιούνται δράσεις που δεν θα υπέθετε κανείς  ότι είναι δυνατόν να συμβούν. Ήδη τα Κυπριακά Ταχυδρομεία εξετάζουν την ενδεχόμενη χρήση των drones και μέσα από εμπεριστατωμένη μελέτη, θα διαφανεί κατά πόσο  θα καθιερωθεί και στη δική μας χώρα σε συστηματική βάση η παράδοση ταχυδρομικών αντικειμένων με drones.

Παράλληλα, τα Κυπριακά Ταχυδρομεία θα συνεισφέρουν στον εθνικό στόχο για τη μείωση των ρύπων, θέλοντας να αφήσουν ένα ισχυρό πράσινο αποτύπωμα. Αυτό θα πραγματοποιηθεί αντικαθιστώντας, σε πρώτο στάδιο, το στόλο 220 μοτοσικλετών που διαθέτουν τα Κυπριακά Ταχυδρομεία  με ηλεκτρικές μοτοσικλέτες.

Με έναυσμα την πανδημία, τα Κυπριακά Ταχυδρομεία, καινοτομώντας ξανά, λειτουργούν εδώ και ένα χρόνο ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία ο πολίτης μπορεί να κλείσει απευθείας το ραντεβού του στα ΚΕ.ΠΟ., γνωρίζοντας ανά πάσα στιγμή πότε υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού ανάλογα με την υπηρεσία που χρειάζεται.

Αντικρύζοντας την πανδημία, όχι μόνο ως πρόβλημα αλλά ως μια ευκαιρία για βελτίωση, τα Κυπριακά Ταχυδρομεία προχώρησαν στην κατ’ οίκον διανομή δεμάτων που δεν χρειάζονται τελωνειακούς ελέγχους, βελτιώνοντας την ποιότητα εξυπηρέτησης των πολιτών.

Η  πανδημία, αναντίλεκτα, επηρέασε και τη λειτουργία των ταχυδρομείων. Η δραστική μείωση των πτήσεων προκάλεσε πάρα πολλές καθυστερήσεις στην άφιξη αντικειμένων στην Κύπρο. Η ομαλή ροή του ταχυδρομείου εξακολουθεί να επηρεάζεται από την αστάθεια στο πτητικό πρόγραμμα των αερογραμμών. Ως αποτέλεσμα, το ταχυδρομείο φθάνει στην Κύπρο καθυστερημένα και με ακανόνιστη ροή κάτι που προκαλεί δυσκολίες στην έγκαιρη διαχείριση. Ωστόσο, τα Κυπριακά Ταχυδρομεία καταβάλλουν καθημερινά άοκνες προσπάθειες για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των πολιτών.

Κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας και το κλείσιμο των αεροδρομίων, για  τις αποστολές στο εξωτερικό όπου υπήρχαν ιδιαίτερες δυσκολίες, τα Κυπριακά Ταχυδρομεία κατάφεραν σταδιακά να αποκαταστήσουν την επικοινωνία  σχεδόν με όλους τους κύριους προορισμούς, όπως η Ελλάδα, η Αγγλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το δεύτερο κύμα της πανδημίας εξακολουθεί να δημιουργεί δυσκολίες και εμπόδια στην ομαλοποίηση της ροής του ταχυδρομείου. Σημειώνω με ικανοποίηση ότι σχεδόν όλα τα Ταχυδρομικά Γραφεία παρέμειναν ανοικτά, εκτός από τις περιπτώσεις κρουσμάτων του κορωνοϊού στο προσωπικό, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των ταχυδρομικών υπαλλήλων παρέμεινε επί των επάλξεων, καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, λαμβάνοντας όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα και παρέχοντας αδιάλειπτη εξυπηρέτηση στο κοινό, κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Αναγνωρίζοντας ότι η κινητήρια δύναμη των Κυπριακών Ταχυδρομείων, ως επιχείρηση εντάσεως εργασίας, είναι το ανθρώπινο δυναμικό του, καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για ενίσχυση τους σε προσωπικό, το ταχύτερο δυνατό, έτσι ώστε να μπορούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους απρόσκοπτα και με συνεχή δυναμική στο περιβάλλον που λειτουργούν.

Καταληκτικά, τα Κυπριακά Ταχυδρομεία διαδραματίζουν και θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν σημαντικό και πολυδιάστατο ρόλο στην οικονομική, εμπορική και κοινωνική ζωή του τόπου. Σε στενή συνεργασία και με τη στήριξη του Υπουργείου αλλά και εμένα προσωπικά, θα συνεχίσουν να προσφέρουν και να αναβαθμίζουν τις υπηρεσίες τους, τόσο προς τους πολίτες όσο και στις επιχειρήσεις, με έμφαση στην προώθηση του ηλεκτρονικού εμπορίου σε όλη την εφοδιαστική του αλυσίδα. Έχοντας ακόμη ως γνώμονα ότι το μέλλον των ταχυδρομείων δεν είναι μόνο ταχυδρομικό, επικεντρώνουμε τις προσπάθειες στη βέλτιστη διαχείριση του δικτύου και των πόρων τους, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

*Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.