To Top
19:33 Παρασκευή
6 Δεκεμβρίου 2019
philenews insider
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Capital.gr
ΜΑΖΙ ΜΕ
Forbes
insider banner
Επόμενο
Προηγούμενο
Οκτώ πυλώνες για προσιτή κατοικία
ΑΡΧΙΚΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚΥΠΡΟΣ • Οκτώ πυλώνες για προσιτή κατοικία
Τελευταία Ενημέρωση: 18 Μαΐου 2019, 9:22 πμ

Την τελευταία δεκαετία οι οικογένειες των οποίων οι συνολικές δαπάνες για στέγασή τους ξεπερνούν το 40% του διαθέσιμου εισοδήματός τους, αυξήθηκαν σημαντικά. Μεγάλος αριθμός δανειοληπτών αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, ενώ την ίδια στιγμή τα ενοίκια στις πόλεις έχουν εκτοξευτεί από 30% μέχρι 50%. Για αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών, η κυβέρνηση προχώρησε σε νέο πλαίσιο στεγαστικής πολιτικής το οποίο αποτελείται από οκτώ πυλώνες. Το σχέδιο το οποίο παρουσίασε κατ' αποκλειστικότητα ο «Φ» προχθές, δημοσιοποίησαν χθες οι υπουργοί Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης και Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Παρουσιάζοντας το νέο πλαίσιο, ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε ότι τα προβλήματα που παρατηρούνται σήμερα αποτελούν επακόλουθο του υπερδανεισμού του παρελθόντος, που δεν λάμβανε υπόψη την ικανότητα αποπληρωμής του χρέους, της οικονομικής και τραπεζικής κρίσης, αλλά και λανθασμένων, μη βιώσιμων δημόσιων πολιτικών στέγασης οι οποίες εφαρμόστηκαν στο παρελθόν. Οι πολιτικές αυτές, παρά το μεγάλο οικονομικό κόστος σε δημόσιο χρήμα, δεν περιείχαν κανένα διαρθρωτικό στοιχείο, ενώ σε πολλές περιπτώσεις, αντί να διευκολύνουν πρόσθεταν αβάστακτα οικονομικά βάρη στους δικαιούχους. Με βάση επίσημα στοιχεία του κράτους, οι καθυστερημένες οφειλές πέραν του ενός έτους, δικαιούχων διάφορων κυβερνητικών στεγαστικών σχεδίων που εφαρμόζονταν στο παρελθόν (ΚΟΑΓ, ΟΧΣ, Επαρχιακές Διοικήσεις) ξεπερνούν το 60%, με τις καθυστερημένες οφειλές να ξεπερνούν τα €170 εκατ.  

«Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης δεν θα μπορούσαν να μην επηρεάσουν τη στέγαση στην Κύπρο. Το νέο πιο αυστηρό τραπεζικό τοπίο που έχει δημιουργηθεί, η έλευση πολλών ξένων φοιτητών στην Κύπρο, η λειτουργία των RnB, συνθέτουν μεγάλες προκλήσεις για την αγορά στέγασης στην Κύπρο και καθιστούν επιτακτική τη δημιουργία νέων, προσιτών οικιστικών μονάδων», ανέφερε ο κ. Πετρίδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι οκτώ πυλώνες της νέας στεγαστικής πολιτικής

Κάνοντας λόγο για την ανάγκη νέας προσέγγισης, με στόχο την αύξηση της προσφοράς οικιστικών μονάδων για αντιμετώπιση του προβλήματος, ο υπουργός Εσωτερικών παρουσίασε τα νέα σχέδια στέγασης τα οποία αντικατοπτρίζονται μέσα από 8 πυλώνες. 

Πρώτος πυλώνας, εισαγωγή πολεοδομικών κινήτρων με αύξηση του συντελεστή δόμησης κατά 25% για νέα κτήρια με αντισταθμιστική απόδοση ετοιμοπαράδοτων μονάδων στον ΚΟΑΓ, ώστε αυτές να παραχωρηθούν στη βάση κριτηρίων σε δικαιούχους του ΚΟΑΓ και δίνεται διέξοδος σε χιλιάδες πολίτες που ψάχνουν ιδιόκτητη στέγη. Για την αντιμετώπιση του ελλείμματος σε μονάδες για ενοικίαση, παραχωρούνται κίνητρα για τη δημιουργία πρόσθετων μονάδων που θα προορίζονται για ενοικίαση για 8 χρόνια, ώστε να αυξηθεί η προσφορά με συνεπακόλουθο τη μείωση των ενοικίων. 

Δεύτερος πυλώνας, επιδότηση ενοικίου από το υπουργείο Εργασίας για τους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. 

Τρίτος πυλώνας, εισαγωγή νέων απλοποιημένων στοχευμένων στεγαστικών σχεδίων στις ακριτικές περιοχές, στις ορεινές περιοχές, αλλά και προς τους εκτοπισθέντες ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα απόκτησης ιδιοκτήτης στέγης με τους πλέον ευνοϊκούς όρους. Μεταξύ άλλων, παραχωρείται εφάπαξ ποσό που κυμαίνεται ανάλογα με τη σύνθεση της οικογένειας από €20.000 μέχρι και €40.000.

Τέταρτος πυλώνας, νέο πρόγραμμα δημιουργίας οικιστικών μονάδων από τον ΚΟΑΓ, με στόχο την παράδοση μέχρι το 2021, 63 νέων μονάδων και μέχρι το 2023 άλλων 108. Ο πρόεδρος του ΚΟΑΓ Μάριος Πελεκάνος ανέφερε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη δύο προγράμματα στέγασης που αφορούν 8 μονάδες στην Κοκκινοτριμιθιά και 15 μονάδες στα Πολεμίδια.

Πέμπτος πυλώνας, διαφοροποίηση ρόλου ΚΟΑΓ. Οι νέες μονάδες θα παραχωρούνται σε δικαιούχους του ΚΟΑΓ ανά επαρχία με βάση κριτήρια.

Έκτος πυλώνας, επιδότηση του ενοικίου σε εκτοπισθέντες. Μέχρι σήμερα επιδοτούνται ετησίως 4.500 δικαιούχοι, που αφορούν μονήρη άτομα, οικογένειες και φοιτητές. Το ύψος του επιδόματος ενοικίου αυξήθηκε την τελευταία διετία κατά 25%.  

Έβδομος πυλώνας, συντήρηση υφιστάμενων οικιστικών υποστατικών, σε προσφυγικούς συνοικισμούς και συνοικισμούς αυτοστέγασης μέσω προγραμμάτων αναδόμησης, επιδιόρθωσης και διαχείρισης πολυκατοικιών, αλλά και προσθήκης ανελκυστήρων σε υφιστάμενες πολυκατοικίες.

Όγδοος πυλώνας, συνεργασία με τοπικές Αρχές με την εφαρμογή νέων προγραμμάτων στέγασης για τις δικές τους στοχευμένες ομάδες. 

€32 εκατ. για επίδομα ενοικίου και τόκων στεγαστικού δανείου

Από την έναρξη του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (Ε.Ε.Ε.) παραχωρήθηκαν €32 εκατ. ως επίδομα ενοικίου και τόκων στεγαστικού δανείου ανέφερε στη δική της παρουσία η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτα Αιμιλιανίδου, για το νέο πλαίσιο Στεγαστικής Πολιτικής. Σήμερα, είπε, παραχωρούνται μηνιαίως περί των €760.000.

Το 2015 ο αριθμός των οικογενειών που έλαβαν επίδομα ενοικίου ήταν 2.288 με την συνολική δαπάνη να φθάνει τα 2,4 εκατ. Το 2018 ο αριθμός που επωφελήθηκαν ήταν 5.666 με τη δαπάνη να φθάνει τα €9,9 εκατ. Το επίδομα ενοικίου που παρέχεται στο πλαίσιο παροχής ΕΕΕ ρυθμίζεται με Κανονισμούς και οι σχετικοί Κανονισμοί θα κατατεθούν για ψήφιση στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Τα ποσά που παρέχονται λαμβάνουν υπόψη το μέγεθος και τη σύνθεση της οικογένειας καθώς και την επαρχία διαμονής. Για παράδειγμα ένα ζεύγος με ένα ανήλικο παιδί η μέγιστη επιχορήγηση που μπορεί να πάρει για ενοίκιο ή τόκους στεγαστικού είναι €406 για τη Λευκωσία, €441 για τη Λεμεσό, €350 για τη Λάρνακα και €294 για Πάφο/ Αμμόχωστο. Το παρεχόμενο επίδομα βάσει της νομοθεσίας αυξάνεται περαιτέρω για άτομα με αναπηρίες.

Σήμερα στηρίζονται από το ΕΕΕ συνολικά 23.788 οικογένειες και περιλαμβάνουν: 8.249 ενήλικα ή ανήλικα άτομα με αναπηρία, 2.942 περιπτώσεις συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα, και 7.376 περιπτώσεις προσώπων ηλικίας 55-65 ετών.

Η Ζέτα Αιμιλιανίδου ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει ούτε ένας άστεγος άνθρωπος στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι υπάρχουν άτομα που αναζητούν στέγη. Εφόσον οι Υπηρεσίες του υπουργείου ενημερωθούν σχετικά διασφαλίζεται προσωρινή στέγαση μέχρι εξεύρεσης κατάλληλης στέγης. Κατά το 2018 παραχωρήθηκε ποσό €400 χιλ. έκτακτης βοήθειας για προκαταβολές ενοικίων και προσωρινή διαμονή προσώπων που στηρίχθηκαν κατά την αναζήτηση στέγης.

  Άγγελος Νικολάου   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...