To Top
04:30 Σάββατο
7 Δεκεμβρίου 2019
philenews insider
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Capital.gr
ΜΑΖΙ ΜΕ
Forbes
insider banner
Επόμενο
Προηγούμενο
Π. Δημητριάδης: Να πούμε συγγνώμη στον Δ. Χριστόφια
ΑΡΧΙΚΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚΥΠΡΟΣ • Π. Δημητριάδης: Να πούμε συγγνώμη στον Δ. Χριστόφια
Τελευταία Ενημέρωση: 26 Ιουνίου 2019, 7:33 μμ

Το δικό του μήνυμα θέλησε να στείλει ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκος Δημητριάδης, για τον θάνατο του Δημήτρη Χριστόφια, τονίζοντας πως η Κύπρος πρέπει να πει ένα συγγνώμη.

Σε ανάρτηση του στο Facebook, ο Πανίκος Δημητριάδης εξιστορεί πως έγινε ο διορισμός του στην θέση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και ποια ήταν η σχέση που είχε με τον Δημήτρη Χριστόφια, μέσα από τα γεγονότα που στιγμάτισαν την κυπριακή οικονομία. 

Η τελευταία επικοινωνία που είχαν οι δυό τους ήταν με αφορμή το βιβλίου του Πανίκου Δημητριάδη με τίτλο "A Diary of the Euro Crisis in Cyprus: Lessons for Bank Recovery and Resolution", όπου ο Δημήτρης Χριστόφιας τον συνεγχάρει για το θάρρος του να προσπαθήσει να αποκαταστήσει την αλήθεια. 

Αυτούσια η ανάρτηση: 

ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ

Γνώρισα το Δημήτρη Χριστόφια γιά πρώτη φορά στις αρχές του 2012, λίγο πρίν με διορίσει Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ).

Στην πρώτη μας συνάντηση μου έκανε εντύπωση η απλότητά του, η σεμνότητά του, ο πατριωτισμός του, η ανησυχία του γιά τα μικρομεσαία στρώματα της κοινωνιάς αλλά και ο διεθνισμός του.

Οταν ανέλαβα τη θέση του Διοικητή άρχισα να έχω συχνά επαφή μαζί του. Οχι γιατί ο ίδιος έκανε παρεμβάσεις στο έργο της ΚΤΚ – κάτι που δεν έκανε ποτέ, γιατί σεβόταν την ανεξαρτησία οχι μόνο της τράπεζας αλλά και του Διοικητή της. Αλλά γιατί τις μέρες εκείνες επιβαλλόταν στενή συνεργασία και επαφή μεταξύ της ΚΤΚ και της κυβέρνησης για να διασώσουμε το τραπεζικό σύστημα από την ολική του κατάρρευσή του, η οποία ήταν σίγουρο ότι θα οδηγούσε την Κύπρο σε χρεοκοπία και έξοδο από την ΕΕ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται πολιτικά και εθνικά.

Δέχθηκε την κρατικοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας με αμηχανία και χιούμορ και ουδέποτε θέλησε να επιβάλει τις δικές του θέσεις ή ανθρώπους στο ΔΣ της τράπεζας – ουσιαστικά αν μπορεί να τον επικρίνει κάποιος για κάτι, ήταν η συλλογικότητά του και ο σεβασμός στη Βουλή και τους πολιτικούς του αντιπάλους, τους οποίους και άφησε να "κόψουν και να ράψουν" σε σχέση με τους διορισμούς στο ΔΣ της κρατικής πλέον Λαϊκής.

Στην πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα έδειξε μια πραγματική ανησυχία για τα ευάλωτα στρώματα. Πάλεψε με τους λειτουργόυς του υπουργείου οικονομικών να βρεθούν λύσεις, οι οποίες θα ήταν λιγότερο οδυνηρές για αυτούς που πραγματικά θα υπέφεραν από τα μέτρα λιτότητας.

Κατέληξε στην προκαταρτική συμφωνία με την τρόικα τον Νιόβρη του 2012. Ήταν έτοιμος να την υπογράψει αλλά η ΕΕ και το ΔΝΤ δεν ήταν. Το Γιούρογκρουπ αποφάσισε να περιμένει τις εκλογές.

Οι πολιτικοί του αντίπαλοι του καταλόγισαν πολλά και αδίκως, περλαμβανομένης και της απόφασης του Γιούρογκρουπ να περιμένει τις εκλογές, στις οποίες ο ίδιος δεν ήταν καν υποψήφιος.

Η τελευταία φορά που μίλησα στον Δημήτρη Χριστόφια ήταν όταν με πήρε τηλέφωνο τον Οκτώβρη του 2017 να με συγχαρεί για τη δημοσίευση του βιβλίου μου. Μου μίλησε για το θάρρος μου να προσπαθήσω να αποκαταστήσω την αλήθεια, γιατί πίστευε ότι αυτοί που έφτιαξαν τα ψεύτικα αφηγήματα για την κρίση του 2012-13 ήταν αδίστακτοι. Είχαν ιστορία και προϊστορία.

Καιρός είναι, πιστεύω, ολόκληρη η Κύπρος να πει ένα συγγνώμη στον Δημήτρη Χριστόφια για τα όσα αδίκως του καταλόγισε. Έστω και μετά θάνατον.

Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...