Χωρίς να προσθέσει οτιδήποτε στο δημόσιο διάλογο για θέματα διαφθοράς και χωρίς να κάνει τους πολίτες σοφότερους επί του θέματος, αλλά και συνθέτοντας σε ένα κείμενο, το οποίο καταχρηστικά ονομάστηκε διάγγελμα, όλα όσα το τελευταίο διάστημα λένε τα στελέχη του προς υπεράσπιση της κυβέρνησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απευθύνθηκε χθες προς το λαό για τη διαφθορά και το σκάνδαλο των πολιτογραφήσεων. Ο Νίκος Αναστασιάδης, πέρασε στην αντεπίθεση απαντώντας με αιχμηρή γλώσσα στην αντιπολίτευση, αλλά επαναλαμβάνοντας γνωστά επιχειρήματα στα όσα του καταλογίζονται τόσο σε προσωπικό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Αποδίδοντας τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης σε κομματικές σκοπιμότητες, έκανε λόγο για ενορχηστρωμένη προπαγάνδα εις βάρος του και αντέστρεψε τα πυρά. 

Επί της ουσίας του θέματος, είναι χαρακτηριστική η προσπάθεια που έγινε για υποβάθμιση του. Απέδωσε σε δύο σημεία του διαγγέλματος την κατάχρηση του συστήματος σε μερίδα  επιτήδειων – και άρα όχι ως θέμα πολιτικής διαφθοράς- και υπέβαλε ότι έγινε μεγιστοποίηση του προβλήματος, Υπέδειξε ότι αναδείχθηκε το θέμα ως το μόνο που αντιμετωπίζει ο τόπος και αγνοώντας τις απειλές της Τουρκίας που θέτουν σε κίνδυνο τον Κυπριακό Ελληνισμό και τα προβλήματα της πανδημίας. Προχωρώντας μάλιστα ένα βήμα παρακάτω, σημείωσε πώς κάποιοι παραγνωρίζοντας αυτές τις συνθήκες, έφτασαν στο σημείο με πρόσχημα την πάταξη της διαφθοράς να απειλούν με παράλυση το κράτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διάγγελμα ΠτΔ για διαφθορά – Ανταποδίδει τα πυρά

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέλαβε την ευθύνη για τα κενά και παραλείψεις που υπήρχαν στο επενδυτικό πρόγραμμα πολιτογραφήσεων, σημειώνοντας ότι μέσα σε οκτώ χρόνια έγιναν έξι τροποποιήσεις που είχαν σκοπό την βελτίωση του. Απέδωσε όμως ευθύνες στη Βουλή η οποία δεν άσκησε αποτελεσματικά το ρόλο της για θεσμικό έλεγχο. 

Αναφέρθηκε και στα μέτρα που θα εξαγγελθούν σήμερα για την διαφθορά χαρακτηρίζοντας τα ως την μεγαλύτερη παρέμβαση που έγινε ποτέ στην Κυπριακή Δημοκρατία, προκειμένου να δημιουργηθεί το ισχυρότερο κατά το δυνατόν, δίκτυο προστασίας από την διαφθορά. Τόνισε, όπως και πολλές άλλες φορές, την αποφασιστικότητα του ιδίου και της Κυβέρνησης για πάταξη του φαινομένου της διαφθοράς και έφερε ως παράδειγμα τον μεγάλο αριθμό των διώξεων αξιωματούχων της Πολιτείας,  που είχαν εμπλακεί σε αδικήματα διαφθοράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΟΝ ΕΝΤΥΠΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ