Φρένο στο φαινόμενο της αυθαίρετης κοπής μεγάλων δέντρων σε αστικές περιοχές θέλει να βάλει το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Με επιστολή που έστειλε ο διευθυντής του Τμήματος Δασών προς τους προέδρους της Ένωσης Δήμων και της Ένωσης Κοινοτήτων, τους διευθυντές των Τμημάτων Δημοσίων Έργων και Πολεοδομίας καθώς και τους επάρχους, ζητείται από όλους τους εμπλεκόμενους η αλλαγή της διαδικασίας που εφαρμοζόταν μέχρι σήμερα, όταν από την υλοποίηση ενός αναπτυξιακού έργου σε αστικό περιβάλλον επηρεάζονται μεγάλα δέντρα. Δηλαδή, δέντρα που για την υλοτομία τους απαιτείται άδεια με βάση τον Περί Δασών Νόμο, να ζητούνται πάντοτε οι απόψεις του Τμήματος Δασών εκ των προτέρων και όχι εκ των υστέρων, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα. 

Η αλλαγή αυτή στην ακολουθούμενη μέχρι σήμερα διαδικασία, κρίθηκε αναγκαία, αφού ιδιαίτερα την τελευταία περίοδο έχουν αναδειχθεί μια σειρά από περιπτώσεις, όπου θα μπορούσε με μικρές διαφοροποιήσεις στον σχεδιασμό αστικών έργων να αποφεύγονταν κοπές δέντρων μεγάλης ηλικίας, τα οποία χαρακτηρίζονται ιδιαίτερης σημασίας για τη διατήρηση του αστικού μικροκλίματος, της αστικής βιοποικιλότητας και της καλαισθησίας των περιοχών στις οποίες βρίσκονταν. 

Οι περιπτώσεις αυτές είχαν δημιουργήσει έντονες διαμαρτυρίες από τους επηρεαζόμενους πολίτες. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις το Τμήμα Δασών βρισκόταν προ ειλημμένων αποφάσεων για έργα που ήδη είχαν αδειοδοτηθεί και βρίσκονταν στο στάδιο της υλοποίησης και έτσι ήταν αδύνατη η λήψη απόφασης εκ μέρους του η οποία θα μπορούσε ουσιαστικά να ανατρέψει την υλοποίησή τους. 

Η προσπάθεια περιορισμού της κοπής δέντρων στο αστικό περιβάλλον εναρμονίζεται με την ευρύτερη προσπάθεια που καταβάλλει το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για να αυξηθεί το πράσινο και να υπάρξει συμβολή της Κύπρου στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Θυμίζουμε ότι την περασμένη βδομάδα ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Καδής ανακοίνωσε τη συνέχιση της Πρωτοβουλίας «Φυτεύω για το Κλίμα» και κάλεσε οργανωμένα σύνολα και φορείς να υποβάλουν τις αιτήσεις τους προς το Τμήμα Δασών για να παραλάβουν δωρεάν δενδρύλλια για δενδροφυτεύσεις σε ολόκληρη την Κύπρο. Κατά την προηγούμενη χρονιά, 500 οργανωμένα σύνολα είχαν φυτεύσει πέραν των 60.000 δενδρυλλίων.