Την τελική μάχη για την ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας δίνουν σήμερα ο Ερσίν Τατάρ με τον Μουσταφά Ακιντζί. Η δυναμική που ανέπτυξε την τελευταία βδομάδα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης έναντι του εκλεκτού της Άγκυρας, έχει προκαλέσει την ακόμα πιο απροκάλυπτη παρέμβαση της Τουρκίας στα κατεχόμενα υπέρ του Ερσίν Τατάρ. Την Παρασκευή το βράδυ, ο Μουσταφά Ακιντζί πραγματοποίησε την τελική του συγκέντρωση με πορεία που πραγματοποιήθηκε με γαλάζιες σημαίες και σύμβολα ειρήνες, έχοντας δίπλα του τον Τουφάν Έρχουρμαν. Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, ο οποίος στηρίζει την υποψηφιότητα του Μουσταφά Ακιντζί, είχε λάβει την προηγούμενη Κυριακή ποσοστό 21,60% και χαρακτηρίστηκε ως ο ρυθμιστής των εκλογών. Σε δήλωση υπέρ του Μουσταφά Ακιντζί προέβηκε και ο τέως ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ο οποίος κάλεσε τους Τουρκοκύπριους να ψηφίσουν υπέρ της Ομοσπονδίας. 

Από την άλλη ο Ερσίν Τατάρ ως επικεφαλής του κατοχικού καθεστώτος, έχει προχωρήσει τις τελευταίες μέρες σε διάφορες οικονομικές παροχές προς διάφορες κοινωνικές ομάδες στα κατεχόμενα, καθώς επίσης και σε αυξήσεις μισθών. Την ίδια ώρα έχοντας και οικονομική βοήθεια από την Άγκυρα, μοιράζει υποσχέσεις σε διάφορα άτομα για να πάνε σήμερα στην κάλπη δίνοντας ψήφο προς αυτόν. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Την ίδια ώρα ψηφίζουν την Κυριακή Ακιντζί και Τατάρ

Το δίλημμα σήμερα για τους Τουρκοκύπριους, όπως επισημαίνουν αναλυτές, δεν είναι απλά Τατάρ ή Ακιντζί και για αυτό έχει χαρακτηριστεί ως ιδιαίτερα κρίσιμη η αναμέτρηση. Ο Ερσίν Τατάρ εκτός από εκφραστής της Άγκυρας στο Κυπριακό για λύση συνομοσπονδίας ή δύο κρατών, είναι απόλυτα εξαρτημένος από την τουρκική κυβέρνηση. Από την άλλη, ο Μουσταφά Ακιντζί, εκφράζει όλους τους Τουρκοκύπριους οι οποίοι πιστεύουν στην λύση Ομοσπονδίας, προτάσσοντας την γραμμή της χειραφέτησης των Τουρκοκυπρίων από την Τουρκία. Αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα έχει έλθει σε ανοικτή σύγκρουση με την κυβέρνηση Ερντογάν.

Οι Μουσταφά Ακιντζί και Ερσίν Τατάρ σύμφωνα με δημοσιεύματα στα κατεχόμενα θα ψηφίσουν σήμερα την ίδια ώρα στην κατεχόμενη Λευκωσία σε διαφορετικά σημεία. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Προεκλογικός… Ερντογάν στα κατεχόμενα

Στο μεταξύ, η Χαλκίν Σεσί σε δημοσιεύμα της αναφέρει  ότι δεν έγινε τελικά το «ντιμπέιτ» μεταξύ των δύο γιατί ο Ερσίν Τατάρ δεν δέχθηκε. Αυτό δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί που είχε καλέσει την Τρίτη τον ανθυποψήφιό του να συναντηθούν τηλεοπτικά 

Η παρέμβαση της Άγκυρας θεωρείται από πολλούς ότι τελικά θα γυρίσει μπούμερανγκ για τον Ερσίν Τατάρ. Ενδεικτικά  ο γνωστός ερευνητής διευθυντής της εταιρείας δημοσκοπήσεων A&G Αντίλ Γκιουρ δήλωσε ότι ο Ερσίν Τατάρ τον οποίο υποστηρίζει η Τουρκία θα χάσει με μεγάλη διαφορά σήμερα λέγοντας μάλιστα πως αν βγει το αντίθετο από αυτό θα αλλάξει επάγγελμα.

Ο Αντιλ Γκιουρ ανέφερε ότι αναμένει πως ο Μουσταφά Ακιντζί θα λάβει 60% και ο Ερσίν Τατάρ 40%.