«Επαίσχυντη» χαρακτηρίζει ο Πτηνολογικός Συνδέσμος Κύπρου την τροποποίηση του νόμου περί προστασίας και διαχείρισης των άγριων πουλιών που θα βρεθεί αύριο Πέμπτη ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων. Όπως επισημαίνει, αν ψηφιστεί, θα ισοδυναμεί με σοβαρή χαλάρωση του νόμου και θα υποσκάψει τις προσπάθειες που καταβάλλονται στην Κύπρο για την προστασία των μεταναστευτικών πουλιών από την παράνομη θανάτωση. 

Η εν λόγω τροποποίηση προτείνει να ισχύει ένα μειωμένο εξώδικο πρόστιμο των 200 ευρώ για το αδίκημα της παράνομης θανάτωσης (με κυνηγετικό όπλο ή ξόβεργα) μέχρι και 50 πουλιών από μια λίστα που περιλαμβάνει 14 προστατευόμενα μη-θηρεύσιμα είδη. «Με τον ισχύοντα νόμο να προβλέπει ένα εξώδικο της τάξης των 2.000 ευρώ για την παράνομη θανάτωση έστω και ενός πουλιού, αναρωτιόμαστε τι σκοπό άραγε εξυπηρετεί και σε ποια βάση στηρίζεται η πρόταση να μειωθεί το πρόστιμο στο 1/10 του υφιστάμενου» σημειώνει ο Πτηνολογικός.

Ανάμεσα στα 14 είδη πουλιών που περιλαμβάνονται στην τροποποίηση είναι το Αμπελοπούλλι, ο Μελισσοφάγος, ο Κοκκινολαίμης, το Μουγιαννούδι και ο Συκοφάγος, είδη τα οποία αποτελούν στόχο και πέφτουν συχνά θύματα παράνομης θανάτωσης, είτε με κυνηγετικό όπλο είτε με δίχτυα και ξόβεργα. Το θλιβερό έγκλημα της παράνομης θανάτωση δεκάδων Μελισσοφάγων στο Μενεού, το οποίο κατήγγειλε πρόσφατα ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος (BirdLife Cyprus), καταδεικνύει ολοφάνερα ότι, με τη ψήφιση της τροποποίησης για τη μείωση του εξώδικου πρόστιμου, το πρόβλημα της παράνομης θανάτωσης πουλιών θα επιδεινωθεί, και τέτοια περιστατικά θα γίνουν πλέον καθημερινό φαινόμενο.

«Η πρόταση αυτή είναι στην ουσία μια απαράδεκτη χαλάρωση του νόμου, η οποία στην πράξη αποποινικοποιεί την παράνομη θήρευση προστατευόμενων μη θηρεύσιμων ειδών με τη χρήση κυνηγετικού όπλου ή ξοβέργων» αναφέρεται. Ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος και το Τerra Cypria-το Κυπριακό Ίδρυμα Προστασίας του Περιβάλλοντος- καλούν τη Βουλή των Αντιπροσώπων να αφαιρέσει τη λίστα με τα 14 είδη πουλιών και την εισήγηση για το μειωμένο εξώδικο πρόστιμο των 200 ευρώ για την παράνομη θανάτωσή τους.

Οι δύο οργανώσεις τονίζουν ότι οι ποινές και τα εξώδικα πρόστιμα πρέπει να είναι αυστηρά, ούτως ώστε να επιτυγχάνεται η αποτελεσματικότερη εφαρμογή της νομοθεσίας, και πρέπει να λειτουργούν κατασταλτικά κατά της διάπραξης αδικημάτων λαθροθηρίας και παράνομης παγίδευσης.

«Εξώδικα των 200 ευρώ δεν μπορούν να θεωρηθούν ούτε αποτρεπτικά ούτε τιμωρητικά, αντίθετα πιστεύουμε ότι θα ενθαρρύνουν τους παραβάτες να συνεχίσουν να πυροβολούν και να παγιδεύουν αυτά τα προστατευόμενα είδη». Τονίζεται ότι, συγκριτικά, εξώδικα πρόστιμα για άλλα αδικήματα, π.χ. για μη συμμόρφωση κυνηγών σε έλεγχο της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας, ο ίδιος τροποποιητικός νόμος προτείνει εξώδικο 300 ευρώ. Επομένως, οι δύο οργανώσεις θεωρούν αδικαιολόγητο και παράλογο να προτείνεται ένα τόσο χαμηλό πρόστιμο των 200 ευρώ για παράνομη κατοχή / θανάτωση μέχρι και 50 πουλιών με ξόβεργα ή κυνηγετικό όπλο των 14 αυτών ειδών.

Τα 14 είδη πουλιών που προτείνονται

Αμπελοπούλλι (Sylvia atricapilla), Μελισσοφάγος (Merops apiaster), Σπίνος (Fringilla coelebs), Σπουργίτης ο ισπανικός (Passer hispaniolensis), Σπιτοσπουργίτης (Στρούθος) (Passer domesticus), Κοκκινολαίμης (Κοτσιηνοπούππουφος) (Erithacus rubecula), Θαμνοτσιροβάκος (Sylvia communis), Στακτομυγοχάφτης (Muscicapa striata), Μουγιαννούην (Phylloscopus collybita), Θαμνοφυλλοσκόπος (Phylloscopus trochilus), Καλαμοποταμίδα (Acrocephalus scirpaceus), Βουρλοποταμίδα (Acrocephalus schoenobaenus), Μουγιαννούην (Cettia cetti), Συκοφάγος (Φλορκός ή Κλορκός) (Oriolus oriolus).

Πηγή: philenews