«Θα εφαρμόσουμε με επιμέλεια τους κανόνες ατομικής προστασίας και συλλογικής υγειονομικής ασφάλειας, όπως μας συμβουλεύουν οι Υγειονομικές Αρχές», ανακοίνωσε σε εκπαιδευτικούς και μαθητές ο υπουργός Παιδείας, μέσω του μηνύματός του για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Εξέφρασε, μάλιστα και τη βεβαιότητά του για την πλήρη εφαρμογή των Υγειονομικών Πρωτοκόλλων «με τη φροντίδα και την επιμέλεια των διευθύνσεων και των εκπαιδευτικών και τη συνετή στάση των μαθητών και μαθητριών».

Από τα πρώτα δε σχολεία που επισκέφθηκε, προτού καν ανοίξουν επισήμως, ήταν και το Παγκύπριο Γυμνάσιο, στο οποίο τον υποδέχτηκε -κορδωτός, καμαρωτός- ο διευθυντής Λοΐζος Σέπος. Υπό τη συνοδεία φωτογράφου και φορώντας και οι δύο τις προστατευτικές τους μάσκες, μας «διαφήμισαν» με περηφάνια τα νέα μονοθέσια θρανία, ενώ αμέσως μετά ο υπουργός εκθειάζοντας τον διευθυντή του Παγκυπρίου Γυμνασίου είπε πως «αυτό είναι απόδειξη ότι όταν θέλουμε και υπάρξει ο απαραίτητος ζήλος, μπορούμε»! Τι να σου κάνουν, όμως, τα μονοθέσια θρανία και ο υπέρμετρος ζήλος όταν πριν αλέκτορα φωνήσαι, «πνίγεις» τα υγειονομικά πρωτόκολλα μέσα σε μια λεκάνη από… αγιασμό;

Πάει, που λέτε, την Τρίτη ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής να πραγματοποιήσει τον «καθιερωμένο αγιασμό» (είναι γνωστό, άλλωστε, ότι χωρίς αγιασμό τα παιδιά ούτε προοδεύουν ούτε προκόπτουν στη ζωή) στο Παγκύπριο Γυμνάσιο και βλέπουμε, μέσα από φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στον Τύπο, να διαδραματίζεται το θέατρο του παραλόγου. Σε κάποιες φωτογραφίες, εκπαιδευτικοί και μαθητές φαίνονται να φορούν κανονικά τις προστατευτικές τους μάσκες, να στέκονται -σε κοντινή απόσταση ο ένας από τον άλλο- και να παρακολουθούν την τελετουργική διαδικασία του αγιασμού. Σε κάποιες άλλες φωτογραφίες, μαθητές και εκπαιδευτικοί (με πρώτο-πρώτο τον διευθυντή του σχολείου) φαίνονται να φιλούν (χωρίς μάσκα) ένας-ένας τον σταυρό και να δέχονται στο κεφάλι το ράντισμα του αγιασμού. Υποθέτω ότι αφού ασπάστηκαν άπαντες τον σταυρό, ακουμπώντας διαδοχικά τα χείλη τους χωρίς κανένα μέτρο προστασίας και χωρίς οποιαδήποτε απολύμανση, φόρεσαν ξανά τη μάσκα τους και επέστρεψαν αμέριμνοι στις τάξεις τους και στα μονοθέσια θρανία, για να συνεχίσουν το μάθημά τους με τις δέουσες προφυλάξεις!

«Επιστρέφουμε με ασφάλεια, προσοχή και τηρώντας τα μέτρα και τις οδηγίες», είχε γράψει και ο Πρόεδρος στο Twitter του, ευχόμενος «καλή σχολική χρονιά» σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς. Ποιες οδηγίες, Πρόεδρε; Αυτές που λένε να μην ανταλλάζουν οι μαθητές βιβλία, τετράδια και γραφική ύλη; Αυτές που τους υποχρεώνουν να φοράνε τη μάσκα καθ’ όλη τη διάρκεια του μαθήματος και να κρατάνε αποστάσεις στο διάλειμμα; Ή αυτές που τους στερούν το παιχνίδι και τη δημιουργία; Γιατί, αν είναι να τηρούνται μετά κόπων και μόχθων όλες αυτές οι οδηγίες, αλλά να καταπατούνται σε κάθε αγιασμό ή εκκλησιασμό βράσε όρυζα!

Πώς ο Αρχιεπίσκοπος είχε πει, αρχικά, στους μαθητές να ακολουθούν «με ευσυνειδησία τις εντολές όλων των αρμοδίων για να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τη λοιμική νόσο που μας μαστίζει», αλλά στη συνέχεια τους παρότρυνε να μην παρασύρονται «από οποιεσδήποτε, τάχατες, επιστημονικές θεωρίες οι οποίες υποσκάπτουν το διαχρονικό κύρος της Εκκλησίας»; Ε, κάπως έτσι και ο αρμόδιος υπουργός Παιδείας -με τις ευλογίες του Προέδρου, εννοείται- που πρώτα έκανε τις συστάσεις για τήρηση κανόνων «ατομικής προστασίας και συλλογικής υγειονομικής ασφάλειας» κι έπειτα άφησε στο απυρόβλητο εκπαιδευτικούς -και δη διευθυντή σχολείου- που επέτρεψαν τον ασπασμό του σταυρού, εν μέσω πανδημίας και υγειονομικών πρωτοκόλλων. Αλήθεια, ποιος κοροϊδεύει ποιον, σ’ αυτόν τόπο;  

Υ.Γ.  Την ίδια -επικίνδυνη- τακτική με τον αγιασμό ακολούθησαν και κάποια -ελάχιστα, ευτυχώς- σχολεία στην Ελλάδα, ενώ τον γύρο του κόσμου έκανε ένα βίντεο από τον αγιασμό σε σχολείο της Νάξου, το οποίο ανέβασε στο Twitter του ο διάσημος ηθοποιός Ρόμπερτ Ντε Νίρο, σχολιάζοντας με καυστικό τρόπο τους μαθητές που κατέβαζαν τη μάσκα για να φιλήσουν τον σταυρό!