Άκουσον, άκουσον. Από την πρώτη του χρόνου μέχρι σήμερα και χωρίς να μπούμε για καλά στο καλοκαίρι σημειώθηκαν στον τόπο μας εκατοντάδες πυρκαϊές, άλλες κακόβουλα και άλλες τυχαίες, όλες προϊόν του << κραταιού >> Κύπριου πολίτη. Κατ, έτος , ανελλιπώς κάθε χρόνο τέτοια εποχή απευθύνω στον κάθε Κύπριο πολίτη ένα σύντομο άρθρο μου υπό τύπο προειδοποίησις για την σωτηρία των δασών μας, για την ρύπανση των δημόσιων χώρων και ιδιαίτερα των παραλιών μας. Τούτο τον χρόνο απευθύνω δραματική έκκληση λόγω του ότι είχαμε πλούσια βλάστηση και ο καύσωνας που σημειώθηκε ήταν πρωτόγνωρος και ως εκ τούτου οι πυρκαγιές θα ξαπλώνονται ανεξέλεγκτα παντού, και τούτο απεδείχθη πρόσφατα όπου η Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν πρόφτανε ποια πυρκαϊά πρώτα να κατασβήσει. Τούτες τις μέρες ο κύπριος εξορμά στις παραλίες και απολαμβάνει τα μπάνια του . Όμως στο πέρασμα του αφήνει πίσω του σωρούς από σκουπίδια, ή άμμος είναι αναμεμειγμένη με κάρβουνα και υπολείμματα της σούβλας! Ο νόμος που διέπει τις παραλίες, την καθαριότητα γενικά, επιβάλλεται να εφαρμόζεται με πάσα αυστηρότητα. Η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να δει το πρόβλημα και να το θέσει στις πρώτες πρωτερεότητες της, καθ ότι αποτελεί δείγμα πολιτισμού.

Προσωπικά εκτιμώ ότι δεν υπάρχει κύπριος που να μην αγαπά τον τόπο του. Όλοι μας απολαμβάνουμε τις μοναδικές ομορφιές που απλόχερα η φύση χάρισε στην πατρίδα μας. Και όμως τούτο το τόπο που δεν έχει ταίρι πουθενά , κάθε μέρα την σκοτώνουμε, και ο θάνατος του είναι αργός και βασανιστικός. Ακούσια η εκούσια καίμε τα δάση μας, πετάμε παντού καθετί το άχρηστο και μετατρέπουμε την Κύπρο μας σε ένα απέραντο σκουπιδότοπο. Μερικοί αγνοούν ότι κάθε σπιθαμή αυτής της γης έχει βγάλει και θρέψει αγωνιστές της ελευθερίας.

Κάθε δέντρο στο Τρόοδος, στον Πενταδάκτυλο, κατ, εμέ είναι ιερό γιατί ξεκούρασε στον ίσκιο του αγωνιστές της ελευθερίας. Ως εκ τούτου τούτη τη γη να την σεβόμεθα και να την αγαπούμε όπως τη μάνα μας. Οι πάντες να επαγρυπνούν και να επιδοθούμε σε ένα αγώνα για να κρατηθεί η Κύπρος μας καθαρή, μακριά από πυρκαγιές, αντάξια του καλού ονόματος της. Σαν σωστοί πολίτες η φιλοπατρία μας να είναι απαλλαγμένη από πράξεις η παραλήψεις που αμαυρώνουν και αλλοιώνουν την φυσιογνωμία του τόπου μας.

Φίλοι μου, δεν έχουμε άλλη επιλογή ή θα περιορίσουμε τις καταστροφές που οι ίδιοι προκαλούμε η θα συνεχίσουμε το μακάβριο έργο μας καταστρέφοντας τα δάση μας και ρυπαίνοντας τους δημόσιους χώρους. Η φύση δεν θα καταστραφεί, θα επιζήσει και θα αποκαταστήσει από μόνη της την οικολογική ισορροπία αφού όμως πρώτα τιμωρήσει τους εχθρούς της. Δεν πρέπει να θρηνούμε για την φύση αλλά για τον άνθρωπο. Ο θύτης θα γίνει τελικά το θύμα των πράξεων του για την εν γένει συμπεριφορά και στάση του απέναντι στο περιβάλλον στο οποίο ζει.

Σαν κατακλείδα επισημαίνω ότι οι πυρκαϊές και η ρύπανση των πάντων είναι τεράστιο πρόβλημα που απειλή το παρόν και το μέλλον του τόπου μας. Να μην υπάρξει κύπριος η κύπρια και ιδιαίτερα τα νέα παιδιά που να μην έχουν επιμορφωθεί πάνω στο θέμα της αγάπης των δασών μας και γενικά του φυσικού περιβάλλοντος. Να δοθεί ιδιαίτερη σημασία και να είναι η προτεραιότητα μας, η σωτηρία των δασών μας και κάθε τι πρασίνου ,το φυσικό περιβάλλον και γενικά η σωτηρία της πατρίδας.

Στον ύπνο και στον ξύπνιο μας,τα δάση και τα μάτια μας.

* Πρώην Ανώτερος Αστυνόμος.