Τρεις μέρες τον προκαλούσαμε τον Πρόδρομο. Για να βγει και να πράξει το αυτονόητο ως εκ του αξιώματός του. Να προστατεύσει το ιερό δικαίωμα της ελευθερίας έκφρασης. Να προστατεύσει μια μαθήτρια, που επειδή τόλμησε να εκφράσει άποψη, διασύρθηκε στο διαδίκτυο και στήθηκε στο εκτελεστικό απόσπασμα. Δέησε χθες να μιλήσει. Αλλά όντως εκτός τροχιάς, εμφανίστηκε μεσαιωνικότερος των μεσαιωνικών μιλώντας ανιστόρητα για μεσαίωνες.
 
«Σε κάποιους προξενεί ευχαρίστηση να πολεμάνε την ελληνικότητα της Κύπρου, την Θρησκεία της Κύπρου και να ανακαλύπτουν στον 21ο αιώνα δικαιώματα που υπάρχουν περίπου από τον 19ο αιώνα. Αυτό θυμίζει Μεσαίωνα. Δικαίωμά τους αλλά να μην έχουν την απαίτηση να ασχολούμαστε με τα ευρήματά τους», είπε, αφήνοντάς μας ομολογουμένως, άφωνους. Όχι επειδή το επιχείρημά του είναι αδιαμφισβήτητο, αλλά επειδή είναι παντελώς άσχετο με το θέμα το οποίο προέκυψε με το άρθρο της μαθήτριας και τις επιθέσεις που δέχτηκε. Και επειδή αποδεικνύεται ανιστόρητος, αφού στον μεσαίωνα κάποιοι ιερωμένοι ήσαν θύτες, όχι θύματα.
 
Τρεις μέρες τον προκαλούσαμε να τοποθετηθεί. Τι επέλεξε; Το αδιέξοδο μονοπάτι όσων τρέμουν να αντικρίσουν κατάματα την αλήθεια. Το αδιέξοδο μονοπάτι όσων δεν διαθέτουν επιχειρήματα. Το αδιέξοδο μονοπάτι όσων αναζητούν σανίδα σωτηρίας στις πεποιθήσεις κάποιων, που είναι, ωστόσο, άσχετες με το υπό συζήτηση θέμα. Ελληνικότητα και θρησκεία. Αυτές τις ασπίδες επέλεξε σε μια εξόφθαλμη προσπάθεια να κρυφτεί.
 
Δεν σε είχα για αφελή, Πρόδρομε. Διότι μόνο αφελείς ή τυφλά φανατισμένοι που ανήκουν σε μερικούς κομματικούς πυρήνες μπορεί να παρασυρθούν από αυτά. Όλοι οι άλλοι, που είναι, δυστυχώς, για εσένα η συντριπτική πλειονότητα, διαθέτουν επαρκή αντιληπτικότητα για να καταλάβουν ότι η υπόθεση της μαθήτριας δεν σχετίζεται με αυτά. Η υπόθεση της 16χρονης είναι μια ξεκάθαρη υπόθεση στραγγαλισμού της ελευθερίας έκφρασης. Είναι μια κρυστάλλινη περίπτωση δολοφονίας της ανοχής της αντίθετης άποψης.
 
Η εστίαση δεν γίνεται στην ουσία του άρθρου της για το μάθημα των Θρησκευτικών. Ούτε και πόσες από τις αναφορές της είναι ορθές ή λάθος. Όλη η ουσία έγκειται στην αστραπιαία αντίδραση μερίδας εκπαιδευτικών (ευτυχώς πολύ λίγων) να φιμώσουν μια μαθήτρια, που τόλμησε να εκφράσει άποψη. Όλη η ουσία έγκειται στο γεγονός ότι μια 16χρονη βρέθηκε στο εκτελεστικό απόσπασμα επειδή κάποιοι απερίσκεπτα, δημοσιοποίησαν το άρθρο από μια μαθητική εφημερίδα στο διαδίκτυο με το όνομα του κοριτσιού. Όλη η ουσία έγκειται στο ότι η περιβόητη παραγωγή μαθητών με κριτική σκέψη υπάρχει μόνο στη θεωρία του υπουργείου Παιδείας. Διότι στην πράξη, ούτε καν ο υπουργός δεν τολμά να την υποστηρίξει.
 
Το χθεσινό κατάντημά σου είναι τραγικό και για έναν ακόμη λόγο, Πρόδρομε. Διότι η αντιπρόεδρος του κόμματός σου σε άδειασε κανονικά και με το νόμο. Με αξιοθαύμαστη τόλμη ήρθε να σου θυμίσει εκείνην την απείρου κάλλους προκλητική ατάκα την οποία εκσφενδόνισες τον Απρίλιο του 2016, λίγο πριν τις βουλευτικές εκλογές. Τότε που ο αρχηγός σου είχε κόψει την Αννίτα Δημητρίου από το ψηφοδέλτιο. «Σε εκλογές πάμε όχι σε καλλιστεία» , ήταν η περιώνυμη φράση σου, που μεταφραζόταν σε «η πολιτική δεν είναι πασαρέλα».
 
Λοιπόν, η Αννίτα σού απέδειξε χθες ότι όντως η πολιτική δεν είναι καλλιστεία. Τοποθετήθηκε ξεκάθαρα: «Θα ήθελα άλλη αντίδραση από τον Υπουργό Παιδείας. Θέλω να είμαι ειλικρινής, όπως πάντοτε. Αυτή τη στιγμή δεν βλέπουμε την ουσία, δηλαδή δεν προκύπτει ζήτημα τι είναι τα θρησκευτικά, ποιο είναι το μάθημα των θρησκευτικών, πώς διδάσκεται κτλ. Θα μπορούσε να μην ήταν για Θρησκευτικά αλλά για τα Νέα Ελληνικά, τα Μαθηματικά για οτιδήποτε. Είναι ένα κείμενο που έγραψε ένα παιδί, είναι η άποψή του. Και τι πιο δόκιμο σε αυτή την ηλικία, όπου τα παιδιά προσπαθούν να εξηγήσουν και να συνειδητοποιήσουν πράγματα; Αντί να επαινέσουμε αυτή την προσπάθεια και αν υπάρχουν αντίθετες απόψεις, να συζητήσουμε μαζί με αυτό το παιδί, να κάνουμε ωραίο διάλογο και να καταλήξουμε σε συμπεράσματα, εντούτοις, στοχοποιείται».
 
Πώς να το αντέξει ο αντρικός σου εγωισμός, Πρόδρομε; Την ώρα που εσύ κρύβεσαι, την ώρα που δεν τολμάς να αντικρίσεις την πραγματικότητα κατάματα, την ώρα που επικαλείσαι γελοία και ανύπαρκτα επιχειρήματα αναζητώντας προστασία στα ράσα αρχιερέων, τρεις γυναίκες σε τρεις μέρες σε εξέθεσαν ανεπανόρθωτα. Πριν από την Αννίτα, προηγήθηκε η Επίτροπος του Παιδιού, Δέσπω Μιχαηλίδου: «Χωρίς αποδοχή στην έκφραση διαφορετικής άποψης, χωρίς διάλογο, χωρίς απόρριψη των φανατικών αντιδράσεων δεν υπάρχει δημοκρατία. Ας γίνει λοιπόν αντιληπτό ότι έτσι ενδυναμώνεται η δημοκρατική κοινωνία. Απαιτείται κλίμα συνεννόησης και σεβασμού των διισταμένων απόψεων. Ας ενδυναμώσουμε λοιπόν τη φωνή των παιδιών αντί να επιχειρούμε να τα φιμώσουμε».
 
Ακολούθησε η διευθύντρια του Λυκείου Αρχιεπισκόπου Γ’ Δασούπολης, Μαρία Γεωργίου. Τόνισε πως «το πιο σημαντικό είναι η προστασία της μαθήτριας από κάθε κανιβαλισμό και στοχοποίηση αλλά και κάθε άλλου παιδιού που επιθυμεί να εκφραστεί. Η γραμμή της σχολικής εφημερίδας είναι μία και θα παραμείνει: Ελευθερία έκφρασης και δικαίωμα στη συμμετοχή».
 
 
Όντως, λοιπόν, Πρόδρομε, η πολιτική δεν είναι καλλιστεία. Όμως, το υπουργιλίκι απαιτεί τους κάλλιστους (=άριστους) και εσύ απέδειξες ήδη ότι δεν είσαι!