Ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο του ΔΣ του ΡΙΚ κ. Αντρέα Φράγκο με θέμα τη διαμόρφωση Κώδικα Δεοντολογίας από το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου.

Παρατίθεται το κύριο μέρος της επιστολής: 

«Είμαστε δυστυχώς αναγκασμένοι να επανέλθουμε στο θέμα της Δεοντολογίας την οποία ακολουθεί το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου σε ότι αφορά την ειδησεογραφία, την ιεράρχηση και την προβολή ειδήσεων σε καθημερινή βάση.

Ως Ίδρυμα που λειτουργεί με δημόσιο χρήμα, με τα χρήματα των φορολογούμενων πολιτών, και που έχει ως αποστολή την ολόπλευρη ενημέρωση, το ΡΙΚ έχει υποχρέωση να προβάλλει ισορροπημένα όλες τις πολιτικές θέσεις, ώστε οι ίδιοι πολίτες να μπορούν να τις κρίνουν. Δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει και τα συστηματικά φαινόμενα ετεροβαρούς παρουσίασης ειδήσεων και πολιτικών δηλώσεων μάς αναγκάζουν να επανέλθουμε στο θέμα.

Σε συνέχεια  διαφόρων συζητήσεων που είχαμε ως ΑΚΕΛ με την ηγεσία του ΡΙΚ παλαιότερα είχαμε συμφωνήσει ότι θα επιχειρείτο διαμόρφωση Κώδικα Δεοντολογίας που θα ακολουθείται σε ότι αφορά την ιεράρχηση ειδήσεων και δηλώσεων για μετάδοση καθώς και την αξιολόγηση που το ίδιο το Ίδρυμα θα κάνει σε σχέση με το αποτέλεσμα της δουλειάς του σε ότι αφορά την αντικειμενικότητα και την ισότιμη προβολή των πολιτικών δυνάμεων.

Είχαμε συμφωνήσει ότι αυτός ο κώδικας θα συζητείτο και με τα πολιτικά κόμματα. Η τήρηση, με ευλάβεια, ενός τέτοιου κώδικα θα μείωνε τα όποια προβλήματα στην προβολή των ειδήσεων.

Σας παρακαλώ να με ενημερώσετε που βρίσκεται το όλο θέμα.

Διευκρινίζω ότι το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση να διαδραματίσει αντικειμενικά το ρόλο της, όποιος και αν βρίσκεται στην εξουσία.

Σας ευχαριστώ».

Πηγή: Philenews