To Top
05:23 Κυριακή
19 Ιανουαρίου 2020
philenews insider
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Capital.gr
ΜΑΖΙ ΜΕ
Forbes
insider banner
Επόμενο
Προηγούμενο
Τέλος στις «χρυσές δουλειές» με πολιτογραφήσεις
ΑΡΧΙΚΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚΥΠΡΟΣ • Τέλος στις «χρυσές δουλειές» με πολιτογραφήσεις
Τελευταία Ενημέρωση: 08 Νοεμβρίου 2019, 9:03 πμ
Τα όσα διαδραματίστηκαν το τελευταίο διάστημα γύρω από το πρόγραμμα πολιτογράφησης επενδυτών και παραχώρησης υπηκοότητας ενδεχομένως και να αποτελούν την ταφόπλακά του ή, τουλάχιστον, το τέλος της χρυσής εποχής των λεγόμενων «χρυσών διαβατηρίων».

Άτομα που ασχολούνται με το επενδυτικό πρόγραμμα της Κύπρου θεωρούν πως οι τελευταίες εξελίξεις θα πλήξουν ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον για το σχέδιο, το οποίο ούτως ή άλλως είχε ξεκινήσει να ατονεί από τον περασμένο Μάιο όταν και εισήχθησαν τα νέα αυστηρότερα κριτήρια. Από τη μία, γιατί όλοι έτρεξαν να υποβάλουν αιτήσεις πριν την αναθεώρησή τους και, από την άλλη, επειδή με τα νέα κριτήρια πολλοί ενδιαφερόμενοι αποκλείονταν εκ των προτέρων.
   
Η δυσφήμιση της Κύπρου από το συγκεκριμένο ζήτημα είναι πιθανόν να οδηγήσει σε αποθάρρυνση των σοβαρών επενδυτών και απόσυρση του ενδιαφέροντός τους, είτε αυτό αφορά το Επενδυτικό Πρόγραμμα ή, ακόμα χειρότερα, άλλες μορφές επενδύσεων που σχεδίαζαν να υλοποιήσουν. Ακόμα και το χρονικό σημείο που ξέσπασε η «καταιγίδα» είναι πολύ κακό. Κατ’ αρχάς, σε έναν περίπου μήνα η Κομισιόν θα εξαγγείλει κοινούς κανόνες για τα κράτη-μέλη που προσφέρουν τέτοιου είδους προγράμματα.
 
Οι ενδείξεις λένε πως δεν θα πρόκειται για μία απλή ανακοίνωση, αλλά θα συνοδευτεί από ράπισμα κατά όσων χωρών έχουν εκμεταλλευτεί την παραχώρηση ευρωπαϊκής υπηκοότητας σε τρίτους για οικονομικό όφελος. Την ίδια περίπου περίοδο θα εκδοθεί και η πολυαναμενόμενη και βαρυσήμαντη έκθεση της Moneyval που θα αφορά κατά κύριο λόγο την πρόοδο της χώρας σε θέματα ξεπλύματος χρήματος. Τις τελευταίες μέρες και μέχρι και τις αρχές Δεκεμβρίου οι επαφές για βελτίωση της προκαταρκτικής έκθεσης είναι συνεχείς και προφανώς τα όσα βγήκαν στο φως της δημοσιότητας γύρω από το θέμα των διαβατηρίων κάθε άλλο παρά υποβοηθητικά είναι. 
 
Το επόμενο διάστημα, με τη διενέργεια επιπρόσθετων ελέγχων στους 2.000 περίπου φακέλους ατόμων που έλαβαν την κυπριακή υπηκοότητα πριν το 2018 ενδεχομένως να προκύψουν κι άλλες περιπτώσεις για τις οποίες θα πρέπει να ανακληθεί το διαβατήριο. Ενδεχομένως να προκύψουν και ζητήματα για κάποιους από τους παρόχους υπηρεσιών ή διαμεσολαβητές στη διαδικασία καταχώρησης των αιτήσεων. Ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης ανέφερε χθες στο κρατικό ραδιόφωνο ότι υπήρξε περίπτωση για την οποία φαίνεται να υπήρξε παραποίηση εγγράφων.
 
Αναπόφευκτα λοιπόν ο έλεγχος θα στραφεί και κατά των παρόχων υπηρεσιών. Σύμφωνα με τη διαθέσιμη ενημέρωση από την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα συνολικά 623 πρόσωπα είναι αδειοδοτημένα για την παροχή τέτοιου είδους υπηρεσιών.
 
Υπενθυμίζεται πως το όριο που τέθηκε αφορά 700 πολιτογραφήσεις ετησίως. Ο αριθμός καταδεικνύει πως το ενδιαφέρον για ένα κομμάτι της πίτας ήταν εντονότατο. Η λίστα αδειοδοτηθέντων περιλαμβάνει άτομα από εταιρείες ανάπτυξης γης, νομικούς και ελεγκτικούς οίκους, εταιρείες παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών και ούτω καθ’ εξής. Το ερώτημα είναι κατά πόσο όλοι αυτοί οι πάροχοι τύγχαναν κάποιου ελέγχου από την Επιτροπή Εποπτείας μετά την αδειοδότησή τους αφότου παρακολουθούσαν ένα σχετικό σεμινάριο.
 
Ήδη στην αγορά κυκλοφορούν πληροφορίες σε σχέση με το ύψος των προμηθειών που ζητούνταν αλλά και για περιπτώσεις ατόμων που παρείχαν υπηρεσίες πολιτογράφησης και δεν κατείχαν τη σχετική άδεια.
 
Την Πέμπτη ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης έκανε έκκληση για διατήρηση του καλού ονόματος της Κύπρου, κάτι που όπως είπε είναι ευθύνη όλων μας. 

Μιλώντας ενώπιον επιχειρηματιών ανάπτυξης γης επανέλαβε ότι έχουν γίνει λάθη, ενώ σημείωσε ότι το σύστημα ελέγχων το οποίο διέπει το πρόγραμμα αυτή τη στιγμή «είναι από τα πιο δυνατά παγκοσμίως» με πέντε συστήματα ελέγχου. 
 
Περισσότερα στον έντυπο «Φιλελεύθερο»
  Αντώνης Αντωνίου   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...