To Top
18:05 Κυριακή
15 Δεκεμβρίου 2019
philenews insider
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Capital.gr
ΜΑΖΙ ΜΕ
Forbes
insider banner
Επόμενο
Προηγούμενο
Ανοίγει για το κοινό το σύστημα των e-πλειστηριασμών
ΑΡΧΙΚΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚΥΠΡΟΣ • Ανοίγει για το κοινό το σύστημα των e-πλειστηριασμών
  10 Νοεμβρίου 2019, 5:00 πμ  
Τα ακίνητα που απέτυχαν να πωληθούν στην πρώτη φάση του συμβατού πλειστηριασμού, θα βγουν αρχικά στο σφυρί στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, οι οποίοι μετά το διάταγμα που εξέδωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, είναι πλέον γεγονός. Πρόκειται κυρίως για υποθέσεις που χρονολογούνται και αφορούν σε μεγάλο βαθμό χωράφια. Μάλιστα η τιμή πώλησης τους θα είναι χαμηλή καθώς στην πρώτη φάση του συμβατού πλειστηριασμού, δεν υπήρχε ενδιαφέρον από αγοραστές.
 
Ο Σύνδεσμος Τραπεζών, ο οποίος θα είναι ο διαχειριστής του ηλεκτρονικού συστήματος πλειστηριασμών, έδωσε οδηγίες στα μέλη τους, να ετοιμάσουν κατάλογους με τα ακίνητα που θα καταχωρηθούν στο σύστημα και θα βγουν σε e-πλειστηριασμό. Τα αρμόδια τμήματα των τραπεζών, εξετάζουν προσεκτικά μία προς μία τις υποθέσεις που πρέπει να προωθηθούν. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ 15 με 18 του μήνα, αναμένεται να ανοίξει για το κοινό το ηλεκτρονικό σύστημα πλειστηριασμού. Μέχρι τότε αναμένεται οι τράπεζες, να καταχωρήσουν και τα πρώτα ακίνητα τα οποία θα βγουν στον πλειστηριασμό. Αν και αρχικοί σχεδιασμοί τοποθετούσαν τους πρώτους e-πλειστηριασμούς περί τα τέλη του μήνα, ωστόσο όπως φαίνεται κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Εκτιμάται πως οι πρώτοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, θα διεξαχθούν τους πρώτους μήνες του 2020. Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα διεξάγονται από την εταιρεία acb e-auction LTD, η οποία είναι θυγατρική του Συνδέσμου Τραπεζών.  Αρμόδια πηγή, δήλωσε στον «Φ» πως οι διαδικασίες τόσο στους ηλεκτρονικούς όσο και στους συμβατούς πλειστηριασμούς θα είναι ουσιαστικά οι ίδιες. 
 
Όπως εξηγήθηκε το μόνο που αλλάζει είναι ο τρόπος ανάκτησης των χρημάτων από τις τράπεζες. Οι ενυπόθηκοι δανειστές (τράπεζες-εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων) θα αποφασίζουν ποίο είδος πλειστηριασμού θα εφαρμόζουν για την πώληση των ακινήτων. Πάντως οι τράπεζες, θεωρούν πιο αποτελεσματικούς τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς σε σχέση με τους συμβατούς πλειστηριασμούς, καθώς είναι πιο ευέλικτη η διαδικασία για να πάρουν το λαβείν τους.  Σύμφωνα με το διάταγμα που εξέδωσε ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ένα μήνα πριν από τη διεξαγωγή των πλειστηριασμών, οι υπάλληλοι του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, θα πρέπει να αναρτούν στην ιστοσελίδα του συστήματος την ειδοποίηση διεξαγωγής των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Παράλληλα θα αναρτούν φωτογραφίες και διαγράμματα των ενυπόθηκων ακινήτων που θα τεθούν σε πλειστηριασμό.
 
Η έναρξη της διαδικασίας του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, θα αρχίζει 90 ημέρες μετά την αποστολή της επιστολής ειδοποίησης από τις τράπεζες. Ο πρώτος πλειστηριασμός θα γίνεται εντός των πρώτων τριών μηνών ενώ η τιμή πώλησης του ακινήτου θα ξεκινά από το 80% της αγοραίας αξίας του ακινήτου. Ακολούθως ο ενυπόθηκος δανειστής έχει άλλους τρεις μήνες για την πώληση του ακινήτου είτε μέσω πλειστηριασμού ή άλλων μεθόδων με την επιλεχθείσα τιμή να είναι όχι χαμηλότερη από το 50% της εκτιμημένης αξίας. 
 
Μετά την παρόδο των έξι μηνών, εάν το ακίνητο δεν πωληθεί, δίνεται στον ενυπόθηκο δανειστή το δικαίωμα εντός 4 μηνών να αγοράσει το ακίνητο στην αγοραία αξία που καθορίστηκε κατά τη διαδικασία του πρώτου πλειστηριασμού ή με εξ’ υπαρχής διεξαγωγή διαδικασίας εκτίμησης με βάση τον νόμο. Ο ενυπόθηκος οφειλέτης μετά το τέλος των έξι μηνών μπορεί να συνεχίσει τις προσπάθειές του να πωλήσει το ακίνητο είτε με πλειστηριασμό είτε με άλλες μεθόδους χωρίς καμία επιφυλαχθείσα τιμή. 
 
Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι ανοικτού πλειοδοτικού τύπου κατά τον οποίο θα υποβάλλονται διαδοχικές προσφορές. Οι ενδιαφερόμενοι θα πλειοδοτούν αρχικά στο 80% της αξίας του ακινήτου, δηλαδή στην επιφυλασσόμενη τιμή πώλησης, και θα έχουν δικαίωμα να προσθέτουν όσα χρήματα επιθυμούν για την αύξηση του ποσού. Το μίνιμουμ ποσό πλειοδότησης είναι €1, ενώ δεν θα υπάρχει όριο στο μέγιστο ποσό. Δηλαδή εάν η αρχική τιμή πώλησης ενός ακινήτου είναι €100 χιλ., η προσφορά του ενδιαφερόμενου θα μπορεί να ξεκινήσει από 100 χιλ. και ένα ευρώ (€100.001). Σύμφωνα με το διάταγμα, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα διεξάγονται από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή από τις 10 μέχρι τις 12 το πρωί, ενώ στις δημόσιες αργίες δεν θα διεξάγονται πλειστηριασμοί.
 
Πέντε συν ένα βήματα
 
Σύμφωνα με το διάταγμα που δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, οι πλειοδότες που θα συμμετέχουν στους πλειστηριασμούς θα πρέπει να ακολουθήσουν τις εξής διαδικασίες:
 
  • Φυσικά και Νομικά πρόσωπα που επιθυμούν να συμμετέχουν στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς θα ταυτοποιούνται μέσω του συστήματος Αριάδνη. Θα τους παραχωρηθεί μοναδικός αριθμός, τον οποίο θα χρησιμοποιούν κατά την υποβολή των προσφορών που θα υποβάλλουν. 
  • Οι ενδιαφερόμενοι που θα συμμετέχουν στη διαδικασία, θα πρέπει να δηλώνουν την συμμετοχή τους, στο ηλεκτρονικό σύστημα πλειστηριασμού. Παράλληλα θα πρέπει να δηλώνουν και το  μοναδικό αριθμό του πλειστηριασμού.
  • Δέκα ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, θα πρέπει να καταβάλουν την εγγύηση συμμετοχής. Το απαιτούμενο ποσό της εγγύησης θα αναρτάται στο ηλεκτρονικό σύστημα και θα ανέρχεται στο 1/10 της επιφυλασσόμενης τιμής του ακινήτου. Μάλιστα, σε περίπτωση, που ο ενυπόθηκος δανειστής θεωρεί πως το ποσό της εγγύησης είναι πολύ ψηλό και μπορεί να αποτρέψει τους προσφορόδοτες να πλειοδοτήσουν, μπορεί να καθορίσουν το ποσό στο 1/20 της επιφυλασσόμενης τιμής. Η εγγύηση καταβάλλεται μέσω εμβάσματος στον ειδικό λογαριασμό του διαχειριστή του ηλεκτρονικού συστήματος, είτε μέσω τραπεζικής επιταγής είτε μέσω της δέσμευσης χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας. 
  • Σε περίπτωση που κάποιο πρόσωπο, ενεργεί ως πληρεξούσιος αντιπρόσωπος άλλου προσώπου, δύο μέρες πριν από τη διεξαγωγή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα πρέπει να υποβάλει ηλεκτρονικά στο σύστημα πλειστηριασμού το πληρεξούσιο έγγραφο. Οι υποψήφιοι προσφοροδότες που εγκρίνονται ή απορρίπτονται για να συμμετέχουν στους πλειστηριασμούς θα ενημερώνονται μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος.
  • Η πλειοδοσία πέραν του ενός υποψηφίου προσφοροδότη από κοινού είναι εφικτή, όταν έχει δηλωθεί το ποσοστό συμμετοχής του κάθε ενδιαφερόμενου και όταν έχει δηλωθεί ο αντιπρόσωπος συμμετοχής του πλειοδότη.
Κατά τη διάρκεια πλειοδοσίας, οι υποψήφιοι προσφοροδότες θα ενημερώνονται άμεσα από το ηλεκτρονικό σύστημα πλειστηριασμού για το ποσό της προσφοράς τους, τον ακριβή χρόνο υποβολής της, καθώς και για το ότι αυτή έχει καταγραφεί.
 
Επίσης ο υποψήφιος προσφοροδότης  ενημερώνεται για την μέγιστη υποβληθείσα προσφορά καθώς και για τη σειρά κατάταξης του.  Στο ηλεκτρονικό σύστημα πλειστηριασμού, καταγράφονται με πλήρη χρονοσήμανση όλες οι υποβληθείσες προσφορές.
 
Μόλις ολοκληρωθεί η πλειοδοτική διαδικασία ανακοινώνεται μέσω του συστήματος στους προσφοροδότες το αποτέλεσμα και αυτόματα ενημερώνεται ηλεκτρονικά και ο ενυπόθηκος δανειστής. 
 
Πιθανή απώλεια της εγγύησης
 
Ο προσφοροδότης με την ψηλότερη προσφορά εντός είκοσι ημερών θα πρέπει να καταβάλει στην τράπεζα το ποσό της αποδεχόμενης τιμής προσφοράς καθώς και τα κτηματολογικά τέλη και τα άλλα δικαιώματα για να μεταβιβαστεί το ακίνητο στο όνομα τους. Μάλιστα, σε περίπτωση που καταβάλει το τίμημα της προσφοράς εκπρόθεσμα τότε η διαδικασία θα ακυρώνεται και η εγγύηση θα κατακρατείται.
 
Σε σχέση με τους υπόλοιπούς προσφοροδότες που είχαν υποβάλλει χαμηλότερες προσφορές, ο διαχειριστής του συστήματος θα τους επιστρέφει άμεσα την εγγύηση που έχουν καταβάλει. Σε περίπτωση που ο πλειστηριασμός αφορά περισσότερα από ένα ακίνητα και μεταξύ αυτών υπάρχει κατοικία, αυτή θα μένει στο τέλος. Επίσης, σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια του πλειστηριασμού καλυφθεί το ποσό το οποίο απαιτεί η τράπεζα, η διαδικασία θα τερματίζεται.

Πραγματοποιήθηκαν εικονικοί πλειστηριασμοί

Το ηλεκτρονικό σύστημα πλειστηριασμών είναι στα πρότυπα του αντίστοιχου συστήματος στην Ελλάδα, η οποία εφαρμόζει από το 2017 τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Επίσης, λήφθηκαν αυστηρά μέτρα ασφαλείας, τα οποία αποτρέπουν τυχόν κακόβουλης διείσδυσης στο ηλεκτρονικό σύστημα πλειστηριασμών.
 
Αρμόδια πηγή δήλωσε στον «Φ» πως «το ηλεκτρονικό σύστημα πλειστηριασμών δεν μπορεί να πέσει εύκολα», προσθέτοντας ότι έχουν προβλεφθεί όλοι οι πιθανοί κίνδυνοι. Η ελληνική εταιρεία που υλοποίησε το ηλεκτρονικό σύστημα πλειστηριασμών και στην Κύπρο, προχώρησε στις απαιτούμενες παρουσιάσεις στις τράπεζες και στις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων. Το προσωπικό που θα χειρίζεται τους πλειστηριασμούς πέρασε από την απαιτούμενη εκπαίδευση το περασμένο καλοκαίρι.
 
Παράλληλα, έγιναν και εικονικοί e-πλειστηριασμοί για να εντοπιστούν τυχόν κενά και προβλήματα που αντιμετώπιζε το σύστημα. Τραπεζικοί αλλά και μέλη του συνδέσμου τραπεζών ανέλαβαν ρόλο προσφοροδοτών για να διαπιστωθεί ο τρόπος διεξαγωγής των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Αρχικά είχαν εγγραφεί στο σύστημα, εντόπισαν το ακίνητο για το οποίο ενδιαφέρονταν και στη συνέχεια υπέβαλλαν εικονικές προσφορές.

Δίνεται προτεραιότητα στους ενυπόθηκους οφειλέτες

Προνομιακό καθεστώς θα έχει ο ενυπόθηκος οφειλέτης στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Για να απολαμβάνει αυτού του καθεστώτος θα πρέπει τουλάχιστον για έξι μήνες να διαμένει μόνιμα στην Κύπρο και η αξία του ακινήτου που θα βγει σε πλειστηριασμό να αφορά κύρια κατοικία και η αξία της να μην ξεπερνά τις €350 χιλ.
 
Σύμφωνα το διάταγμα υποψήφιος προσφοροδότης με προνομιακό καθεστώς στις περιπτώσεις πλειστηριασμού ενυπόθηκου ακινήτου το οποίο συνιστά κύρια κατοικία και νοούμενου δεν λαμβάνει κρατική χορηγία ως συνεισφορά για μερική κάλυψη των χρεών του, έχει προνομιακό καθεστώς έναντι του τελευταίου προσφοροδότη ο οποίος έχει υποβάλει την ψηλότερη προσφορά.
 
Μετά τη ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των προσφορών στο ηλεκτρονικό σύστημα πλειστηριασμών, σε περίπτωση που υπάρχει υποψήφιος προσφοροδότης με προνομιακό καθεστώς ακολουθεί δεύτερη φάση προσφορών διάρκειας 15 λεπτών μεταξύ των προσφοροδότων με προνομιακό καθεστώς.
 
Επίσης, σε περίπτωση που παρίστανται περισσότεροι του ενός υποψήφιοι προσφοροδότες με προνομιακό καθεστώς , αυτοί μπορούν να υποβάλλουν στο ηλεκτρονικό σύστημα πλειστηριασμού, προσφορά μεγαλύτερη από την εκάστοτε μέγιστη, με ελάχιστη προσφορά το 1 ευρώ.
 
Σε περίπτωση που ο υποψήφιος προσφοροδότης με προνομιακό καθεστώς είναι ο ενυπόθηκος οφειλέτης και αυτός παρίσταται στον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό, αφού εξασκήσει το προνομιακό δικαίωμά του, το ηλεκτρονικό σύστημα πλειστηριασμού τον κηρύσσει ως ψηλότερο προσφοροδότη και κλείνει η πώληση.
 
  Ελευθερία Παϊζάνου   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...