Μαζική στροφή στις παραδοσιακές μισθώσεις καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες, οπότε λόγω του κορονοϊού ολοένα και περισσότεροι ιδιοκτήτες – διαχειριστές ακινήτων μέσω Airbnb διαπιστώνουν ότι οι κρατήσεις για το μεγαλύτερο τμήμα της φετινής θερινής σεζόν-τουλάχιστον μέχρι και το Πάσχα-  έχουν χαθεί.

Το φαινόμενο της μαζικής επιστροφής στις παραδοσιακές ενοικιάσεις προς…ευχαρίστηση όσων τα τελευταία χρόνια αδυνατούσαν να βρουν στέγη σε προσιτές τιμές δεν είναι ελληνικό.

Στην Ιρλανδία υπολογίζεται ότι οι παραδοσιακές μισθώσεις αυξήθηκαν, εν μέσω κορονοϊού κατά 64%.

Στις ΗΠΑ εκτός από την εκ νέου ψήφο εμπιστοσύνης στις παραδοσιακές μισθώσεις, σημαντικός αριθμός ιδιοκτητών βρίσκεται προ αδιεξόδου, καθώς είχε επενδύσει σημαντικά κεφάλαια-πολλές φορές μέσω δανεισμού- στην αγορά ακινήτων με στόχο τις σχετικά γρήγορες αποδόσεις του Airbnb, αδυνατώντας, πλέον, να εξυπηρετήσει το δάνειο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, χωρίς αμφιβολία οι προοπτικές για την αγορά ακινήτων θα βελτιωθούν όταν η πανδημία τεθεί υπό έλεγχο κι εφόσον η ύφεση θα είναι εν τέλει πρόσκαιρη. Ωστόσο, επειδή είναι αδύνατον να προβλέψει κάποιος πότε το καλό σενάριο θα λάβει χώρα και πόσο διαχειρίσιμες θα είναι οι απώλειες, το κύμα όσων εγκαταλείπουν τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι μαζικό.  

Η Blueground και τα hotspots του Airbnb

Δεν είναι τυχαίο ότι η Blueground, η, πλέον ταχύτατα αναπτυσσόμενη, ελληνική εταιρεία διαχείρισης ακινήτων προς βραχυπρόθεσμη μίσθωση (ελάχιστης διάρκειας 6 μηνών), με ισχυρή διεθνή παρουσία, έχει, ήδη, προχωρήσει στην απόλυση ή στην χορήγηση άδειας άνευ αποδοχών για το ¼-περίπου 130 άτομα- του προσωπικού της. Έχει ακόμη αναστείλει κάθε σχέδιο ανάπτυξης σε νέες αγορές, δίνοντας προτεραιότητα στην περικοπή κόστους.

Τη μαζική έξοδο από τις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις μαρτυρά και η συνεχώς αυξανόμενη δημοσίευση αγγελιών προσφοράς προς ενοικίαση διαμερισμάτων στο Κουκάκι, την περιοχή των Αθηνών όπου μέχρι πρότινος χτυπούσε η καρδιά του Airbnb.

Μόνο τον Μάρτιο δημοσιεύθηκαν σε μία από τις δημοφιλέστερες ελληνικές ιστοσελίδες αγγελιών περίπου 60 καταχωρήσεις διαμερισμάτων που ενοικιάζονται μακροπρόθεσμα, αριθμός ρεκόρ που δεν έχει καταγραφεί ποτέ κατά την μετά Airbnb εποχή.

Η συντριπτική πλειονότητα αυτών είναι επιπλωμένα κι έχουν ανακαινιστεί τα τελευταία χρόνια, καθώς προορίζονταν να φιλοξενήσουν τουρίστες με μέση τιμή ανά διανυκτέρευση περίπου 90 ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της πλατφόρμας Inside Airbnb.

Πλέον, οι ιδιοκτήτες, που δεν έχουν τη δυνατότητα να περιμένουν μέχρι να ξημερώσει η μετά Covid-19 εποχή, ενοικιάζουν, σε μηνιαία βάση, τα συγκεκριμένα διαμερίσματα από περίπου 10 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, μέγεθος που αυξάνεται σε 17 ευρώ ανά τ.μ. σε ορισμένες περιπτώσεις.

Στο Παγκράτι, μία ακόμη περιοχή – συνώνυμο του Airbnb, τον Μάρτιο υπήρξαν περισσότερες από 140 αγγελίες μίσθωσης, κατά βάση επιπλωμένων-ανακαινισμένων διαμερισμάτων.

Στο Θησείο, κατά την άνθηση του Airbnb, τα διαμερίσματα που δεν μισθώνονταν σε τουρίστες αποτελούσαν εξαίρεση. Ωστόσο, κατά τον μήνα που πέρασε, υπολογίζεται ότι διατιθόταν προς ενοικίαση περίπου ένα -επιπλωμένο και ανακαινισμένο-ακίνητο ανά ημέρα.

Στα Εξάρχεια, δεκάδες ήταν τα διαμερίσματα όπου τον Μάρτιο επέστρεψε το παραδοσιακό “ενοικιάζεται”.

Η στροφή στις παραδοσιακές μισθώσεις είχε ξεκινήσει δειλά-δειλά προτού ο κορονοϊός κάνει την εμφάνισή του, εξαιτίας της υπερπροσφοράς καταλυμάτων που διατίθενται μέσω Airbnb.

Πλέον αυτό που μένει να φανεί είναι εάν η αυξανόμενη προσφορά, σε συνδυασμό με τη φερόμενη ως πιθανή συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος ενόψει ύφεσης, ψαλιδίσει τα ήδη υψηλά -με τα σημερινά δεδομένα- ζητούμενα ενοίκια, όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς.

Εκτός από τη στροφή στις μακροπρόθεσμες ενοικιάσεις, μοναδικό σωσίβιο σωτηρίας έναντι των ακυρώσεων των κρατήσεων μέσω Airbnb είναι η χρηματική βοήθεια, της τάξης των 5.000 δολ. ανά οικοδεσπότη, που έχει κάνει γνωστό ότι προσφέρει η αμερικανική εταιρεία. 

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Πηγή: Capital.gr