Eίμαι 42 χρονών και άνεργη εδώ και λίγους μήνες. Τα τελευταία χρόνια, πηγαίνω σε ένα σημείο κοντά σε εκκλησία της Λάρνακας και με δικά μου έξοδα τοποθετώ τροφή και νερό για τα γατάκια που κυκλοφορούν εκεί και τα οποία είναι περίπου τριάντα. Πριν από λίγες μέρες, το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι κηδεμόνες κατοικίδιων ζώων μπορούν να μετακινούνται για τις ανάγκες των κατοικιδίων τους, σε χώρο γύρω από την οικία τους, χωρίς να απαιτείται η αποστολή μηνύματος SMS στην υπηρεσία μηνυμάτων 8998 ή συμπλήρωση του εντύπου Β. Εγώ πηγαίνω ένα περίπου χιλιόμετρο μακριά από το σπίτι μου για να ταϊσω πεινασμένα γατάκια και πολύ φοβάμαι ότι αργά ή γρήγορα θα με σταματήσει η Αστυνομία και θα με καταγγείλει. Τι πρέπει να κάνω, για να συνεχίσω χωρίς προβλήματα να προσφέρω βοήθεια σε αδέσποτα γατάκια; Μαριάννα Χ.

Μπροστά στο αδιέξοδο που βρίσκεται η αναγνώστριά μας λόγω των περιορισμών που επιβλήθηκαν για τον κορωνοϊό, βρίσκονται και δεκάδες –εάν όχι εκατοντάδες- άλλα άτομα, που επίσης ταΐζουν αδέσποτα γατάκια.

Ο Ντίνος Αγιομαμμίτης, πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Ευημερίας Γάτων CAT PAWS, ανέφερε χθες στη στήλη ότι τα άτομα αυτά που είναι ηλικίας άνω των 65 χρόνων, για τη διακίνησή τους χρησιμοποιούν ειδικό έντυπο Α, ενώ εκείνα που είναι κάτω των 65 χρόνων, εξασφαλίζουν άδεια τριών ωρών μέσω sms και αφού φροντίσουν τα γατάκια, διευθετούν και άλλες προσωπικές τους υποθέσεις, όπως είναι επίσκεψη σε τράπεζα και κάτι τέτοιο δεν είναι παράνομο, σύμφωνα και με διευκρίνιση του αρμόδιου υπουργού. «Για τους εθελοντές του Συνδέσμου μας, έχουμε εκδώσει έντυπο Α, σαν να είναι υπάλληλοί μας, ώστε να μπορούν να διακινούνται σε μεγάλες αποστάσεις» μας είπε.

Μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζει ο σύνδεσμος με τη σίτιση γάτων που βρίσκονται στο παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού ή σε περιοχές όπου λειτουργούσαν ξενοδοχεία και εστιατόρια, όπως την παλιά Λευκωσία και από τα οποία λάμβαναν τροφή τα ζώα. Τώρα που είναι κλειστά, χρειάζονται φροντίδα τα γατάκια αυτά και έτσι, εθελοντές κινητοποιήθηκαν προκειμένου να τους προσφέρουν τροφή και νερό.

Ο Σύνδεσμος, όπως ανέφερε ο Ντίνος Αγιομαμμίτης, προσφέρει τροφές μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων του στους εθελοντές, προκειμένου να μη επιβαρύνονται και με την αγορά τους. Αναφερόμενος εξάλλου στην κρατική βοήθεια που προσφέρεται γι’ αυτό το σκοπό, είπε ότι ανακοινώθηκε βοήθεια ύψους €50.000 σε οργανώσεις και καταφύγια αλλά και σε μεμονωμένα άτομα όπως είναι η αναγνώστριά μας, όμως μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί αυτή η βοήθεια. «Ο Σύνδεσμός μας έχει προσφέρει γατοτροφές αξίας πέραν των €2.000 σε μια μόνο βδομάδα και σίγουρα στο τέλος θα πάρει ψίχουλα από την κρατική βοήθεια, που είναι ελάχιστη» μας είπε.