Με μεγάλη ευκολία οι «ειδήμονες» που ανέλαβαν να διαχειριστούν την πανδημία του Covid-19 απεκδύονται της ευθύνης για την εξάπλωση του κορωνοϊού και τη φορτώνουν στον κόσμο για το γεγονός ότι δεν έλαβε μέτρα αυτοπροστασίας. Πράγματι, με βάση τα επίσημα στοιχεία, ενδέχεται μεγάλο μέρος των κρουσμάτων να έχει μολυνθεί από άτομα που αδιαφορούν για τους γύρω τους. Ακόμα και άτομα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, αντί να περιοριστούν στα διαμερίσματά τους, κυκλοφορούν σε συγγενικά σπίτια σαν να μην τρέχει τίποτα. Υπάρχουν και άτομα που κάνουν και πάρτι ακόμα. Η πλειονότητα, όμως, συμμορφώνεται με τα μέτρα και αυτό δεν είναι άσχετο με τα λιγοστά αυτοκίνητα που κυκλοφορούν πλέον στους δρόμους της Δημοκρατίας. Το γεγονός ότι οι καταγγελίες για παραβίαση των μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας που επιβλήθηκαν για ανάσχεση της πανδημίας του κορωνοϊού δεν ξεπερνούν το 4% σε σχέση με τους ελέγχους που διενεργούνται είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Περιμένουμε βέβαια από την Αστυνομία ακόμα περισσότερες δράσεις, ώστε να περιοριστεί ακόμα περισσότερο το φαινόμενο απειθαρχίας.
Τις τελευταίες ημέρες χαρακτηρίζεται η κατάσταση πολύ σοβαρή, ενώ ανακοινώθηκε ότι σύμφωνα και με τα γεωγραφικά δεδομένα των αυξανόμενων κρουσμάτων της ασθένειας η Πάφος και η Αραδίππου αποτελούν σήμερα τις κυριότερες εστίες μετάδοσης της πανδημίας του κορωνοϊού. Το ερώτημα είναι ποιες συγκεκριμένες ενέργειες γίνονται στις περιοχές αυτές για την ανακοπή της επέκτασης; Χθες ακούσαμε ότι θα αυξηθούν τα τεστ για τη διάγνωση του νέου κορωνοϊού. Γιατί δεν μπήκαν σε καραντίνα οι εν λόγω περιοχές και πόσο στοχευμένος μπορεί να είναι πλέον ο έλεγχος; Αλήθεια, δεν έχουν ακούσει ότι θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε ζώνες προστασίας και επιτήρησης γύρω από τα κρούσματα, ώστε να αντιμετωπιστεί στη ρίζα του το πρόβλημα; Γιατί δεν έκαναν τεστ από σπίτι σε σπίτι νωρίτερα; Λαμβάνουν υπόψη τη χαρτογράφηση της πορείας εξάπλωσης, καθώς και την καταγραφή περιοχών υψηλής επικινδυνότητας σε εθνικό επίπεδο;
Συνήθως, όταν μιλάμε για τις πρακτικές που εφαρμόζονται στον ελλαδικό χώρο μπορεί να υπερηφανευόμαστε ότι πηγαίνουμε καλύτερα. Η Ελλάδα, όμως, πέτυχε να νοσήσει το 1/3 σε αναλογία πληθυσμού από ό,τι στην Κύπρο.   
Με το να ρίχνουμε ευθύνες στον κόσμο δεν επιλύεται το πρόβλημα. Περιμένουν να εξαπλωθεί κι άλλο ο ιός, να πεθάνει και άλλος κόσμος και να λέμε ότι φταίει το προηγούμενο ιστορικό τους; Οι  ειδήμονες πρέπει να προβληματιστούν για το πλάνο που εφαρμόζεται εδώ και 20 ημέρες και να περιοριστούν οι μεταδόσεις του κορωνοϊού από επαφές άλλων περιστατικών, ανακόπτοντας τα δίκτυα μόλυνσης που υπάρχουν. 
Αυτό που βλέπουμε είναι η διασπορά του ιού να γίνεται σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, ενώ αντί να αποθαρρύνονται ηλικιωμένοι και ευπαθείς ομάδες να βγαίνουν από τα σπίτια τους, τα μέτρα είναι πιο χαλαρά. Δεν μπορούμε να εξηγήσουμε πώς σταματά η μεταδοτικότητα του ιού αν οι ομάδες αυτές ψωνίζουν τις πρωινές ώρες, λες αν και ένα από τα άτομα αυτά ή υπάλληλος στα καταστήματα πώλησης τροφίμων είναι ασυμπτωματικός δεν μπορεί να τους μεταδώσει τον ιό. Από την άλλη, δίνουμε ελευθερία κινήσεων σε άτομα άνω των 65 ετών που μπορούν να κυκλοφορούν όπου και όπως θέλουν χωρίς περιορισμούς. Ταπεινή μας άποψη είναι ότι τα άτομα αυτά θα έπρεπε να περιοριστούν στο σπίτι τους και η κυβέρνηση ή οι τοπικές αρχές να αναλάβουν τη μεταφορά για φάρμακα, για ψώνια και ό,τι άλλο χρειάζονται. Όταν απευθύνει κάποιος έκκληση στους ηλικιωμένους να μη βγαίνουν από τα σπίτια τους, θα πρέπει να διασφαλίσει ότι θα τους παρέχονται τα αναγκαία για να μπορέσουν να το τηρήσουν.
Όπως λένε και οι ειδήμονες, είμαστε σε οριακό σημείο. Επομένως, όλοι οφείλουμε να είμαστε ενωμένοι σε αυτό τον αγώνα, να παραδεχόμαστε τα λάθη μας και να μην προσπαθούμε να τα φορτώσουμε σε άλλους.

[email protected]