Την τελευταία φορά που συναντήθηκα με τον Kanye West, τον κυκλοθυμικό σούπερ σταρ του hip-hop, και πλέον “όνομα” και στον χώρο του παπουτσιών, είχαμε βρεθεί μέσα σε έναν κύκλο από εκατοντάδες ζευγάρια αθλητικών υποδημάτων της φίρμα Yeezy που έχει λανσάρει. “Δεν είμαι τύπος των αριθμων”, είχε δηλώσει πριν από 10 μήνες. “Το να μου ζητήσεις να τα μεταφράσω (σ.σ. τα παπούτσια της φίρμας του) σε αριθμούς, είναι σαν να ρωτάς τη γιαγιά σου ποια ακριβώς είναι η συνταγή για το κέικ της”, είχε προσθέσει.

Ωστόσο, υπάρχει μόνο ένας αριθμός που ενδιαφέρει τον West. Το δισεκατομμύριο, κι εννοούμε σε δολάρια. Και τον ενδιαφέρει πολύ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Carl Icahn: Τι προβλέπει για μετοχές και χρηματιστήρια

Όταν ο West βρέθηκε στο εξώφυλλο του Forbes το περασμένο καλοκαίρι, με αφορμή την απίστευτη επιτυχία της σειράς Yeezy, αρχικά φάνηκε ευχαριστημένος. Η διάσημη σύζυγός του, Kim Kardashian West, εξέφρασε τα συγχαρητήριά της στον West μέσω Twitter, κάτι που μοιράστηκε μάλιστα με τους 32.300 στενότερους φίλους του ζεύγους στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο, χωρίς να έχουμε επαρκή στοιχεία σχετικά με τη φίρμα, παρά μόνο όσα ο ίδιος μας είπε και τις εικασίες της βιομηχανίας υποδημάτων, δεν του αποδώσαμε τον τίτλο του δισεκατομμυριούχου. Αυτό τον ενόχλησε. Και αφού πέρασε η χρονιά, διαμαρτυρήθηκε δημοσίως. (“Τους έδειξα αποδείξεις 890 εκατ. δολαρίων, και δεν με χαρακτήρισαν ‘δισεκατομμυριούχο’”, είπε στο πλαίσιο ενός πάνελ του κλάδου, κάτι που κανείς στο Forbes δεν θυμάται). Σε προσωπικό επίπεδο, ήταν πιο αιχμηρός (Ένα “ασεβές άρθρο που σκόπιμα με σνόμπαρε”, έγραψε σε μήνυμά του προς το περιοδικό την τρέχουσα εβδομάδα).

Όταν, δε, παρουσιάσαμε νωρίτερα αυτόν τον μήνα την ετήσια λίστα με τους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη, απ’ όπου και πάλι απουσίασε ο West -καθώς ακόμη τότε δεν υπήρχαν στοιχεία για την οικονομική του κατάσταση, και με την πανδημία να κάνει την εμφάνισή της- ο West αντέδρασε και πάλι εκτοξεύοντας βολές και δηλητήριο. “Ξέρετε τι κάνετε”, έγραψε σε μήνυμά του “Παίζετε μαζί μου και δεν πρόκειται να το ανεχθώ άλλο, μα τον Ιησού”. Σε κάποιο σημείο μάλιστα, έγραψε ότι το Forbes αποτελεί “μέρος μιας ομάδας μέσων ενημέρωσης” που είχε στόχο να αποσιωπήσει τα λεγόμενά του λόγω της φυλής του. Το γεγονός δε ότι η νύφη του Kylie Jenner μπήκε στη λίστα, ήταν κάτι που σίγουρα του έκατσε “στο λαιμό”.

Στη συνέχεια, χθες, έγινε κάτι απρόσμενο: Ο West έδωσε εντολή στην ομάδα του να μας παρέχει τα στοιχεία που θεωρούμε ότι αποτελούν απόδειξη για τα οικονομικά της εταιρείας του, της Kanye Inc. 

Η εξέλιξη αυτή απέδειξε ξεκάθαρα τρία πράγματα. Πρώτον, δικαιώνει την απόφασή μας να τον κάνουμε εξώφυλλο στο περιοδικό – ο West, μέσα σε λίγα χρόνια, δημιούργησε μια φίρμα που ανταγωνίζεται με την Air Jordan της Nike για το ποια θα επικρατήσει στην παγκόσμια αγορά αθλητικών παπουτσιών. Αποτελεί μάλιστα ένα από τα σημαντικότερα επιχειρηματικά story του αιώνα στον τομέα της λιανικής.

Δεύτερον, αποδεικνύει ότι ο West, που ισχυρίζεται τόσο με τα λεγόμενά του όσο και με τα στοιχεία που μας παρείχε ότι έχει περιουσία άνω των 3 δισ. δολαρίων, είναι το ίδιο υπέρμετρα αλαζόνας όσο και το είδωλό του, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Δεν είναι τύπος των αριθμών; Συμφωνούμε.

Τρίτον -και αυτό ίσως είναι και το πιο κρίσιμο για τον West- επιβεβαιώνει, βάσει των εκτιμήσεών μας, ότι το μερίδιό του στη φίρμα Yeezy τον καθιστά πράγματι δισεκατομμυριούχο. Με περιουσία στην πραγματικότητα, όμως, λίγο μεγαλύτερη του 1 δισ. δολαρίων.

Με αφορμή την τελευταία αυτή εξέλιξη, μπορούμε πλέον να μοιραστούμε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη φίρμα Yeezy από ποτέ άλλοτε, καθώς και κάποια στοιχεία σχετικά με το τι “οδηγεί” αυτόν τον εξαιρετικά δημιουργικό, αλλά και εξαιρετικά αινιγματικό δισεκατομμυριούχο καλλιτέχνη.

Ποια είναι η Yeezy

Η Yeezy αποτελεί ένα περίπλοκο περιουσιακό στοιχείο. Ο West κατέχει το 100% της φίρμας. Αλλά σε λειτουργικό επίπεδο η φίρμα είναι συνδεδεμένη -τουλάχιστον για πέντε χρόνια με βάση τα έγγραφα που ήρθαν στα χέρια μας- με την Adidas, η οποία παράγει, εμπορεύεται και διανέμει τα παπούτσια της. Υπάρχει επίσης ένα ξεχωριστό τμήμα ενδυμάτων που όμως δεν πιστεύουμε ότι αποφέρει έσοδα. Πέρυσι, οι πηγές μας προέβλεπαν ότι η φίρμα παπουτσιών Yeezy θα εμφανίσει έσοδα ύψους άνω του 1,5 δισ. δολαρίων (η Adidas δεν σχολίασε σχετικά ούτε τότε, ούτε και τώρα). Με βάση τις τελευταίες συζητήσεις μας και τα εσωτερικά έγγραφα της Yeezy, πιστεύουμε ότι το τελικό ύψος των εσόδων της για το προηγούμενο έτος ανήλθε πιο κοντά στο 1,3 δισ. δολάρια.

Επίσης, οι πηγές μας, μας είπαν πέρυσι ότι η συμφωνία που έχει συνάψει ο West με την Adidas προβλέπει ότι ο καλλιτέχνης λαμβάνει υπό τη μορφή δικαιωμάτων περίπου το 15% των εσόδων της φίρμας Yeezy από την Adidas. Εξετάζοντας όμως πιο προσεκτικά τα στοιχεία, φαίνεται ότι κάποιες δαπάνες “ψαλιδίζουν” αυτό το ποσοστό, που μάλλον να διαμορφώνεται πιο κοντά στο 11%. Με βάση αυτό το ποσοστό, λοιπόν, ο West θα πρέπει να έλαβε ποσό άνω των 140 εκατ. δολαρίων από τις πωλήσεις της Yeezy το προηγούμενο έτος.

Προφανώς η “βερμπαλιστική” αποτίμηση των 3 δισ. δολαρίων της εταιρείας από τον ίδιο τον West στηρίζεται στην άποψη ότι η επιχείρηση είναι απολύτως αυτόνομη. Αλλά δεν είναι. Η αποσύνδεση της Yeezy από την Adidas μοιάζει σχεδόν απαγορευτικά δύσκολη, εάν όχι αδύνατη με βάση τους όρους της συμφωνίας. Ένας ασφαλέστερος τρόπος λοιπόν για να υπολογίσει κανείς την αξία της εταιρείας είναι να την αποτιμήσει με βάσει τα δικαιώματα, όπως γίνεται στη μουσική ή την κινηματογραφική βιομηχανία. Τα στοιχεία από υπηρεσίες όπως η Royalty Exchange αλλά και οι αναφορές για μεγάλες ιδιωτικές συμφωνίες, καταδεικνύουν ότι ο πολλαπλασιαστής των δικαιωμάτων μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ του 3 και του 17. Σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, τα δικαιώματα που λαμβάνει ο West κυμαίνονται περίπου στο μέσο του παραπάνω εύρους, με τον επικεφαλής της Royalty Exchange να το τοποθετεί μεταξύ 10 και 12.

Συντηρητικά λοιπόν -όπως συνήθως κάνουμε στην περίπτωση τέτοιων στοιχείων- με πολλαπλασιαστή 10, τα δικαιώματα ύψους 140 εκατ. δολαρίων που υπολογίζεται ότι έλαβε ο West το 2019, αποτιμούν το μερίδιό του επί των κερδών της εταιρείας σε περίπου 1,4 δισ. δολάρια. Δεδομένου δε ότι πρόκειται για ένα όχι εύκολα ρευστοποιήσιμο περιουσιακό στοιχείο, όπου με βάση τους κανόνες μας αφαιρούμε τουλάχιστον ένα ποσοστό 10% από την αξία του, τότε η αποτίμησή του διαμορφώνεται στο 1,26 δισ. δολάρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποια είναι η επόμενη επένδυση του Μπάφετ

Θα αναρωτηθεί όμως κανείς: Δεν θα έπρεπε ο West να έχει βγάλει εκατοντάδες εκατομμύρια παραπάνω, δεδομένης της εξαιρετικά επιτυχημένης καριέρας του στη μουσική αλλά και των αυξανόμενων μερισμάτων της Yeezy; Όχι απαραίτητα, αν κάποιος υπολογίσει τα έξοδα που έχει ένας σούπερ σταρ (να σημειωθεί εδώ ότι ο τύπος έχει στην κατοχή του ένα τανκ). Σύμφωνα με τη δήλωση περιουσιακών στοιχείων που παρείχε στο Forbes η ομάδα του West εχθές, φαίνεται να έχει μόλις 17 εκατ. δολάρια σε μετρητά και επιπλέον 35 εκατ. δολάρια σε μετοχές.

Τα μεγαλύτερα περιουσιακά του στοιχεία, σύμφωνα πάντα με την ομάδα του, είναι 81 εκατ. δολάρια σε “ακίνητα και άλλες βελτιώσεις” και 21 εκατ. δολάρια σε γη. Τα περισσότερα εξ αυτών αντιστοιχούν σίγουρα στα σπίτια του. Το μέγαρο στο Λος Άντζελες που μοιράζεται ο Kanye West με τη σύζυγό του και τα τέσσερα παιδιά του, αποτελεί το ίδιο έργο τέχνης – από τη σκεπή ως το πάτωμα είναι κατασκευασμένο από ειδικό βελγικό σοβά, ο οποίος, αν πάθει κάποια ζημιά, για να διορθωθεί απαιτείται ειδικό συνεργείο από την Ευρώπη. “Το σπίτι το έχει επιμεληθεί όλο ο ίδιος”, μου είχε πει πέρυσι η Kardashian West. “Δεν έχω δει ποτέ κανέναν να δίνει τόσο μεγάλη προσοχή στη λεπτομέρεια”. 

Δύο ακόμη ράντσα αξίας 14 εκατ. δολαρίων στο Ουαϊόμινγκ -περίπου 40.000 στρέμματα- του έχουν στοιχίσει επίσης αρκετά χρήματα.

Και η τιμή πώληση των ακινήτων συχνά υπολείπεται των χρημάτων που έχει κάποιος επενδύσει σε αυτά (ένας αγοραστής αυτής της κατηγορίας ακινήτων συνήθως θέλει να δώσει το δικό του χαρακτήρα, αντί του βελγικού σοβά που έχει επιλέξει ο Kanye). Επιπλέον, έχει δώσει 3.845.162 δολάρια για “αυτοκίνητα” και 297.050 για “ζώα”. 

Επιπλέον είναι και ο τομέας της μουσικής. Τα έγγραφα που εξετάσαμε δείχνουν ότι η δισκογραφική εταιρεία G.O.O.D. του West -και τα δικαιώματά του επί τραγουδιών- αποτιμώνται σε τουλάχιστον 90 εκατ. δολαρίων.

Σε κάθε περίπτωση, τείνουμε να είμαστε σκεπτικοί όσον αφορά τις “αυτο-αποτιμήσεις”. Εκτός από τον τομέα της μουσικής, το ήμισυ των άλλων περιουσιακών στοιχείων πιθανώς ανήκει στη σύζυγο του West. Δεδομένου δε ότι τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία δεν είναι εύκολα ρευστοποιήσιμα και ελλείψει ανεξάρτητων στοιχείων, έχουμε “κουρέψει” τη συνολική τους αξία κατά 50%, αποτιμώντας τα σε περίπου 125 εκατ. δολάρια, εξαιρώντας βεβαίως το “πετράδι του στέμματος”, δηλαδή τη Yeezy. Επιπλέον, φαίνονται και χρέη: περίπου 100 εκατ. δολάρια αφορούν υποθήκες, βραχυπρόθεσμα δάνεια και άλλες υποχρεώσεις.

Συνολικά, λοιπόν, η τρέχουσα εκτίμησή μας για την καθαρή περιουσία του Kanye West είναι 1,3 δισ. δολάρια, ποσό που θα χαρεί να μάθει ότι είναι κατά 300 εκατ. δολάρια υψηλότερο από την περιουσία της Kylie.

Στα χνάρια του Trump

Αξίζει να σημειώσουμε, πάντως, ότι τα τελευταία 40 χρόνια μόνο δύο άνθρωποι έχουν αντιδράσει όσον αφορά τον τρόπο που το Forbes υπολογίζει τις περιουσίες τους: ο πρίγκιπας Alwaleed bin Talal της Σαουδικής Αραβίας και ο νύν Αμερικανός πρόεδρος Donald J. Trump. Φέτος, βέβαια, αυτή η θλιβερή δυάδα έγινε τριάδα, αφού προστέθηκε στους παραπάνω και ο Kanye West. 

Τους τελευταίους μήνες, παραπονιόταν ασταμάτητα στη συντακτική ομάδα του Forbes (λέγοντας “με σνομπάρετε και αποφεύγετε την αλήθεια με κάθε κόστος”) ζητώντας δημοσίως την αναγνώρισή του. “Αφού οι άνθρωποι λένε ότι είναι αλλαζονικό να χαρακτηρίζεις τον εαυτό σου δισεκατομμυριούχο, θα μπορούσα να αλλάξω νόμιμα το όνομά μου σε Christian Genius Billionaire Kanye West για ένα χρόνο, μέχρι να καταλάβουν όλοι ποιος ακριβώς είμαι”, εξήγησε ο West τον Νοέμβριο. “Θα το γράψω στην πινακίδα κυκλοφορίας μου”, είχε πει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Facebook Messenger Rooms: Βιντεοδιάσκεψη με έως 50 χρήστες

Ο “καημός” του West εδράζεται στα πρώτα χρόνια της ζωής του στο Σικάγο, όπου οι δάσκαλοί του τον είχαν κατσαδιάσει κάποιες φορές επειδή σχεδίαζε αθλητικά παπούτσια αντί να κάνει τις εργασίες του. Αργότερα, εργάστηκε ως παραγωγός τραγουδιών του Jay-Z, αλλά ένιωθε ότι ο τελευταίος δεν τον “έβλεπε” σοβαρά ως αυτόνομο καλλιτέχνη. Κατά τη διάρκεια της τελευταία δεκαετίας, ωστόσο, ο West έχει προκαλέσει ιδιαίτερα με τον ναρκισσισμό του, όπως με το να δώσει ο ίδιος στον εαυτό του το ψευδώνυμο Yeezus (σ.σ. πρόκειται για έναν συνδυασμό του ονόματός του με το όνομα του Ιησού), χωρίς ποτέ να αντιμετωπίσει το “σύμπλεγμα του σωτήρα” από το οποίο πάσχει, με ειρωνεία. (Τυπικό τραγούδι του: “I Am A God”).

Υπό αυτό το πρίσμα, η γνωστή έλξη του από τον πρόεδρο Trump φαίνεται πως έχει νόημα. (Και παραμένει αναλλοίωτη -κείμενο που έστειλε αυτήν την εβδομάδα στον επικεφαλής περιεχομένου του Forbes έκλεινε με τη φράση “Trump 2020” και ένα emoji σε σχήμα γροθιάς). Ο West εξάλλου έχει ασκήσει πιέσεις για το θέμα της περιουσίας του – μια τέχνη που έχει εξασκήσει, με επιτυχία, επί δεκαετίες, και ο Trump.

“Δεν πρόκειται για 1 δισεκατομμύριο”, μας έγραψε σε μήνυμά του ο West εχθές το βράδυ. “Πρόκειται για 3,3 δισ. δολάρια, αφού κανείς στο Forbes δεν ξέρει να μετράει”.

Για χρόνια, το Forbes είχε έναν ανεπίσημο “κανόνα Trump” – πάρτε την περιουσία του προέδρου, όση αυτός λέει ότι είναι, διαιρέστε την με το τρία, και αρχίστε να υπολογίζεται από από εκεί και πέρα. Το μήλο, κάτω από τη μηλιά δηλαδή. Σε κάθε περίπτωση, Kanye καλώς ήρθες στο κλαμπ των δισεκατομμυριούχων. Μπορεί να μην σου αρέσουν οι υπολογισμοί μας, αλλά μπήκες στο κλαμπ χάρη σε αυτούς.

Του Zack O’Malley Greenburg

FORBES