Ο Άρης, ο Κρόνος, ο Δίας και το φεγγάρι έχουν δώσει ραντεβού απόψε στον ουρανό, σε μια συνάντηση που συνέβη και τον περασμένο μήνα, αλλά δεν πρόκειται να συμβεί ξανά για τα επόμενα δύο και πλέον χρόνια, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2022.
 
Η ιδιαίτερη προσέγγιση των τεσσάρων πλανητών, στην ίδια περιοχή του ουρανού, ξεκίνησε το βράδυ της Δευτέρας 14 Απριλίου με τη Σελήνη να εμφανίζεται δεξιά του Δία, ενώ χθες το βράδυ, η Σελήνη ήταν ανάμεσα στους άλλους τρις πλανήτες, δηλαδή τον Δία, τον Άρη και τον Κρόνο.
 
Απόψε, είναι η νύκτα που το φαινόμενο κορυφώνεται, με την πιο κοντινή οπτικά προσέγγιση των τεσσάρων πλανητών, με τη Σελήνη να βρίσκεται πλέον στην αριστερή πλευρά του Άρη.
 
Για όσους ξυπνούν τα χαράματα θα είναι πιο εύκολα και αδρά ορατό το φαινόμενο τα ξημερώματα της Μ. Παρασκευής, μια ώρα πριν χαράξει, ενώ η εικόνα στον ουρανό με τους τέσσερις πλανήτες κοντά-κοντά είναι ορατή από τα μεσάνυκτα απόψε. Θα είναι εύκολο να διακρίνει κανείς τη σπάνια (σχεδόν) ευθυγράμμιση των άστρων αν κοιτάξει προς τα νοτιοανατολικά ή ακόμα πιο απλά, αν δει το φεγγάρι, ενώ και οι άλλοι τρεις πλανήτες είναι αρκετά φωτεινοί.    
 
Στην πράξη, οι τέσσερις πλανήτες απέχουν μεταξύ τους εκατομμύρια χιλιόμετρα, ωστόσο από την προοπτική της Γης φαίνονται στον ουρανό σαν σχεδόν ευθυγραμμισμένοι. Είναι πεζό αλλά πρέπει να αναφερθεί ότι, αυτή την εβδομάδα, η Σελήνη απέχει από τη Γη 390.000 χλμ., ο Άρης περίπου 200 εκατ., ο Δίας στα 761 εκατ. χλμ. και ο Κρόνος 1,51 δισ. χλμ.
 
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι επιστήμονες, η θέαση του αστρονομικού φαινομένου απόψε, θα είναι μια καλή εξάσκηση για όλους, εν όψει της εμφάνισης του Lyrid, του πιο φωτεινού αλλά και πιο γρήγορου μετεωρίτη σύμφωνα με τους αστρονόμους, που αναμένεται τις επόμενες μέρες και κορύφωση του φαινομένου την ερχόμενη Τετάρτη.