Δεν ισχύει πως τώρα είναι που έχει… ξεφύγει ο Ερντογάν. Αυτός ήταν πάντα, της ίδιας λογικής, της ίδιας προσέγγισης και το ίδιο επεκτατικό όραμα και σχέδιο. Η διαφορά με το παρελθόν, βασικά στις αρχές που ανέλαβε την εξουσία, ήταν πως τότε ακολούθησε μια διαφορετική τακτική, η οποία τον βοήθησε να γίνει αποδεκτός εντός και εκτός Τουρκίας. Επί της ουσίας η πολιτική και οι στόχοι δεν άλλαξαν ποτέ. Και κατά καιρούς, ακόμη και την περίοδο του «μήνα του μέλιτος» με τους διεθνείς παίκτες, έδειχνε τις προθέσεις του. Ο Ερντογάν «πουλούσε» καλό πρόσωπο σε αφελείς και ενίσχυε τον μύλο των ψευδαισθήσεων. Για τους διεθνείς πρωταγωνιστές δεν μετρούσαν και δεν μετρούν ποσώς οι συμπεριφορές του Τούρκου Προέδρου, αλλά η η ταύτιση των συμφερόντων. Γι’ αυτό και δεν έχει κόστος η τουρκική συμπεριφορά. Εδώ οι Αμερικανοί με τους S-400 και έχουν μείνει στα λόγια και στις εξαγγελίες ως προς τις κυρώσεις. Ο Τραμπ συνεχίζει να διατηρεί κανάλια επικοινωνίας με τον Ερντογάν (του τηλεφώνησε ανήμερα του Πάσχα) και φαίνεται πως θα βοηθήσει και οικονομικά τον φίλο του, στις δύσκολες ώρες που βιώνει με την πανδημία. Την ώρα, βέβαια, που οι ΗΠΑ αντιμετωπίζει μεγαλύτερο πρόβλημα με τον κορωνoϊό. Δεν είναι, όμως, μόνο ο Τραμπ που βοηθά «φίλους». Και η Τουρκία ασκεί την επεκτατική πολιτική με φόντο την πανδημία. Στέλνει ιατρική βοήθεια σε άλλες χώρες!
 
Η Άγκυρα δεν πτοείται από τα προβλήματα. Άφησε τον κορωνοϊό να εξαπλωθεί, θυσίασε ανθρώπους, γιατί δεν θέλει να κτυπήσει την πόρτα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Αντιμετωπίζει τόσα προβλήματα και συνεχίζει το παράνομο ενεργειακό της πρόγραμμα και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις σε Συρία και Λιβύη. Διατηρεί την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο, συντηρώντας το κλίμα απειλών κατά της Ελλάδος και της Κύπρου. Από τον Έβρο, το Αιγαίο μέχρι και την ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία διατηρεί αναμμένες τις μηχανές της προέλασης. 
Το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» έφθασε χθες  στην κυπριακή ΑΟΖ για να διενεργήσει παράνομες γεωτρήσεις στο θαλασσοτεμάχιο 6. Είναι μια κίνηση επιβεβαίωσης των σχεδιασμών, ανεξαρτήτως των συνθηκών. Ανεξαρτήτως της πανδημίας και των μεγάλων δυσκολιών και των προκλήσεων, που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. 
Αναμένοντας -ακόμη- στην πράξη την αντίδραση της Ε.Ε. αλλά και των άλλων συμμάχων μας, θα πρέπει προφανώς να έχουμε συνειδητοποιήσει, σε Αθήνα και Λευκωσία, ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε συλλογικά τις τουρκικές επεκτατικές ενέργειες. Ο εχθρός στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι αόρατος, όπως αρέσκεται να λέγεται για τον κορωνοϊό. Η Τουρκία δεν έχει μυστική ατζέντα. Αντιμετωπίζει ενιαία την Ελλάδα και την Κύπρο και έχει συγκεκριμένους στόχους. Να υλοποιήσει τους σχεδιασμούς της, είτε με τη συναίνεση (παράδοση) της Αθήνας και της Λευκωσίας, είτε διά της επιβολής. 
Είναι σαφές πως η τακτική που ακολουθήθηκε διαχρονικά από την Ελλάδα και την Κύπρο, επέτρεψε στην Άγκυρα να προχωρεί βαθμηδόν στην εφαρμογή των σχεδιασμών της. Αυτή η τακτική, που δεν φαίνεται να εγκαταλείπεται σε στρατηγικό επίπεδο, έχει οδηγήσει στο να συζητάμε -φευ- το τι θα μοιραστούμε -από τα δικά μας- με την Τουρκία.
Η Άγκυρα δεν πρόκειται υπό τις σημερινές συνθήκες να αλλάξει στάση και συμπεριφορά καθώς δεν έχει λόγο. Η αντίδραση στην αντίπερα από αυτήν όχθη δεν είναι ικανή να ανατρέψει τις κινήσεις της. 
Η στάση έναντι της κατοχικής Τουρκίας στηρίζεται σε ανεδαφικές και πρωτίστως καταστροφικές για τον ελληνισμό πολιτικές. Η Άγκυρα διαφοροποιείται σε τακτικό επίπεδο, αναβαθμίζει τις μεθόδους της, φλερτάρει με θερμό επεισόδιο, αλλά αυτό δεν αλλάζει τις προσεγγίσεις του ελληνισμού. Όταν η πολιτική στηρίζεται σε επικίνδυνα επιδερμικές λογικές του τύπου «τίποτε δεν μπορούμε να κάνουμε χωρίς την Τουρκία» ή για να έχουμε την ησυχία μας, πρέπει να την αγοράσουμε. Δηλαδή, με βάση αυτή την άποψη, πρέπει «να ικανοποιηθεί η Τουρκία». Πρόκειται, βέβαια, για επικίνδυνες ψευδαισθήσεις.
Είναι σαφές πως η πανδημία έχει αλλάξει πολλά και στις διεθνείς σχέσεις. Προφανώς και θα παρακολουθήσουμε μια νέα ανακατανομή ισχύος. Και επειδή τούτο θα γίνει γρήγορα, θα επηρεάσει την περιοχή μας, το ζητούμενο είναι να μη βρεθούμε και αδιάβαστοι.