Προειδοποίηση στη  Γερμανία  πως δεν θα έχει όφελος αν η  Ευρώπη  βυθιστεί σε ύφεση απηύθυνε ο πρωθυπουργός της  Ιταλίας  Τζουζέπε  Κόντε, στον απόηχο του «ναυαγίου» του Eurogroup για τη διαχείριση των επιπτώσεων της πανδημίας κορονοϊού.

Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Bild ο Ιταλός πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι ευρωπαϊκές οικονομίες βρίσκονται ενώπιον μια σκληρής δοκιμασίας.

Ζήτησε, δε, σύμφωνα με το Reuters, χαλάρωση των κανόνων δημοσιονομικής πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Ζητάμε την χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων. Διαφορετικά θα πρέπει να ξεγράψουμε την Ευρώπη και ο καθένας θα κάνει αυτό που νομίζει σωστό» σημείωσε.

Είπε επίσης ότι η Ιταλία δεν ζητά από τη Γερμανία και την Ολλανδία να πληρώσουν τα χρέη της.

«Δεν επιτρέπεται να πούμε στο τέλος  η επιχείρηση πέτυχε  αλλά ο ασθενής απεβίωσε» συνέχισε ο κ. Κόντε.

Ναυάγιο στο Eurogroup

Υπενθυμίζεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν στις ολονύκτιες διαβουλεύσεις που είχαν σε μία μεγαλύτερη στήριξη των οικονομιών τους που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό. 

Κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας τηλεδιάσκεψης, υπήρξε διαμάχη μεταξύ Ιταλίας και Ολλανδίας, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters. Η τηλεδιάσκεψη πρόκειται να συνεχιστεί την Πέμπτη.

Κατά τη μεταμεσονύχτια συνεδρίαση δεν έλειψαν και τα απρόοπτα, με μερικούς υπουργούς να αποκοιμούνται κατά διαστήματα, καθώς ήταν απογοητευμένοι, σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το Reuters.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ, φέρεται να δήλωσε σε ένα σημείο κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο:

«Ντροπή σας, ντροπή στην Ευρώπη. Σταματήστε αυτό τσίρκο τώρα».

Πηγή: philenews / sputniknews.gr