To Top
22:29 Σάββατο
14 Δεκεμβρίου 2019
philenews insider
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Capital.gr
ΜΑΖΙ ΜΕ
Forbes
insider banner
Επόμενο
Προηγούμενο
Τα ναι και τα όχι στον προϋπολογισμό 2020
ΑΡΧΙΚΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚΥΠΡΟΣ • Τα ναι και τα όχι στον προϋπολογισμό 2020
Τελευταία Ενημέρωση: 01 Δεκεμβρίου 2019, 3:08 μμ
Χωρίς ιδιαίτερους σκοπέλους, αναμένεται να εγκριθεί και φέτος ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2020. Δεδομένη είναι η στήριξη του προϋπολογισμού από τους βουλευτές του ΔΗΣΥ για να συνεχιστούν χωρίς προβλήματα οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί.
 
Παρόλο που το ΔΗΚΟ και η Αλληλεγγύη δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους, αναμένοντας τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων των κομμάτων τους, εκτός απροόπτου θα ταχθούν υπέρ του προϋπολογισμού. Συνεπώς, στις 18 ψήφους του ΔΗΣΥ θα προστεθούν οι 10 του ΔΗΚΟ και οι τρεις της Αλληλεγγύης, ανεβάζοντας τις θετικές ψήφους στις 31. Ωστόσο, υπάρχουν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες δύο με τρεις βουλευτές του ΔΗΚΟ διαφωνούν κάθετα στο ενεδεχόμενο το κόμμα να υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό. Και στο σενάριο που οι διαφωνούντες βουλευτές καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό, αυτός και πάλι θα περάσει, καθώς σχηματίζεται η απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
 
 
Πάντως το ΔΗΚΟ, γνωρίζοντας τον ρυθμιστικό του ρόλο, θα «ψήσει το ψάρι στα χείλη» στην κυβέρνηση, θέτοντας σειρά προϋποθέσεων για να εγκρίνει τον προϋπολογισμό. Από την άλλη, δεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση 25 βουλευτές από το ΑΚΕΛ, την ΕΔΕΚ, τους Οικολόγους, τη Συμμαχία, το ΕΛΑΜ και η βουλευτής Άννα Θεολόγου. Τα οκτώ κοινοβουλευτικά κόμματα παραθέτουν στον «Φ» τους λόγους για τους οποίους θα υπερψηφίσουν ή θα καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό. Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις των κομμάτων για την ετοιμασία των τροπολογιών μέσω των οποίων θα σταυρωθούν και θα μπει ψαλίδι σε πολλά κονδύλια. Οι τροπολογίες θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα των προηγούμενων χρόνων. 
   
ΔΗΣΥ: Εμπεδώνει τη σταθερότητα
 
Υπέρ του κρατικού προϋπολογισμού του 2020 θα ταχθεί ο ΔΗΣΥ. Όπως επισημαίνει το κυβερνών κόμμα, πρόκειται για έναν ακόμη πλεονασματικό προϋπολογισμό που εμπεδώνει περαιτέρω την μακροοικονομική σταθερότητα. Υποδεικνύει πως η συνετή δημοσιονομική διαχείριση και η ύπαρξη πλεονασμάτων είναι αναγκαία συνθήκη για την ταχύτερη αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους και ταυτόχρονα χρησιμεύει και ως μέσο αντίστασης σε τυχόν εξωτερικούς κινδύνους και κλυδωνισμούς. Παράλληλα, σημειώνει στον προϋπολογισμό νέα και σημαντικά έργα υποδομής, τα οποία είναι αναγκαία για τη βελτίωση της ποιότητας των πολιτών. Σύμφωνα με τον ΔΗΣΥ, η σταθερότητα και η ανάπτυξη της οικονομίας, που ενισχύει τα έσοδα του κράτους, επιτρέπουν την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής τα επόμενα χρόνια για να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο την κοινωνική συνοχή. 
 
ΑΚΕΛ: Αντιλαϊκός και αντιαναπτυξιακός 
 
Το ΑΚΕΛ αναμένεται να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2020. Όπως επισημαίνει το κόμμα της αριστεράς, η καταψήφιση του προϋπολογισμού είναι πρώτιστα πολιτική πράξη, η οποία εκπηγάζει από την κάθετη διαφωνία του ΑΚΕΛ με την οικονομικο-κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης Αναστασιάδη - ΔΗΣΥ. «Μια πολιτική που, δογματικά αγκιστρωμένη στη νεοφιλελεύθερη θεωρία, αποθεώνει συγκεκριμένους δείκτες της οικονομίας θυσιάζοντας την ευημερία των ανθρώπων», προσθέτει. Σύμφωνα με το ΑΚΕΛ, η κυβέρνηση επαίρεται για τα πλεονάσματα στην οικονομία, σημειώνοντας πως «το ΑΚΕΛ δεν είναι υπέρ των ελλειμμάτων, αλλά τα πλεονάσματα όμως προκύπτουν από την καθήλωση των αναπτυξιακών και κοινωνικών δαπανών, καθώς και από συγκυριακά έσοδα». Παράλληλα υποστηρίζει πως η κυβέρνηση εδώ και καιρό έχει καθηλώσει τις αναπτυξιακές επενδύσεις. Υποδεικνύει, επίσης, πως ο προϋπολογισμός του 2020 είναι και πάλι αντι-κοινωνικός, αντιλαϊκός και κοινωνικά ανάλγητος, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση συνεχίζει να έχει καθηλωμένες τις κοινωνικές δαπάνες και δεν επενδύει σχεδόν τίποτα σε κοινωνικές πολιτικές. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση, επισημαίνει το ΑΚΕΛ, εμμένει στον δραστικό περιορισμό του ρόλου του κράτους ακόμα και σε στρατηγικούς τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας.«Η κυβέρνηση, εξυπηρετώντας μεγάλα συμφέροντα, κατακόρυφα έχει αυξήσει τα κονδύλια για αγορά υπηρεσιών ακόμα και για ικανοποίηση μόνιμων αναγκών», σημειώνει. 
   
ΔΗΚΟ: Θέτει προϋποθέσεις 
 
Παρόλο που το ΔΗΚΟ δεν ανοίγει τα χαρτιά του για τη στάση που θα τηρήσει για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2020, ωστόσο διαμηνύει πως η απόφασή του θα ληφθεί με υπευθυνότητα και με απόλυτη συνέπεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΗΚΟ όπως κάθε χρόνο θέτει σειρά προϋποθέσεων για να στηρίξει τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς χωρίς την ψήφο του ο προϋπολογισμός δεν θα εγκριθεί. Έτσι και φέτος, το ΔΗΚΟ θα ακολουθήσει την πεπατημένη, ασκώντας πιέσεις στην κυβέρνηση για να ικανοποιήσει τα αιτήματά του. Μεταξύ των προϋποθέσεων που θέτει το κόμμα του Νικόλα Παπαδόπουλου, είναι η υλοποίηση του μηχανισμού για τις αναδιαρθρώσεις και τις εκποιήσεις που ετοιμάζει η Κεντρική Τράπεζα, η κατάργηση του ετήσιου τέλους των €350 που καταβάλλουν οι εταιρείες, διεύρυνση των δικαιούχων στο επίδομα θέρμανσης και ρύθμιση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων. Κύκλοι από το ΔΗΚΟ ανέφεραν πως το κόμμα έχει αποδείξει διαχρονικά ότι αντιμετωπίζει όλα τα θέματα με σοβαρότητα και υψηλό αίσθημα ευθύνης. «Γνώμονάς μας πάντοτε είναι το καλώς νοούμενο συμφέρον του τόπου και του λαού μας», τονίζουν απαντώντας σε ερωτήσεις του «Φ». Σε γραπτή τοποθέτηση, αναφέρεται πως «στο πλαίσιο της βασικής μας στόχευσης που είναι η ενίσχυση της μικρομεσαίας τάξης, της υπαίθρου και των χαμηλοσυνταξιούχων θα επιχειρήσουμε με τις προτάσεις και εισηγήσεις μας να ενδυναμώσουμε το κοινωνικό κράτος και το κράτος δικαίου». 
 
ΕΔΕΚ: Επανάληψη των προηγούμενων χρόνων 
 
Για την ΕΔΕΚ, ο προϋπολογισμός του 2020 αποτελεί μία επανάληψη των προϋπολογισμών των προηγούμενων χρόνων. Υποστηρίζει πως «θυμίζει αντιγραφή του χθες, αφού όπως και πέρσι έτσι και φέτος ο προϋπολογισμός είναι κατά βάση διαχειριστικός και όχι αναπτυξιακός». Παράλληλα, σημειώνει πως από τον προϋπολογισμό απουσιάζουν ποιοτικά μέτρα που θα προσδώσουν στην κυπριακή οικονομία μακροοικονομική σταθερότητα, καθώς και έργα ανταποδοτικού χαρακτήρα. Υποδεικνύει επίσης πως παρά τις επανειλημμένες εισηγήσεις της ΕΔΕΚ, η έμφαση παραμένει σε τομείς της οικονομίας που επηρεάζονται από εξωγενείς μη ελεγχόμενους παράγοντες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, επισημαίνει, αποτελεί η επαναλαμβανόμενη έμφαση στον παραδοσιακό τουρισμό και στον κατασκευαστικό τομέα, προσθέτοντας ότι οι εξαγγελίες περί αναβάθμισης και επέκτασης του τουρισμού σε νέους ποιοτικούς τομείς, όπως ο ιατρικός, ο συνεδριακός, ο αθλητικός, παραμένουν εξαγγελίες κενού περιεχομένου. Η ΕΔΕΚ ακόμα δεν έχει αποφασίσει τη στάση που θα τηρήσει επί του κρατικού προϋπολογισμού. Υπενθυμίζεται πως τα προηγούμενα χρόνια η ΕΔΕΚ καταψήφιζε τους προϋπολογισμούς, με εξαίρεση τα κονδύλια των υπουργείων Άμυνας και Υγείας. Όπως πληροφορείται ο «Φ», η ΕΔΕΚ ενδεχομένως να εφαρμόσει και φέτος την ίδια τακτική.
 
Κίνημα Αλληλεγγύης: Απουσιάζουν οι καινοτόμες ιδέες 
 
Αντιαναπτυξιακό θεωρεί η Αλληλεγγύη τον προϋπολογισμό του 2020. Πρόκειται, σημειώνει, για καθαρά διαχειριστικό προϋπολογισμό χωρίς ιδιαίτερα ευφάνταστο περιεχόμενο. Όπως υποστηρίζει η Αλληλεγγύη, ο προϋπολογισμός δεν δίνει απαντήσεις στις μείζονες ανάγκες και δεν λαμβάνει υπόψη την τρέχουσα οικονομική κατάσταση, η οποία παρά των διατυπανιζόμενων επιτυχιών συνεχίζει να παραπαίει. «Από την πλευρά των εσόδων του είναι καθαρά εισπρακτικός με ελάχιστες διακυμάνσεις, οι οποίες ουσιαστικά εμπεριέχουν τη φυσιολογική αύξηση μεγεθών, ενώ από την άποψη των δαπανών απλά συντηρούνται τα σχετικά μεγέθη και αφήνεται η αύξηση του προσωπικού μέσω του ανεξέλεγκτου μηχανισμού των εκτάκτων και προσωρινών υπαλλήλων με ό,τι αυτό συνεπάγεται» προσθέτει. Σύμφωνα με την Αλληλεγγύη, από τον προϋπολογισμό απουσιάζουν κίνητρα για τις καινοτόμες ιδέες και την αειφόρο ανάπτυξη, ενώ από το ισχύον φορολογικό καθεστώς λείπει η αναγκαία διαφάνεια και ο περιορισμός της φοροδιαφυγής. Επιπρόσθετα, υπογραμμίζει πως ο προϋπολογισμός του 2020 δεν λαμβάνει υπόψη τη μεγάλη τρύπα που ανοίγει το ΓεΣΥ. Καταλήγοντας, η Αλληλεγγύη θεωρεί πως είναι ανεπαρκή τα κονδύλια που διατίθενται στην άμυνα και την παιδεία, που είναι δύο ζωτικοί τομείς για υπεράσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όπως πληροφορείται ο «Φ», παρά τη διαφωνία της Αλληλεγγύης με τους κυβερνητικούς χειρισμούς σε πολλά ζητήματα, αναμένεται να υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό, όπως πράττει άλλωστε τα τελευταία χρόνια.
 
Συμμαχία Πολιτών: Διαχειριστικού χαρακτήρα ο προϋπολογισμός  
 
Καθαρά διαχειριστικού χαρακτήρα είναι οι προϋπολογισμοί τόσο του 2020, υποστηρίζει η Συμμαχία Πολιτών, η οποία θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς. Απαντώντας σε ερωτήσεις του «Φ» τονίζει πως «αναγνωρίζουμε μια προσπάθεια άμβλυνσης κάποιων κοινωνικών προβλημάτων ή ανισοτήτων, με αύξηση κάποιων κονδυλίων, όμως αυτή η προσπάθεια έχει αποσπασματικό χαρακτήρα και δεν αποτελεί μέρος μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής». Παράλληλα, επισημαίνει πως και από τον προϋπολογισμό του 2020 απουσιάζει το όραμα, το οποίο θα ωθούσε την Κύπρο να πάει μπροστά και να δώσει θετικές και ελπιδοφόρες απαντήσεις στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα και η κοινωνία. 
 
ΕΛΑΜ: Μας χωρίζει τεράστιο χάος
 
Στερείται οράματος ο κρατικός προϋπολογισμός, ενώ κινείται προς τη λανθασμένη κατεύθυνση επισημαίνει το ΕΛΑΜ, το οποίο θα δώσει αρνητική ψήφο. «Μας χωρίζει τεράστιο χάος με τη φιλοσοφία της κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος, αφού η δική μας ιδεολογία πρεσβεύει ένα κοινωνικό κράτος, που θα βρίσκεται αρωγός στο πλευρό των πολιτών. Ένα κράτος που θα προσβλέπει στην πολυδιάστατη ανάπτυξη, βασιζόμενο σε σωστές υποδομές και μεταρρυθμίσεις. Ένα κράτος που θα επενδύει στη βιομηχανία και την καινοτομία» σημειώνεται. Επίσης, τονίζει πως τη στιγμή που η Κυβέρνηση παρουσιάζεται φειδωλή στα κοινωνικά επιδόματα που παραχωρεί στις ευπαθείς ομάδες των πολιτών, την ίδια στιγμή τα κονδύλια που αφορούν τη μεταναστευτική πολιτική έχουν υπερδιπλασιαστεί. Σύμφωνα με το ΕΛΑΜ, ο κρατικός προϋπολογισμός δεν θα πρέπει να προάγει αντιλαϊκές πολιτικές, αλλά θα πρέπει να αποτελεί την ασπίδα του λαού, ενισχύοντας τις ευπαθείς ομάδες. 
 
Οικολόγοι: Στερείται φιλόδοξου και τολμηρού οράματος
 
Οι Οικολόγοι δεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2020 ως μια έκφραση διαφωνίας προς την
οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Όπως επισημαίνουν, ο κρατικός προϋπολογισμός αποτελεί αντανάκλαση της κυβερνητικής αντίληψης για την οικονομία, σημειώνοντας πως  η κυβερνητική οικονομική πολιτική δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες της κοινωνίας και των πολιτών. «Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ισοπεδώνονται από τον άνισο ανταγωνισμό με μεγάλες ή ξένες επιχειρήσεις, που ενισχύεται από τις κυβερνητικές πολιτικές» σημειώνεται. Παράλληλα τονίζουν πως τα προβλήματα που προέκυψαν από τη μεγάλη τραπεζική κρίση στις αρχές της δεκαετίας δεν έχουν ακόμα αντιμετωπιστεί πλήρως, με αποτέλεσμα νοικοκυριά και επιχειρήσεις να ζουν υπό το βάρος των αθέμιτων τραπεζικών πρακτικών, των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των αποτυχημένων σχεδίων στήριξης των δανειοληπτών. Σύμφωνα με τους Οικολόγους, ο προϋπολογισμός στερείται φιλόδοξου και τολμηρού οράματος για στήριξη των πραγματικά παραγωγικών δυνάμεων της οικονομίας, ενώ συνεχίζει η μονόπλευρη υποστήριξη συγκεκριμένων συμφερόντων. Τονίζουν, επίσης πως στον προϋπολογισμό δεν ενσωματώνονται πρόνοιες που να αφορούν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
  Ελευθερία Παϊζάνου   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...