To Top
10:28 Δευτέρα
20 Ιανουαρίου 2020
philenews insider
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Capital.gr
ΜΑΖΙ ΜΕ
Forbes
insider banner
Επόμενο
Προηγούμενο
Νέα βιομηχανία στήθηκε για τα κόκκινα δάνεια
ΑΡΧΙΚΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚΥΠΡΟΣ • Νέα βιομηχανία στήθηκε για τα κόκκινα δάνεια
Τελευταία Ενημέρωση: 05 Δεκεμβρίου 2019, 9:18 πμ
Παράλληλη τραπεζική βιομηχανία αναπτύσσεται γύρω από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια  τόσο με τις εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων» απαιτήσεων (servicers) όσο και με τα επενδυτικά ταμεία που ενδιαφέρονται για την αγορά προβληματικών δανείων. Οι τραπεζικές διοικήσεις μικρών και μεγάλων τραπεζών βρίσκονται σε κινητοποίηση για να μειώσουν την έκθεση σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια που στο σύνολο του τραπεζικού συστήματος ανέρχονται στα €9,7 δις. τέλος Ιουνίου 2019. Οι λύσεις είναι πωλήσεις προβληματικών δανείων και ανάθεση σε εταιρείες για την είσπραξη των επισφαλών απαιτήσεων.
 
Στη διαδικασία προετοιμασίας να πωλήσει πακέτο μη εξυπηρετούμενων δανείων με λογιστική αξία πέραν των €2 δις. το γνωστό Helix 2, βρίσκεται η Τράπεζα Κύπρου. Κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2019, το συγκρότημα έχει ξεκινήσει ένα στάδιο προετοιμασίας για να εξετάσει τη βιωσιμότητα διαφόρων μεθόδων μείωσης ΜΕΔ  με στόχο τον εντοπισμό της επιλογής που ανταποκρίνεται καλύτερα στους στρατηγικούς του στόχους.
   
To Hellix 1αφορούσε την πώληση δανειακού χαρτοφυλακίου με μεικτή λογιστική αξία ύψους €2,8 δις. σε συγκεκριμένα επενδυτικά ταμεία συνδεδεμένα με την Apollo Global Management LLC. Η συναλλαγή αποτελεί την πρώτη αγορά ΜΕΔ με εξασφαλίσεις που λαμβάνει χώρα στην Κυπριακή Δημοκρατία ενώ θεωρείται, η πρώτη μεταβίβαση χαρτοφυλακίου δανείων που έχει πραγματοποιηθεί  σε Ελλάδα και Κύπρο. Αρχές του 2017 είχε καταλήξει σε συμφωνία με την Pepper για διαχείριση προβληματικών δανείων €800 εκατ.
 

Η Ελληνική Τράπεζα εξετάζει την ενδεχόμενη πώληση ΜΕΔ και έχει ξεκινήσει ένα στάδιο προετοιμασίας για να επανεξετάσει τη βιωσιμότητα διαφόρων μεθόδων μείωσής τους. Διόρισε διεθνείς συμβούλους και προχώρησε σε συζητήσεις μετά από υπογραφή συμφωνιών εμπιστευτικότητας και ανταλλαγής πληροφοριών με διάφορα τρίτα πρόσωπα που ενδέχεται να ενδιαφέρονται για πιθανή συνεργασία με την Τράπεζα. Μάλιστα για την αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων, πώλησε τις δραστηριότητες του Τομέα Διεύθυνσης Διαχείρισης Καθυστερήσεων στην APS Debt Servicing Cyprus Ltd (APS Cyprus), η οποία ξεκίνησε τις δραστηριότητές της τον Ιούλιο του 2017. Στην Ελληνική είχε προηγηθεί μικρή πώληση πακέτου προβληματικών δανείων τον Ιούνιο του 2018 στην B2Kapital Cyprus, ύψους €144 εκατ.

Η Altamira είναι από τους μεγαλύτερους διαχειριστές προβληματικών δανείων στην Κύπρο. Έχει τη διαχείριση περίπου €7 δισ. προβληματικών δανείων της ΚΕΔΙΠΕΣ. Ωστόσο, οι εξελίξεις κινούνται και σε άλλα μέτωπα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την εκποίηση της συμμετοχής της ΚΕΔΙΠΕΣ στην Altamira, η οποία έχει εκπνεύσει από τον Μάρτιο του 2019. Πάντως, οι διαδικασίες προχωρούν και αναμένεται σύντομα σ’ αυτό το κομμάτι να υπάρξουν εξελίξεις. Mε την εκποίηση της συμμετοχής στην Altamira, θα πρέπει να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για την αναθεώρηση της αρχικής συμφωνίας που είχε συνομολογηθεί με τη διοίκηση της πρώην ΣΚΤ. Οι ενδείξεις τουλάχιστον στην παρούσα φάση είναι ότι θα παραμείνει η Altamira, αλλά με αλλαγή των όρων του αρχικού συμβολαίου. Το ενδιαφέρον στην περίπτωση της Altamira είναι υπογραφή συμφωνίας της με τον όμιλο Alpha Bank. Aνέλαβε τη διαχείριση προβληματικών δανείων €4,3 δισ., εκ των οποίων τα μισά είναι στεγαστικά και τα άλλα μισά επαγγελματικά δάνεια, καθώς και ακίνητα αξίας €200 εκατ. Η  Altamira θα έχει υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία στην Κύπρο αξίας περίπου €11 δισ. και ακίνητα €700 εκατ. περίπου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εθνική Τράπεζα (Κύπρου) για να κλείσει το deal με την Astrobank έπρεπε να απαλλάξει από τον ισολογισμό της μεγάλο μέρος του χαρτοφυλακίου προβληματικών και επιχειρηματικών δανείων καθώς και δάνεια λιανικής συνολικού ύψους €400 εκατ. Η Εθνική είναι κοντά να πωλήσει το προβληματικό χαρτοφυλάκιο στην APS. Κινητικότητα επικρατεί και στην Astrobank. Η τράπεζα είναι σε προχωρημένο στάδιο για δημιουργία εταιρείας διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, στην οποία θα συμμετέχει και εξειδικευμένη εταιρείας διαχείρισης.
 
  Θεανώ Θειοπούλου   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...