To Top
09:18 Σάββατο
18 Ιανουαρίου 2020
philenews insider
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Capital.gr
ΜΑΖΙ ΜΕ
Forbes
insider banner
Επόμενο
Προηγούμενο
Άσπονδες συμμαχίες για προϋπολογισμό και σταυρώματα
ΑΡΧΙΚΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚΥΠΡΟΣ • Άσπονδες συμμαχίες για προϋπολογισμό και σταυρώματα
  11 Δεκεμβρίου 2019, 8:38 πμ  
Πρόσκαιρες συμμαχίες δημιουργήθηκαν στη Βουλή για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2020. Από τη μία, συμμάχησαν ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και Αλληλεγγύη για να δημιουργηθεί η απαιτουμένη πλειοψηφία, ώστε να ψηφιστεί σήμερα το απόγευμα ο κρατικός προϋπολογισμός, παρόλο που τα δύο τελευταία κόμματα διαμηνύουν πως δεν δίνουν λευκή επιταγή στην Κυβέρνηση. 

Από την άλλη, τα αντιπολιτευόμενα κόμματα, με 13 συνδυασμούς, συνεργάζονται για να εγκριθούν οι τροπολογίες που προτείνουν, ώστε να έχουν υπό τον έλεγχό τους συγκεκριμένους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, τα κόμματα έκοβαν και έραβαν για τις τροπολογίες. Μέχρι αργά το βράδυ, οι κοινοβουλευτικοί συνεργάτες έγραφαν και έσβηναν, για να βελτιώσουν κάποιες τροπολογίες, αλλά και για να αποσύρουν κάποιες άλλες.
   
Πάντως, μέχρι την τελευταία στιγμή θα γίνονται παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, για να μπλοκαριστούν κάποιοι κυβερνητικοί σχεδιασμοί. Στο μεταξύ, δυο τροπολογίες που θεωρούνται ως πολύ σημαντικές από το ΑΚΕΛ, την ΕΔΕΚ και τους Οικολόγους δεν αποκτούν μέχρι στιγμής την απαιτούμενη πλειοψηφία και καταβάλλεται προσπάθεια για να πεισθεί το ΔΗΚΟ να τις στηρίξει. Tα τρία κόμματα προτείνουν να δεσμευθεί το κονδύλι €40 εκατ., το οποίο προορίζεται για την υλοποίηση των απαραίτητων υποδομών για έλευση υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κύπρο. Για το συγκεκριμένο θέμα υπάρχουν επιφυλάξεις από βουλευτές, γι΄ αυτό μετά τις γιορτές θα συζητηθεί στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου. 
   
Ταυτόχρονα, ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ και Οικολόγοι θα καταβάλουν προσπάθεια για να λάβουν τη θετική ψήφο του ΔΗΚΟ σχετικά με το σταύρωμα του κονδυλίου ύψους €25 εκατ. για το Σχέδιο Προώθησης της Οπτικοακουστικής Βιομηχανίας (Olivewood).

Να σημειωθεί πως τις προηγούμενες ημέρες, τα αντιπολιτευόμενα κόμματα κατέβαλλαν προσπάθεια για να έχουν λόγο ακόμη και στην επενδυτική πολιτική της κυβέρνησης, ωστόσο, στην πορεία έκαναν πίσω. Συγκεκριμένα, χθες ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ απέσυραν την τροπολογία με την οποία θα δεσμευόταν το 50% του κονδυλίου των €2.2 εκατ. που προορίζεται για αγορά υπηρεσιών από εξειδικευμένους οίκους για τη διενέργεια ενισχυμένων ελέγχων δέουσας επιμέλειας για τους αιτούντες απόκτησης κυπριακής υπηκοότητας, στη βάση του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος. Πάντως, πρακτικά η τροπολογία δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί.
 
Συνεπώς, μετά το πάρε - δώσε αναμένεται να εγκριθούν μεταξύ άλλων οι εξής τροπολογίες: 1. Δέσμευση των ενοικίων που καταβάλλει το κράτος, με εξαίρεση τα ενοίκια του πρώτου τριμήνου του έτους. Από το σταύρωμα εξαιρούνται τα ενοίκια που καταβάλλονται από το υπουργείο Εξωτερικών για τις πρεσβείες. 2. Σταύρωμα των αμοιβών των συνεργατών του Προέδρου της Δημοκρατίας, των υπουργών και των υφυπουργών.
 
Πάντως, υπάρχουν κάποια κόμματα που επιδιώκουν και δέσμευση του κονδυλίου για τους συνεργάτες του Προέδρου της Βουλής. 3. Αποκοπή του κονδυλίου για τις αποκρατικοποιήσεις και την αποξένωση των κρατικών περιουσιακών στοιχείων. Η Βουλή προσπαθεί να βρει το πιο κατάλληλο λεκτικό, για να μην επηρεαστεί το Ταμείο Αλληλεγγύης και η ΚΕΔΙΠΕΣ από την αποκοπή του κονδυλίου. 4. Δέσμευση του 50% των πιστώσεων, οι οποίες θα καλύψουν τη διαμόρφωση του «Φιλοξενία» σε Δευτεροβάθμιο Εφετείο και Εμπορικό Δικαστήριο 5. Σταύρωμα του κονδυλίου ύψους €3,3 εκατ. που αφορά τη βελτίωση του δρόμου από την Πάφο προς την Πόλη Χρυσοχούς (Λεωφόρος Ελλάδας). 6. Αποκοπή 5% των κονδυλίων των συμβουλευτικών υπηρεσιών και στις λειτουργικές δαπάνες του κράτους. 7. Δέσμευση κατά 50% του κονδυλίου των €33 εκατ. για το Σχέδιο «Εστία». 8. Ενημέρωση της Βουλής, κάθε έξι μήνες για τις πιστώσεις που έχουν στη διάθεσή τους οι υπουργοί για έργα και άλλους σκοπούς. 9. Δέσμευση του κονδυλίου των €4 εκατ. για την αγορά λιμουζίνων για κρατικούς αξιωματούχους και αγορά οχημάτων για τη δημόσια υπηρεσία.
 
  Eλευθερία Παϊζάνου   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...