Οι Aρχές της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα του νέου κορωνοϊού στη χώρα σε ένα άτομο που επέστρεψε πρόσφατα από το Ιράν μέσω του Μπαλί. 
 
Ο ασθενής, που είναι περίπου 60 ετών, βρέθηκε θετικός στον covid-19 σήμερα και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο του Όκλαντ.
 
“Η κατάσταση της υγείας του βελτιώνεται. Βρίσκεται σε απομόνωση σε έναν θάλαμο με αρνητική πίεση ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωση της νόσου”, διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Υγείας της Νέας Ζηλανδίας.
 
Νεοζηλανδοί αξιωματούχοι διευκρίνισαν ότι το άτομο αυτό έφτασε στο Όκλαντ την Τετάρτη, ενώ κάποια μέσα ενημέρωσης της χώρας μετέδωσαν ότι πρόκειται για μία γυναίκα.
 
Οι αξιωματούχοι ενημέρωσαν όλους τους επιβάτες που βρίσκονταν στην ίδια πτήση με τον ασθενή να απευθυνθούν στις αρχές σε περίπτωση που ανησυχήσουν για την υγεία τους.
 
“Αν και αντιμετωπίζουμε το πρώτο κρούσμα του covid-19, ο κίνδυνος μιας επιδημίας παραμένει χαμηλός”, τόνισε το υπουργείο Υγείας. 
 
Νωρίτερα σήμερα ο Υπουργός Υγείας της Νέας Ζηλανδίας Ντέιβιντ Κλαρκ είχε ανακοινώσει αυστηρά μέτρα για τους επιβάτες που επιστρέφουν από το Ιράν, αντίστοιχους με αυτούς που ισχύουν για όσους επιστρέφουν από την Κίνα.  
Ο Κλαρκ εξήγησε την απόφασή του επικαλούμενος τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στο Ιράν, όπου από τον covid-19 έχουν χάσει τη ζωή τους 26 άνθρωποι, ο μεγαλύτερος αριθμός νεκρών εκτός Κίνας, και εξαιτίας της ελλιπούς πληροφόρησης από τις ιρανικές αρχές.
 
Χθες το Ιράν ανακοίνωσε ότι στη χώρα έχουν καταγραφεί συνολικά 245 κρούσματα.
 
Λευκορωσία
 
Η Λευκορωσία ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι κατέγραψε το πρώτο κρούσμα του νέου κορωνοϊού στη χώρα, έναν Ιρανό φοιτητή που έφτασε στη χώρα μέσω Αζερμπαϊτζάν την προηγούμενη εβδομάδα. 
 
Το υπουργείο Υγείας επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ότι η κατάσταση της υγείας του ασθενή είναι “ικανοποιητική”.
 
Οι άνθρωποι που ήρθαν σε επαφή με τον ασθενή από τις 22 Φεβρουαρίου οπότε επέστρεψε στη χώρα τέθηκαν σε καραντίνα στο νοσοκομείο για μολυσματικές ασθένειες του Μινσκ. 
 
Το υπουργείο Υγείας επίσης επεσήμανε ότι υγειονομικοί έλεγχοι θα γίνονται σε όλους όσοι φτάνουν στη Λευκορωσία από την Ιταλία, το Ιράν και τη Νότια Κορέα, μέτρα που ήδη εφαρμόζονται στους ταξιδιώτες από την Κίνα. 
 
Νίκαια

Μια γυναίκα, η οποία είχε πρόσφατα επιστρέψει από το Μιλάνο, είναι το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κορωνοϊού στη Νίκαια της νότιας Γαλλίας, δήλωσε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ο δήμαρχος της γαλλικής πόλης.
 
“Ενημερώθηκα για το πρώτο κρούσμα του κορωνοϊού που διαγνώστηκε σήμερα το πρωί στο νοσοκομείο της Νίκαιας”, ανέφερε ο δήμαρχος Κριστιάν Εστροζί.
 
Κίνα
 
Ασθενείς που είχαν μολυνθεί με τον κορωνοϊό και πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο γιατί ανέρρωσαν, αλλά στη συνέχεια βρέθηκαν εκ νέου θετικοί στον ιό, προέκυψε ότι δεν μπορούν να μεταδώσουν τον ιό, όπως δήλωσε σήμερα ένας αξιωματούχος της Κινεζικής Εθνικής Επιτροπής Υγείας (NHC). 
 
Ο Γκουό Γιανχόνγκ, ένας αξιωματούχος της NHC, δήλωσε στους δημοσιογράφους στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης του Τύπου, ότι θα πρέπει να κατανοήσουμε σε βάθος τον νέο κορωνοϊό και να βελτιώσουμε την διαδικασία εντοπισμού, παρακολούθησης και διαχείρισης των ασθενών που έχουν αναρρώσει.
 
Ισπανία
 
Στο μεταξύ, μια μικρή ομάδα από τους 130 ενοίκους του ξενοδοχείου στην Τενερίφη, που βρίσκεται για τέταρτη ημέρα σε καραντίνα λόγω του κορωνοϊού, εθεάθησαν σήμερα να επιβιβάζονται σε ένα μικρό λεωφορείο, όπως φαίνεται από ένα βίντεο που τράβηξε ένας από τους παραμένοντες ενοίκους.
 
Ο οδηγός του λεωφορείου δήλωσε στο Reuters νωρίτερα ότι μετέβη εκεί για να παραλάβει ενοίκους. Δεν είναι σαφές πού μεταφέρονται.  
 
Περίπου έξι ένοικοι, ανάμεσά τους και ένα βρέφος μέσα σε παιδικό καροτσάκι, εξήλθαν από το ξενοδοχείο H10 Costa Adeje Palace, νότια της Τενερίφης, θερμομετρήθηκαν και απολυμάνθηκαν στον πίσω χώρο του ξενοδοχείου προτού επιβιβαστούν σε ένα 15θέσιο μικρό λεωφορείο, φαίνεται από το βίντεο.
 
Ιαπωνία
 
Δύο πολίτες της Νότιας Αφρικής, μέλη του πληρώματος του κρουαζιερόπλοιου Princess Diamond, το οποίο έχει τεθεί σε καραντίνα για περισσότερο από τρεις εβδομάδες ανοιχτά της Ιαπωνίας, προβλήθηκαν από τον νέο κορωνοϊό, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές της Πρετόρια.
 
“Δώδεκα Νοτιοαφρικανοί ανήκουν στο πλήρωμα του κρουαζιερόπλοιου Princess Diamond (…) δύο από αυτούς υποβλήθηκαν σε εξετάσεις και βρέθηκαν θετικοί στον ιό Covid-19”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας.
 
Αυτοί τώρα βρίσκονται υπό την μέριμνα των ιαπωνικών αρχών και δεν παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, συνέχισε.
 
Οι δύο αυτοί άνθρωποι είναι οι πρώτοι Νοτιοαφρικανοί που έχουν καταγραφεί επισήμως ότι έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό. Μέχρι σήμερα δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα του ιού Covid-19 στην χώρα τους.
 
Οι αρχές της Πρετόρια ανακοίνωσαν χθες το βράδυ ότι 132 από τους πολίτες τους θα επαναπατριστούν, κατόπιν αιτήματός τους, από την πόλη Ουχάν, το κέντρο της επιδημίας του νέου κορωνοϊού στην Κίνα.
 
Μόνον τρεις άνθρωποι έχει επιβεβαιωθεί επισήμως ότι έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό σε όλη την Αφρική, ένας στην Αίγυπτο, ένας στην Αλγερία και ένας στη Νιγηρία, ενώ δεν υπάρχει κανένας θάνατος.
 
Ο νέος κορωνοϊός έχει προσβάλλει περισσότερους από 80.000 ανθρώπους και προκαλέσει τον θάνατο σχεδόν 3.000 στον κόσμο, σχεδόν στο σύνολό τους στην Κίνα, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό που έκανε το AFP στηριζόμενο σε επίσημες πηγές.
 
Ρωσία
 
Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι θέτει περιορισμούς στην είσοδο Ιρανών πολιτών και ταξιδιωτών που προέρχονται από τη Νότια Κορέα, δύο χώρες που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την επιδημία του νέου κορωνοϊού.
 
Με διάταγμά της η ρωσική Κυβέρνηση ανακοίνωσε “την προσωρινή αναστολή” ήδη από σήμερα της παροχής αδειών εισόδου στη Ρωσία για τους Ιρανούς πολίτες. 
 
Δεύτερο διάταγμα προβλέπει περιορισμούς από την 1η Μαρτίου για τους ταξιδιώτες που φτάνουν αεροπορικώς από τη Νότια Κορέα. Με εξαίρεση κάποιες ειδικές κατηγορίες, όπως οι επίσημοι αξιωματούχοι και οι πολίτες κάποιων χωρών συμμάχων της Μόσχας, θα τους απαγορεύεται η είσοδος στο ρωσικό έδαφος. 
 
Την Τετάρτη η Μόσχα είχε ανακοινώσει ότι συστήνει στου Ρώσους να αποφεύγουν να ταξιδεύουν την Ιταλία, το Ιράν και τη Νότια Κορέα, λόγω της εξάπλωσης της επιδημίας covid-19 σε αυτές τις χώρες.

 
Πηγή: philenews/KYΠΕ