Ραγδαία αύξηση καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στις τιμές των λαχανικών ως αποτέλεσμα των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν. Οι τιμές έχουν ανέβει αισθητά, ιδιαίτερα των προϊόντων πρώτης ανάγκης. Ενόψει της Τσικνοπέμπτης οι τιμές δεν αναμένεται να διαφοροποιηθούν, ωστόσο υπάρχει ανησυχία για την Καθαρά Δευτέρα.
 
Η τιμή της ντομάτας διατίθεται προς €2,50 το κιλό σε σύγκριση με €1,50 την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Περαιτέρω, καταγράφουν σημαντικές αυξήσεις οι τιμές στα αγγουράκια με του θερμοκηπίου να φθάνουν τα €3,30 το κιλό σε σύγκριση με €1,50, ενώ αντίθετα η τιμή στα αγγουράκια χωραφιού έχει διπλασιαστεί και έφθασε τα €4 το κιλό από €2 που πωλούνταν τον Φεβρουάριο του 2019.
 
Την ίδια στιγμή έχουν ακριβύνει κατά πολύ και οι τιμές των οσπρίων, κάποια εκ των οποίων έχουν ξεπεράσει τα €5 το κιλό. Τα φασόλια ξεκούνι έχουν φθάσει τα €5,50 το κιλό, από €4 που πωλούνταν την αντίστοιχη περίοδο του 2019, ενώ αντίθετα οι τιμές σε φασολάκι, μπιζέλι και κουκιά είναι στα €5, σε σχέση με €3–€3,50 στις 17 Φεβρουαρίου 2019. Τα κολοκυθάκια πωλούνται €3,50 από €1,50 το κιλό, το κραμπί στα €2 από €1,20, ενώ οι αγκινάρες από €1,70 το κιλό πέρυσι πωλούνται σήμερα στα €3,30 το κιλό. 
 
 
Και οι τιμές στα πιπέρια έχουν ανέβει αισθητά. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τα πιπέρια αψά από €3 πωλούνται €5,50, τα πιπέρια πράσινα από €2,50 πωλούνται €3,30 και τα πιπέρια κέρατα από €2 πωλούνται €3,50. 
 
Η τιμή της πατάτας βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα 90 σεντ το κιλό, χωρίς να υπάρχει καμία διακύμανση σε σύγκριση με πέρυσι, παρά τις κακές καιρικές συνθήκες το τελευταίο διάστημα με τον παγετό που οδήγησε στην καταστροφή πολλών πατατοφυτειών.
 
Αντίθετα, οι τιμές στα φρούτα διατίθενται στα ίδια με τα περσινά επίπεδα. Συγκεκριμένα, τα μανταρίνια πωλούνται €1,50, τα λεμόνια €0,80, πορτοκάλια σιεκκέρικα €1, αβοκάντο €3,80, μπανάνες €0,80 και φράουλες €8 το κιλό.
 
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φρουταριούχων Πόλυς Καττάσης αποδίδει τις αυξήσεις στις τιμές των λαχανικών στις καιρικές συνθήκες που επικρατούν τις τελευταίες εβδομάδες στην Κύπρο. Σύμφωνα με τον κ. Καττάση, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών και παγετώνων που επικρατούν από την περίοδο των Φώτων, για πρώτη φορά μετά από εορταστική περίοδο, οι τιμές των προϊόντων ανεβαίνουν αντί να κατεβαίνουν.
 
Όπως είπε χαρακτηριστικά, έχουν πάρει φωτιά οι τιμές των λαχανικών και των οσπρίων, ενώ των φρούτων παραμένουν σε λογικά επίπεδα. Όλα αυτά, είπε, ενώ οι καταναλωτές δυσκολεύονται να προμηθευτούν βασικά είδη διατροφής ιδιαίτερα το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα.
 
Ο κ. Καττάσης ανέφερε ότι οι καταναλωτές λόγω ελλείψεων στην αγορά θα δυσκολευτούν να βρουν φρέσκα χόρτα για τη σαλάτα τους. 
 
Πολλά όσπρια είπε επηρεάστηκαν από τον παγετό με αποτέλεσμα να καθυστερήσουν οι φυτείες να ωριμάσουν και, επομένως, θα υπάρχουν ικανοποιητικές ποσότητες να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση, ιδιαίτερα μετά την Καθαρά Δευτέρα.