Τη νομιμότητα του διατάγματος προσωρινής υποχρεωτικής ψυχιατρικής νοσηλείας το οποίο εκδόθηκε εναντίον κοπέλας, κατόπιν σχετικής αίτησης την οποία υπέβαλε προς το Επαρχιακό Δικαστήριο η μητέρα της, κλήθηκε να εξετάσει το Ανώτατο Δικαστήριο. Σύμφωνα με τα γεγονότα, πριν την έκδοση του επίδικου διατάγματος, η μητέρα και πάλι με αίτησή της προς το δικαστήριο εξασφάλισε διάταγμα με το οποίο εντελλόταν η Αστυνομία να προβεί στη σύλληψη της θυγατέρας και να την οδηγήσει σε υποχρεωτική ψυχιατρική εξέταση.
 
Μετά την έκδοση του διατάγματος, η θυγατέρα, μέσω των δικηγόρων της, αποτάθηκε με διάβημα στο Ανώτατο Δικαστήριο ζητώντας ακύρωση τού εν λόγω διατάγματος. 
 
Όπως, μεταξύ άλλων, αναφέρεται στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η θυγατέρα υποστήριξε ότι τα δύο διατάγματα εκδόθηκαν κατόπιν «ψευδορκίας» από τη μητέρα της και παραπλάνησης του δικαστηρίου. Περαιτέρω, προβλήθηκε η θέση ότι παραβιάστηκαν αρχές φυσικής δικαιοσύνης.
 
Επί του προκειμένου, το Ανώτατο Δικαστήριο τόνισε ότι «η παραβίαση των κανόνων φυσικής δικαιοσύνης είναι θεμελιώδους σημασίας γιατί το δικαστήριο έχει την υποχρέωση να προστατεύσει τα δικαιώματα οποιουδήποτε εμφανίζεται ενώπιόν του και, ταυτοχρόνως, να βεβαιώνεται ότι η διαδικασία διεξάγεται σε πλαίσια ισότητας των όπλων για αμφότερες τις πλευρές».
 
Ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση κρίθηκε πως στη θυγατέρα δόθηκε η ευκαιρία να ακουστεί και να παρουσιάσει την υπόθεσή της, μέσω του δικηγόρου της, και δεν ετίθετο θέμα παραβίασης των κανόνων φυσικής δικαιοσύνης. Συγκεκριμένα, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι «δεν στοιχειοθετήθηκε οτιδήποτε το οποίο θα μπορούσε να καταδείξει ότι το δικαστήριο έχει παραβιάσει την αρχή της δίκαιης δίκης ή τα δικαιώματα της αιτήτριας.
 
Αντιθέτως, όχι μόνο επέτρεψε στον συνήγορο να αντεξετάσει την ψυχίατρο, αλλά στη βάση της υποχρέωσης που είχε άκουσε και την αιτήτρια που έδωσε τη δική της εκδοχή ως προς τη δυνατότητα έκδοσης του διατάγματος ή όχι». Καταληκτικά, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε πως δεν υπήρχε περιθώριο παρέμβασής του και ανατροπής του προσβαλλόμενου διατάγματος.