Ο κοροναϊός “εξαφανίζει” 5 τρισ. δολ. από τις αγορές μετοχών, καθώς εξαπλώνεται σε νέες χώρες

Οι διεθνείς αγορές μετοχών έχουν βυθιστεί βιώνοντας τη χειρότερη εβδομάδα τους από την οικονομική κατάρρευση του 2008. Καθώς ο κοροναϊός εξαπλώνεται σε νέες χώρες, υποδαυλίζοντας τις ανησυχίες να μετεξελιχθεί σε παγκόσμια πανδημία, περίπου 5 τρισ. δολ. “εξαφανίστηκαν” από διεθνείς αγορές μετοχών.

-Στην Ασία, ο ο δείκτης Nikkei της Ιαπωνίας έπεσε 3,67% την Παρασκευή, ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ έπεσε 2,4% και της Σανγκάης 3,71%.

-Οι ευρωπαϊκές αγορές ακολούθησαν στην πτωτική πορεία, με τον FTSE 100 του Λονδίνου να ανοίγει με πτώση 3,3%, τον DAX της Γερμανίας να πέφτει 3,6% και τον CAC 40 της Γαλλίας 3,1%. Ο FTSE MIB στην Ιταλία έπεσε την Παρασκευή 2,3%.

-Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 διαγράφει τη μεγαλύτερη καθοδική πορεία από την οικονομική κρίση του 2008.

-Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν πως η εξάπλωση της ασθένειας θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια νέα παγκόσμια ύφεση καθώς ο Covid-19 πλέον έχει περισσότερες πιθανότητες να εξελιχθεί σε παγκόσμια πανδημία.

-Οι μετοχές στη Wall Street έπεσαν την Πέμπτη 4,4% -η μεγαλύτερη πτώση από τον Αύγουστο του 2011-, ενώ ο Dow Jones κατέγραψε τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες.

-Η τιμή του πετρελαίου Brent μειώθηκε στα 50,31 δολ. φτάνοντας στο χαμηλότερο σημείο από τον Δεκέβριο του 2008.

Σε αριθμούς

-Τα κρούσματα αυξήθηκαν ξανά στη Νότια Κορέα, ενώ μέχρι αυτήν τη στιγμή υπάρχουν καταγεγραμμένα περισσότερα από 2.300 κρούσματα.

-Το δημοφιλέστατο συγκρότημα κορεατικής ποπ, BTS, ακύρωσε τέσσερις συναυλίες του στη Σεούλ για τον Απρίλιο, όπου 200.000 οπαδοί επρόκειτο να τις παρακολουθήσουν.

-700 ταξιδιώτες παραμένουν εγκλωβισμένοι σε ξενοδοχείο της Τενερίφης όπου τουλάχιστον τέσσερις από αυτούς έχουν βγει θετικοί στον κοροναϊό.

-Το ιαπωνικό νησί Hokkaido έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης έως τις 19 Μαρτίου, καθώς έχουν επιβεβαιωθεί τουλάχιστον 63 κρούσματα και δύο θάνατοι από τον κοροναϊό.

-Ένα κρούσμα στη Νιγηρία αποτελεί το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην υποσαχάρια Αφρική.

-Σημειώθηκαν νέα κρούσματα σε Βόρεια Ιρλανδία και Ουαλία την Παρασκευή, ανεβάζοντας σε 19 τους ασθενείς στο Ηνωμένο Βασίλειο.

-Η Νέα Ζηλανδία προστέθηκε στον κατάλογο των χωρών στις οποίες έχει μεταδοθεί ο ιός. Το πρώτο κρούσμα είναι ένα 60χρονος που επέστρεψε πρόσφατα από το Ιράν.

-Το ίδιο συνέβη και με τη Λιθουανία, με το πρώτο κρούσμα να είναι ένας άνθρωπος που είχε ταξιδέψει στην Ιταλία.

-Στην Ολλανδία τα δύο πρώτα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Ιστορικό

Το ξέσπασμα του νέου κοροναϊού ξεκίνησε από την κινεζική πόλη Ουχάν και έχει προκαλέσει πάνω 83.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε όλο τον κόσμο σε Ασία, Ευρώπη, Βόρεια Αμερική, Λατινική Αμερική, Αφρική και Μέση Ανατολή, καθώς και στην Αυστραλία. Πάνω από 2.800 άνθρωποι έχουν πεθάνει μόνο στην Κίνα. Στελέχη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, την τελευταία εβδομάδα, προειδοποίησαν για το σοβαρό ενδεχόμενο ο Covid-19 να μετεξελιχθεί σε παγκόσμια πανδημία. Εν τω μεταξύ, εξαιτίας της επιδημίας κατασκευάστριες εταιρείες κινητών τηλεφώνων, αυτοκινήτων και λοιπών συσκευών έχον διακόψει την παραγωγή, ενώ σημαντικές εκθέσεις αυτοκίνησης, τεχνολογίας και τουρισμού έχουν αναβληθεί.

Στα παράξενα γεγονότα περιλαμβάνεται ένα κατοικίδιο σκυλί στο Χονγκ Κονγκ, που νόσησε από τον κοροναϊό, πιθανότατα από τον ιδιοκτήτη του. Το σκυλί ράτσας Pomeranian βρίσκεται σε καραντίνα 14 ημερών.

Της Isabel Togoh

Forbes