Η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού είναι ανεξάρτητη Υπηρεσία με μοναδικό καθήκον να μεριμνά «για τη διατήρηση του ελεύθερου και ανόθευτου ανταγωνισμού σε όλους τους τομείς δράσης της οικονομίας» όπως διατείνεται στην ιστοσελίδα της. Ως φορολογούμενος πολίτης έχω απαίτηση από τα πέντε μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού να βάλουν, επιτέλους, ένα τέλος στα καρτέλ, στα μονοπώλια, στα ολιγοπώλια και γενικά στις ομάδες συμφερόντων που δρουν στην κυπριακή αγορά καθορίζοντας τις τιμές στα είδη πρώτης ανάγκης και όχι μόνο. Όταν τα συμφέροντα δεν επιτρέπουν τον υγιή ανταγωνισμό, τότε, ναι οι τιμές παραμένουν στα ύψη για τους καταναλωτές που εύλογα διερωτώνται εάν υφίσταται Επιτροπή Ανταγωνισμού. 
Υπάρχει έστω και ένας νοήμων άνθρωπος σε τούτο τον τόπο που θεωρεί ότι οι τιμές στα καύσιμα στις ελεύθερες περιοχές είναι αποτέλεσμα ελεύθερου και ανόθευτου ανταγωνισμού; Αλήθεια, πόσες φορές βρεθήκαμε στο ίδιο έργο θεατές, οι τιμές των καυσίμων να καταγράφουν καθοδική πορεία στην ΕΕ ενώ στην Κύπρο να αυξάνονται; Είναι, επίσης, σημαντικό να επισημανθούν τα εξής δυο γεγονότα και ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του: 
1. Στην Κύπρο τέσσερις εταιρείες εισαγωγής καυσίμων ελέγχουν το 85% των πρατηρίων. 
2. Αυτές οι τέσσερις εταιρείες αγοράζουν καύσιμα από τον ίδιο προμηθευτή. 
Πριν 10 και βάλε χρόνια η Επιτροπή Ανταγωνισμού διαπίστωσε παραβίαση του ανταγωνισμού και συγκεκριμένα «εναρμονισμένες πρακτικές» και επέβαλε πρόστιμο στις τέσσερις κυπριακές εταιρείες πετρελαιοειδών συνολικού ύψους €43 εκατ. Το εν λόγω πρόστιμο, όπως κι ένα δεύτερο ποιυ επιβλήθηκε ύψους €20 εκατ., ακυρώθηκαν με αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου λόγω λανθασμένης ή και παράνομης σύνθεσης της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Αυτό έγινε, μέχρι στιγμής, δύο φορές! Oύτε σκόπιμα να το έκαναν… 
Το διαπίστωσαν, άλλωστε και οι κυβερνώντες ότι με τις τιμές των καυσίμων κάτι δεν πάει καλά! Και όχι τώρα αλλά προ πολλού. Συγκεκριμένα, κατά την εξέταση του θέματος σε συνεδρία της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής που πραγματοποιήθηκε στις 16/6/2015 ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας, Στέλιος Χειμώνας, αποκάλυψε πως το υπουργείο του καταβάλλει προσπάθειες για ανεξαρτητοποίηση μερικών δεκάδων πρατηρίων καυσίμων από τις εταιρείες πετρελαιοειδών σε μια προσπάθεια βελτίωσης του ανταγωνισμού και μείωσης των τιμών των καυσίμων. Ανέφερε, ακόμη, ότι με βάση το προσχέδιο μελέτης που ετοίμασε το Υπουργείο Ενέργειας για να διασπαστεί η άμεση σχέση εταιρειών-πρατηρίων χρειάζονται, τουλάχιστον, 24 πρατήρια, τα οποία θα πρέπει να είναι διατεθειμένα να εισάγουν δικά τους καύσιμα. «Το υπουργείο εξετάζει ήδη περιπτώσεις πρατηρίων, τα συμβόλαια των οποίων λήγουν τα επόμενα χρόνια», ανέφερε ο κ. Χειμώνας στη Βουλή. Αποκαλύπτοντας, παράλληλα, πως οι αρμόδιες υπηρεσίες επεξεργάζονται και σχέδιο για τη δημιουργία χαμηλού κόστους πρατηρίου! Θα έχει πραγματικά ενδιαφέρον να μας ενημερώσει ο κ. Χειμώνας, πέντε χρόνια μετά, ποια είναι η εξέλιξη όλων των παραπάνω. 
 
Σε συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής που πραγματοποιήθηκε στις 12/2/2020 η Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Λουκία Χριστοδούλου, κατήγγειλε ότι η υπηρεσία της δεν μπορεί να ανταποκριθεί με επάρκεια στις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες της οικονομίας και της νέας ψηφιακής οικονομίας, διότι, όπως είπε, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης, δεν διαθέτει εξειδικευμένο προσωπικό αλλά ούτε και τα αναγκαία τεχνολογικά μέσα. Αλήθεια, οι Κυβερνώντες έχουν λόγους να εμποδίζουν τον υγιή ανταγωνισμό ή και να παρεμβάλουν εμπόδια στο έργο της Επιτροπής Ανταγωνισμού; Εάν όχι, τότε, γιατί είναι υποστελεχωμένη η Επιτροπή Ανταγωνισμού όπως η ίδια η Πρόεδρός της καταγγέλλει; Από την άλλη, ποια πρέπει να είναι η αντίδραση των πέντε μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού έναντι της απραξίας των κυβερνώντων που καταγγέλλουν; Μήπως η υποβολή παραίτησης; Άλλο ένα καίριο ερώτημα που τίθεται επί τάπητος είναι πώς γίνονται οι έλεγχοι και πώς διερευνώνται οι καταγγελίες που υποβάλλονται για παραβάσεις των κανόνων ανταγωνισμού όταν τα ίδια τα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού καταγγέλλουν ότι δεν διαθέτουν εξειδικευμένο προσωπικό αλλά ούτε και τα αναγκαία τεχνολογικά μέσα.
 
«Έχουμε διαπιστώσει από πολλά γεγονότα και τελευταία από το θέμα των τραπεζών αλλά και των καυσίμων, ότι δεν ελέγχεται ο ανταγωνισμός στην Κύπρο. Υπάρχουν καρτέλ, υπάρχουν προσυνεννοήσεις οι οποίες είναι εις βάρος του καταναλωτή», δήλωσε αμέσως μετά τη συνεδρία ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής και βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ζαχαρίας Ζαχαρίου. Είναι διάχυτη γενικώς η εντύπωση, ότι δεν ελέγχεται ο ανταγωνισμός στην Κύπρο. 
>> Οι πλέον καχύποπτοι διερωτώνται μήπως τελικά κάποιοι δεν θέλουν να λειτουργεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Αυτό το ερώτημα θα πρέπει να απασχολήσει και τα ίδια τα μέλη της Επιτροπής.
 
>> Αποτελεί καθολική απαίτηση να διορίζονται στην Επιτροπή Ανταγωνισμού μέλη που να είναι ανεξάρτητα και με κριτήριο τα προσόντα τους και όχι την κομματική τους ταυτότητα. Είναι, επίσης, σημαντικό να διασφαλιστεί ότι αυτή η ανεξαρτησία θα συνεχίσει και κατά τη διάρκεια της άσκησης των καθηκόντων τους και για όλες ανεξαιρέτως τις υποθέσεις…

[email protected]