Σε περίπου έναν μήνα ο υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος, θα παρουσιάσει την Εθνική Στρατηγική για τον τουρισμό. Ο κ. Περδίος ανέλαβε τα ηνία του υφυπουργείου εδώ κι έναν χρόνο και είχε παρουσιάσει τους άξονες της στρατηγικής του. Σε έναν μήνα θα παρουσιάσει τα χρονοδιαγράμματα και τις συγκεκριμένες ενέργειες που έχει δρομολογήσει το υφυπουργείο μέχρι το 2030.

Η στρατηγική θα περιλαμβάνει τις εισηγήσεις των Ισπανών εμπειρογνωμόνων και των φορέων του τουρισμού. Στόχος της χώρας μας θα είναι η ανάπτυξη των ειδικών μορφών τουρισμού, ενώ έμφαση θα δοθεί στις ορεινές περιοχές και την ύπαιθρο και πιο συγκεκριμένα στον τουρισμό υγείας, ευεξίας, αποκατάστασης και προσέλκυσης ατόμων ΑΜεΑ.

Οι συνταξιούχοι και τα άτομα τρίτης ηλικίας θα τεθούν στο επίκεντρο της στρατηγικής. Συγκεκριμένα, θα γίνει στόχευση σε τουρίστες άνω των 65 ετών με οικονομική άνεση για ποιοτική αφυπηρέτηση και δυνατότητα να μένουν το εξωτερικό αρκετές βδομάδες τον χειμώνα. Οι πιο κατάλληλες αγορές είναι η Βρετανία, Ιρλανδία, Σουηδία, Δανία, Νορβηγία, Φινλανδία. 

Το υφυπουργείο έχει προχωρήσει σε μια ανάλυση των δημογραφικών αναγκών της Ευρώπης κι έχει κάνει μελέτες για την αγοραστική δύναμη διάφορων εθνικοτήτων που βρίσκονται στο στόχαστρό της Κύπρου, ενώ έχουν μελετηθεί εξειδικευμένα αρκετές μορφές ειδικού τουρισμού, οι οποίες μπορούν να μας βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της εποχικότητας.

Μάλιστα, στον προϋπολογισμό του υφυπουργείου περίπου €600.000 προορίζονται να καλύψουν την υλοποίηση των σχεδίων δράσης της στρατηγικής τουρισμού, τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, τη συλλογή στοιχείων για υφιστάμενες και νέες μορφές τουρισμού (π.χ. τουρισμός υπαίθρου, τουρισμός υγείας) και την καταγραφή και ανάλυση του βαθμού ικανοποίησης των τουριστών εξειδικευμένων μορφών. Παράλληλα, στην ομάδα αυτή περιλαμβάνονται πιστώσεις για έρευνες που αφορούν το προφίλ των ταξιδιωτών της κάθε αγοράς (country profile).