To Top
04:54 Κυριακή
21 Ιανουαρίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Δώρος Δημοσθένους: Τα καλλιτεχνικά μου σύνορα τα ορίζει η αισθητική μου
ΑΡΧΙΚΗΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Δώρος Δημοσθένους: Τα καλλιτεχνικά μου σύνορα τα ορίζει η...
  22 Φεβρουαρίου 2017, 2:04 μμ  

Τραγουδιστής. Όταν ανακοίνωσε στα επτά του ότι τραγουδά, οι γύρω του γέλασαν. Τότε ήταν που αποφάσισε ότι αυτό θέλει να κάνει στη ζωή του. 

Μεγάλωσα στη Λεμεσό, η οικογένειά μου δεν είχε επαγγελματική σχέση με τη μουσική, αλλά ο πατέρας μου τραγουδούσε και έπαιζε λίγο κιθάρα ερασιτεχνικά. Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, σε κάθε οικογενειακή γιορτή μου ζητούσαν να πω ένα τραγούδι. Στο κουρείο του παππού –που μου άρεσε να περνάω ώρες– ακούγαμε πολλές κασέτες με παλιά λαϊκά: Καζαντζίδη, Διονυσίου αλλά και Χατζιδάκι, Θεοδωράκη. 

 

Σημαντικό ρόλο έπαιξε για μένα το φωνητικό σύνολο «Διάσταση», όπου ήμουν σολίστ από 15 χρονών. Εκεί είχα την πρώτη εμπειρία με τη μεγάλη σκηνή και έμαθα πολλά πράγματα από τις συνεργασίες της «Διάστασης» με πολύ μεγάλους καλλιτέχνες.

 

Θυμάμαι τον Γρηγόρη Μπιθικώτση να τραγουδάει «Στου Μπελαμή το ουζερί», τον Elvis Presley στο σινεμά, το πρώτο βινύλιο των Βeatles που έπεσε στα χέρια μου. Αυτές είναι κάποιες διάσπαρτες μνήμες μουσικής.

 

Πολύ πριν έρθω στην Αθήνα για σπουδές, είχα αποφασίσει τι θέλω να κάνω όπως αποφασίζει ένα παιδί χωρίς συναίσθηση, αλλά με γνώμονα την επιθυμία του και κάτι εσωτερικό, βαθύτερο. Σε ηλικία επτά ετών, στην πρόβα μιας συναυλίας του Μάριου Τόκα, του δήλωσα ότι κι εγώ τραγουδάω, και εκεί γέλασαν όλοι. Κι από τότε είπα μέσα μου εγώ θα γίνω τραγουδιστής. 

 

Τα καλλιτεχνικά μου σύνορα τα ορίζει η αισθητική μου και το ωραίο έτσι όπως το αισθάνομαι και το έχω στο μυαλό μου. Δεν θα έκανα εκπτώσεις για χάρη της εμπορικότητας. Θα απέρριπτα ένα είδος τραγουδιού που εκφράζει μια φτηνή λαϊκότητα. 

 

Νιώθω ότι δεν μπορώ να περιορίσω την ανάγκη μου να εκφραστώ μέσα από τα τραγούδια, απ’ όπου κι αν προέρχονται, αφού έχω τη δυνατότητα να το κάνω, και αυτό ορίζει την καλλιτεχνική μου ταυτότητα. Το να μπορώ να κινούμαι σε πολλά και διαφορετικά είδη που αγαπώ, τραγουδώντας τα με το δικό μου ύφος.
 

Στο διάχυτο στενάχωρο κλίμα της εποχής τα τελευταία 6-7 χρόνια της κρίσης στην Ελλάδα, ο κόσμος ένιωσε την ανάγκη να επιστρέψει σε παλιούς, ευχάριστους ρυθμούς, με μια διάθεση εξωστρέφειας και επικοινωνίας με τους διπλανούς μας. Έτσι προέκυψαν τα swing τα τελευταία χρόνια. Επιπλέον, είναι μια μουσική που θέλει ταίρι για να χορέψεις. Μην ξεχνάμε τις δεκαετίες απ’ το ‘90 και μετά, που κράταγε ο καθένας ένα ποτό, μίλαγε λίγο και κοίταγε  το ταβάνι.

 

Σίγουρα θέλουμε να ξορκίσουμε τα κακά αναζητώντας διέξοδο σε κάτι ευχάριστο, σε μια ανάταση ψυχής. Φυσικά τα προβλήματα δεν λύνονται τόσο απλά και χρειάζεται να οπλιστούμε με δύναμη, πίστη και προσωπική διάθεση να αλλάξουμε όλοι, πρώτα τους εαυτούς μας, προς το καλύτερο.

 

Με φοβίζει ο θάνατος, σωματικός και πνευματικός, η αγωνία για αγαπημένα πρόσωπα να είναι καλά, η έλλειψη δημιουργίας και έμπνευσης, η καθημερινότητα που βαραίνει κάποιες φορές πάνω μας.

 

Η τέχνη πάντα βρίσκει τρόπο να ανθίσει, αλλά επίσης η εμπορευματοποίηση της μουσικής είναι όλο και πιο έκδηλη στις μέρες μας. Τα μέσα ενημέρωσης δεν είναι ανοιχτά και όλα λειτουργούν σε αυστηρά πλαίσια ελέγχου. Η μεταστροφή είναι προς το χειρότερο, αφού η δημιουργία θα έπρεπε να ταξιδεύει ελεύθερη προς το κοινό.

 

Το να φρεσκάρει κανείς τέτοιους ήχους και να τους κάνει να αφορούν και σήμερα είναι ένα στοίχημα, εξ ου και το να φτιάξω τον τελευταίο μου δίσκο «Compere» δεν ήταν εύκολο. Οι διασκευές αυτές είχαν στόχο να φέρουν κάτι απ’ το χθες στο σήμερα κρατώντας την παλιά ατμόσφαιρα που μου ασκούσε μια μαγεία και παράλληλα να τα κάνω σημερινά. Ήταν μια ανάγκη μου να πω αυτά τα τραγούδια που θεώρησα ότι ταίριαζαν στη φωνή μου και σε αυτό που κάνω τα τελευταία χρόνια.

 

Το αποκριάτικο πάρτι/συναυλία του Δώρου Δημοσθένους θα πραγματοποιηθεί στις 25 Φεβρουαρίου στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού. Ώρα έναρξης 21:00. Πληροφορίες 25377277, soldouttickets.com.cy. 

  Πιερής Παναγή   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.