To Top
04:54 Κυριακή
21 Ιανουαρίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Juan Pablo Escobar: Στη σκιά του Πάμπλο
ΑΡΧΙΚΗΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Juan Pablo Escobar: Στη σκιά του Πάμπλο
Τελευταία Ενημέρωση: 23 Μαρτίου 2017, 11:50 πμ

Λίγες μόνο μέρες πριν ταξιδέψει στην Αθήνα, ο γιος του πιο διαβόητου και επικίνδυνου εγκληματία της Λατινικής Αμερικής μιλάει για τον πατέρα του και όχι για το περίγραμμα που παρουσιάζουν οι σειρές που γυρίστηκαν γι’ αυτόν εστιασμένες μόνο στην εξωτερική του εικόνα.

Δύο διάσημες, καλογυρισμένες σειρές είναι εμπνευσμένες απ’ τη ζωή του πατέρα σας. Έχετε παρακολουθήσει το «Narcos» και το «Pablo Escobar»; Τις έχω παρακολουθήσει, ναι. Αυτό που είδα είναι πως κάποιος που δεν ξέρω και δεν με ξέρει φτιάχνει και πουλά ψέματα απ’ τη δική μας προσωπική ιστορία στον υπόλοιπο κόσμο.  

Καμία δεν είναι πιστή στη ζωή του πατέρα σας; Καταγράφεται, αν μη τι άλλο, ο βίος και η πολιτεία του σε αδρές γραμμές… Καμία δεν προσφέρει στον τηλεθεατή την αλήθεια για τον Πάμπλο Εσκομπάρ! Στη σειρά του Netflix (σ.σ. «Narcos») υπάρχει μόνο η εκδοχή των Αμερικανών και της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών για τον πατέρα μου. Η άλλη είναι ακόμα χειρότερη. Είναι σαν ένα καρτούν που χρηματοδοτήθηκε από ανθρώπους που ήθελαν να δείξουν ότι ο πατέρας μου ήταν ο μόνος εγκληματίας της Κολομβίας, αγνοώντας περίτεχνα να προβάλουν τη διαφθορά και τη βία των κολομβιανών αρχών, που έκαναν τον πατέρα μου τόσο πλούσιο, δυνατό και βίαιο άντρα. 

Διαβάζοντας το βιβλίο σας «Πάμπλο Εσκομπάρ: Ο πατέρας μου» μαθαίνει κανείς πως ήσασταν μόλις 7 χρονών όταν συνειδητοποιήσατε τι δουλειά κάνει ο πατέρας σας. Πώς αυτό επηρεάζει ένα παιδί; Εκείνο που ήξερα είναι τη σημασία της λέξης ληστής. Εκείνο που δεν είχα συνειδητοποιήσει είναι πόσο μεγάλη ήταν η επιχείρηση του πατέρα μου, ούτε ότι υπήρξε ο αρχηγός μιας μαφίας που όμοιά της δεν είχε γνωρίσει ποτέ ως τότε η ανθρωπότητα.

Και αυτό πώς επηρέασε τη ζωή σας; Ήμουν ένα παιδί. Ένα τυχερό παιδί που ήξερε την αλήθεια από τον πατέρα του αντί απ’ τα ψέματα που δημοσιεύονταν γι’ αυτόν στα media. Και τον ευχαριστώ που μου είπε για τα εγκλήματά του, γιατί με αυτόν τον τρόπο, πιστεύω, μου έδειχνε το μονοπάτι που δεν έπρεπε να ακολουθήσω. Είμαι ευγνώμων στην ωμή ειλικρίνειά του. Η μοίρα θέλησε να προσπαθήσω να την κατανοήσω, χωρίς όμως να τη χρησιμοποιήσω για να τον δικαιολογήσω.

Πιστεύετε ότι την απόφαση να βάλετε τέλος στη βία και να μην ακολουθήσετε τον δρόμο των ναρκωτικών την είχατε πάρει πριν σκοτώσουν τον πατέρα σας; Ναι. Νομίζω ότι πολύ νωρίς το είχα αποφασίσει αυτό. Ακόμα και απ’ όταν ο πατέρας μου είχε παραδοθεί στη φυλακή La Catedral. Ήμουν 14 χρονών τότε και με αποκαλούσε ειρηνιστή. Οπότε ναι. Ήμουν ένας άντρας που αγαπούσε την ειρήνη ακόμα και όταν ο πατέρας μου ζούσε. 

Μπορεί να καταλογίσει πολλά κάποιος στον πατέρα σας και να αμφισβητήσει άλλα τόσα. Παρόλα αυτά, αν και διαβόητος έμπορος ναρκωτικών, ήταν σίγουρο πως αγαπούσε την οικογένειά του. Είχε παραδεχτεί πως μπορεί να αντικαταστήσει τα πάντα εκτός απ’ τη γυναίκα και το παιδί του, ενώ πέθανε προσπαθώντας για μέρες να μιλήσει μαζί σας στο τηλέφωνο. Μα ήταν σαν να αυτοκτόνησε. Και τα τηλεφωνήματα που έκανε σε μας το αποδεικνύουν. Επέλεξε εκείνη τη μέρα για να πεθάνει. Εμείς σταματήσαμε να του τηλεφωνάμε για να τον προστατεύσουμε, αλλά εκείνος ήθελε να μας ακούει, να μας μιλάει… 

Ποιο ήταν το πιο δύσκολο κομμάτι γράφοντας το βιβλίο; Όλη η διαδικασία ήταν επώδυνη. Το πιο δύσκολο όμως ήταν να διαχωρίσω τα  γεγονότα και τη βία από την αγάπη που ένιωθα για τον πατέρα μου. 

Κάνοντας όμως ένα τέτοιο βήμα, φανερώσατε και το δικό σας παρελθόν πια. Άλλαξε σήμερα η ζωή σας; Πρέπει να ξυπνώ καθημερινά και να πηγαίνω στη δουλειά. Δεν είμαι εκατομμυριούχος πια, αλλά νιώθω πολύ πιο πλούσιος απ’ τον πατέρα μου. Και αυτό γιατί έχω περισσότερη ελευθερία απ’ ό,τι χρήματα, ενώ περνώ ποιοτικό χρόνο με τον γιο μου. 

Όταν οι άνθρωποι γύρω σας αντιλαμβάνονται το παρελθόν ή την ιστορία της οικογένειάς σας πώς αντιδρούν; Με αφορμή τη σειρά «Narcos», ο πατέρας μου έχει περισσότερους θαυμαστές από ποτέ! Οι άνθρωποι μας συμπεριφέρονται με αγάπη και θαυμασμό. Ξέρουν ότι πιστεύαμε ανέκαθεν στην ειρήνη και όχι στα ναρκωτικά ή τη βία. Δεν είμαι περήφανος για τις αμαρτίες του πατέρα μου.

Αποκαλύπτοντας την ταυτότητά σας, είχατε επίγνωση του κινδύνου; Ποιο ήταν το σημείο όπου αποφασίσατε να γίνετε ξανά ο γιος του Εσκομπάρ; Ήμουν ένας δάσκαλος με ένα άγνωστο όνομα, μέχρι τη στιγμή που οι αργεντίνικες αρχές μας οδήγησαν στη φυλακή με όλες τις τηλεοπτικές κάμερες αναμμένες. Δεν το επέλεξα αυτό, εκείνοι το έκαναν. Ως δάσκαλος λοιπόν, επιλέγω με τη σειρά μου να μοιραστώ με νέους ανθρώπους τι έμαθα απ’ το βίαιο παρελθόν του πατέρα μου, να δείξω και να φανερώσω τους λόγους που με οδήγησαν να μην επαναλάβω τη δική του ιστορία. 

Νιώθετε ελεύθερος ή ότι είστε κάτω απ’ τη σκιά του πατέρα σας; Η σκιά του Πάμπλο είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι μπορούμε να φανταστούμε. Θυμάμαι, όταν επισκέφτηκα τις φυλακές της Ισπανίας, κάποιος μου είχε πει πως θα ήθελε να δει τη μέρα που θα θυμόμαστε τον ειρηνιστή γιο του Πάμπλο Εσκομπάρ και όχι τις αμαρτίες του ιδίου. 

Πώς είναι η σχέση σας με τα άλλα μέλη της οικογένειάς σας; Με πονάνε και με χτυπάνε καθημερινά. Και τους συγχωρώ κάθε μέρα. Πρόδωσαν τον πατέρα μου και ποτέ δεν το κατάλαβα αυτό. Γιατί έκαναν ό,τι έκαναν…

Ουσιαστικά αυτό αποκαλύπτετε και στο βιβλίο. Ότι υπάρχει βαθιά σύγκρουση με τους συγγενείς του πατέρα σας. Όλα αυτά τα χρόνια της ασυμφωνίας είναι αυτά που με κάνουν να συμπεράνω πως αρκετοί απ’ αυτούς διαδραμάτισαν ενεργό ρόλο στα γεγονότα της τελικής ευθείας, που οδήγησαν στον θάνατο του πατέρα μου. Δεν θα κάνω λάθος αν πω πως η οικογένεια του πατέρα μου μας καταδίωξε χειρότερα από τους χειρότερους εχθρούς του. Η αγάπη και ο σεβασμός δεν θα έπρεπε να χαθούν ούτε στον χειρότερο πόλεμο και πολύ περισσότερο για τα χρήματα. Ήμουν ενάντια σε όλες τις βίαιες πράξεις του πατέρα μου, αλλά ποτέ δεν σκέφτηκα να τον προδώσω. Η προδοσία δεν ήταν επιλογή για μένα.

Πιστεύετε ότι θα μπορέσετε να επιστρέψετε στην Κολομβία κάποια στιγμή; Να ζήσετε εκεί μόνιμα; Άρχισα να δέχομαι απειλές για τη ζωή μου ξανά. Είναι παράδοξο, γιατί αυτές οι απειλές προέρχονται από ανθρώπους που δεν τους αρέσει η ιδέα ότι ακολούθησα ένα διαφορετικό μονοπάτι. Είναι θυμωμένοι γιατί δεν είμαι ή δεν έγινα ο δεύτερος Πάμπλο Εσκομπάρ. Είναι τρελό, παράλογο, αλλά αυτό συμβαίνει.  

Επομένως η επιστροφή στην Κολομβία αποτελεί επιλογή; Θα έπρεπε να είναι δικαίωμα, όχι μόνο επιλογή. Μιλάω για πέντε εκατομμύρια Κολομβιανούς που δεν μπορούν να επιστρέψουν στην αγαπημένη τους χώρα, επειδή κάποιοι βίαιοι άντρες δεν μας αφήνουν να επιστρέψουμε, ακόμα κι όταν λέμε να επιστρέψουμε και να εργαστούμε αμφότεροι για την ειρήνη και τη συμφιλίωση. 

Αλήθεια, πιστεύετε πως όποιος μπλεχτεί με τα ναρκωτικά είναι εύκολο να ξεφύγει; Πάντα μπορούμε να επιλέξουμε. Είναι δική μας απόφαση. Σε περιπτώσεις σαν του πατέρα μου, αυτές οι αποφάσεις είναι ακόμα πιο δύσκολο να παρθούν.

Info: O Χουάν Πάμπλο Εσκομπάρ στις 21 και 22/3 θα παρουσιάσει το διεθνές best seller του «Πάμπλο Εσκομπάρ: Ο πατέρας μου», που κυκλοφορεί απ’ τις εκδόσεις Μίνωας, στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα αντίστοιχα. Πληροφορίες: minoas.gr 

  Πιερής Παναγή   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.