To Top
22:26 Τετάρτη
20 Σεπτεμβρίου 2017
Επόμενο
Προηγούμενο
Μονόλογοι - Με τον Νίκο Δ. Πλατή
ΑΡΧΙΚΗΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Μονόλογοι - Με τον Νίκο Δ. Πλατή
  13 Απριλίου 2017, 11:54 πμ  

Λεξικογράφος. Χρειάστηκαν πέντε χρόνια παρά μία μέρα, πολλά ταξίδια, ακόμα πιο πολλές δοκιμές και ερωτήσεις, για να ολοκληρώσει ένα διαφορετικό λεξικό.

Για να γράψω το βιβλίο μου «Μπαχαρικό λεξικό» χρειάστηκα πέντε ολόκληρα χρόνια παρά μία μέρα. Πρόκειται για ένα παρολίγον σοφό βιβλίο κουζινικού, γιατροσοφιστικού, λογοτεχνικού, λαογραφικού, (ελαφρώς) βιοχημικού και (στο έπακρο) ιστορικού περιεχομένου. 

Για τις ανάγκες του λεξικού μου ταξίδεψα σε τέσσερις ηπείρους και σε περισσότερες από είκοσι χώρες. Όλα τα μπαχαρικά μου ταξίδια είχαν κάτι το ξεχωριστά ενδιαφέρον, γι’ αυτό και τα έκανα, άλλωστε. Θα ξεχώριζα ίσως το ταξίδι μου στην Ινδία και στο Μαρόκο. 

Στην Ινδία με μάγεψαν οι αχανείς φυτείες του καρδάμωμου (cardamom). Ήταν πραγματικά, όπως γράφω στην εισαγωγή του «Μπαχαρικού λεξικού», ένα «τοπίο μαγικό κι ονειρεμένο, με γυμνές βουνοκορφές και γιγάντια σύννεφα στο βάθος, σαν από καρτ ποστάλ». 

Απ’ την άλλη, το ταξίδι μου στο Μαρόκο με εντυπωσίασε όχι για την μπαχαρική φύση του, αλλά για τον διαφορετικό… χρηματιστηριακό του κώδικα. Βρέθηκα σε μια αγορά που θύμιζε μάντρα με οικοδομικά υλικά, όπου «νωχελικοί άντρες με τουρμπάνια και μουσουλμανικά μουσάκια πουλούσαν κι αγόραζαν χύμα ορυκτό αλάτι σε τσίγκινα τάσια των πέντε κιλών, με την ίδια σοβαρότητα που συναλλάσσονται οι Ολλανδοί μεγαλέμποροι διαμαντιών».

Εάν βρεθεί κάποιος στην Αθήνα, να ψάξει για μπαχαρικά στα μπαχαράδικα των οδών Σοφοκλέους και Ευριπίδου. Εγώ προτιμώ το ΕΛΙΞΙΡΙΟ του Κόνιαρη (Ευριπίδου 41), από κει ψωνίζω όταν βρίσκομαι στο κέντρο. Σπουδαία μπαχαράδικα και το BATAVIA (στην αγορά της Καλλιθέας), ο ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑΣ και ο ΤΣΑΡΜΑΚΛΗΣ, κάτω στον Πειραιά (στην οδό Γούναρη και Νικήτα αντίστοιχα). 

Το πιο παράξενο σε γεύση μπαχαρικό που δοκίμασα είναι το μάντσο γιάνκο, η αφρικανική ρίγανη! Φύεται στο Κίμπο, σε μία από τις δυο κορυφές του Κιλιμάντζαρο (Kilimanjaro ή Kilima-Ndjaro), στη βορειοδυτική Τανζανία. Έχει μαύρα και στιλπνά λουλουδάκια με κατακόκκινη γύρη, που όταν αποξηρανθούν και κονιορτοποιηθούν καταλλήλως, αποτελούν ό,τι ιδανικότερο για το μπαχάρισμα μιας ζουμερής βουβαλίσιας μπριζόλας. 

Έχω μόνιμη παρακαταθήκη μάντσο γιάνκο σε ένα από τα μπαχαρικά βαζάκια μου. Η φίλη μου η Μαρία Ζαμπάρα από τις εκδόσεις Κέδρος, όταν δοκίμασε την μπάρμπεκιου βουβαλέ μπριζόλα μου με μάντσο γιάνκο, μου εκμυστηρεύθηκε περιχαρής πως ήταν η ομορφότερη μπριζόλα που είχε φάει στη ζωή της. Αν και συνήθως διαφωνούμε σχεδόν στα πάντα, αυτή τη φορά δεν είχα κανέναν απολύτως λόγο να διαφωνήσω μαζί της. Για πρώτη φορά είχε όντως δίκιο!

Συνολικά έχω γράψει 10 λεξικά. Εκείνο που μου αρέσει κάθε φορά είναι να τα… σκηνοθετώ. Η ροή των λημμάτων και των εικόνων δεν είναι μια απλή αλφαβητική ταξινόμηση. Υπάρχει μια σκηνοθετική και συγγραφική… θεία πρόνοια σε κάθε σελίδα τού κάθε θεματικού λεξικού μου. Τίποτα δεν υπάρχει έτσι, τυχαία. Μετά από ένα «βαρύ» λήμμα, ακολουθεί μια ανάσα, ένα πιο «ανάλαφρο» λήμμα, ας πούμε.

To «Μπαχαρικό λεξικό» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.

  Πιερής Παναγή   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.